用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感慨!
go

好感慨!   [複製鏈接]

去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都在玩手機,我阿囡在看書,反而招來一位家長說我是怪獸家長,又責問我為何不讓小朋友盡興玩樂?其實小朋友無聊時看書有何不妥?!

aleelee  我小朋友去旅行時,搭JR,等位食野,都是看書打發時間.  發表於 17-1-6 20:35
hppa   no need to concern too much  發表於 16-12-30 17:03
torunpoland  使理佢?!  發表於 16-12-29 13:21
tsangnamnam  我都試過俾人話個女沉迷(閱讀).  發表於 16-12-29 11:54
timothy_mto    發表於 16-12-29 11:48
   3    0    0    0

回覆 cherrieshum 的帖子

感覺就是做什麼都被指指點點。你算是挺開通了,我媽以前小學暑假旅行時連書都不可以看,電話和睡覺更加是禁忌,說這是沒禮貌,要我像一個大人一樣坐著。

大概是認為你在逼女兒看書,不許玩吧。我看過有些家長是小孩子吃飯後和上車前那段時間是一定要看書,還是不準看漫畫和無聊卡通書,一定要厚厚的英文書(其實感覺家長是想顯示小朋友很聰明,懂得和愛閱讀深程度的書)。

其實只要小朋友沒騷擾到別人,做什麼都可以啦!旁人愛說些什麼就什麼,小朋友樂於閱讀就行。

聽完後真的很不舒服的話,就告訴自己,那些家長都是妒忌你女兒的聰明才智,自我感覺會良好一點。

tsangnamnam    發表於 16-12-29 11:56
timothy_mto    發表於 16-12-29 11:48

回覆樓主:

引用:其實最重要是孩子在休息或自我放鬆時孩子自

原帖由 jumphigh 於 16-12-29 發表
其實最重要是孩子在休息或自我放鬆時孩子自己想做什麼。但不是任何時候看書也定比打機好的,其實當一群孩子 ...
錯!人地女仔人家自己在閒時看書有何不當?打機可以增加交流咩?增加乜嘢交流呀?看書不可以增加交流咩?現今社會可以將Y理變成直理,打機不但影響視力,而且像毒癮一像只有愈打愈深,看見很多人親戚比佳視,最後晚晚打到三更半夜。

vinvin901    發表於 17-8-14 16:02

jumphigh 發表於 16-12-29 09:02
其實最重要是孩子在休息或自我放鬆時孩子自己想做什麼。但不是任何時候看書也定比打機好的,其實當一群孩子 ...
同意,放假小朋友自己想做乜都得,當然大前提是不能沈迷

IloveJJ 發表於 16-12-29 08:42
吓?乜嗰個家長咁怪獸?
我個仔又係成日得閒就睇書,無論街坊、親戚、興趣班既老師,見到都會讚佢乖仔,由幾 ...
有天和老人家飲茶,話食野時食野,我都係咁答:好過打機,子女看到父母為他們辯護亦是好事

Tintin926  對,即係食可卡因好過食白粉!  發表於 16-12-30 06:14

去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都在玩手機,我阿囡在看書,反而招來一位家長說我是怪獸家長,又責問我為何不讓小朋友盡興玩樂?其實小朋友無聊時看書有何不妥?!

唔使理佢。

回覆:好感慨!

好奇一問看什麽書?

當然看書比打機好啦!!

jumphigh 發表於 16-12-29 09:55
是的。和家人飲茶,孩子看書會比打機好。但,最好兩樣也不要做。或者孩子太细會悶,但原則上我認為同枱食 ...
認同的, 當一班人一起進餐/活動, 與別人有交流好過獨自幹活. 但亦視乎同枱的是否主要是成人, 加上孩子的年齡及性格, 少一點時可能讓他看書或做手工, 大一點時可鼓勵他與人交談, 當然他未必一定聽, 但也要鼓勵.

最近去旅行,反而見到另一面。大部份小朋友都係掛住打機、上網,同父母無交流,父母問幾句,就一臉煩厭咁回答...

Jane1983 發表於 16-12-29 10:27
最近去旅行,反而見到另一面。大部份小朋友都係掛住打機、上網,同父母無交流,父母問幾句,就一臉煩厭咁回 ...
如果係電子奶咀餵大,好正常,長大後就變成電子鴉片

Jane1983  陰公  發表於 16-12-29 11:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-12-29 09:55
我認同成班人出去,進行群體活動會好啲,但我又唔覺得成班人圍埋睇打機係一件好事。我細仔唔喜歡睇書,咁 ...
我仲衰過你, 如果我地早到, 可以睇書, 但只要有其他長輩到咗, 就一定要收埋, 坐定定同人so so。

我個人認為, 樓主係去旅行, 好似係跟團, 咁, 一班萍水相逢, 得鬼閑同你群體活動咩。仲要係男仔 vs 女仔, 團友都好厚多士, 人哋細路睇書真係關你鬼事。

Tintin926  Totally agree  發表於 16-12-30 04:29

cherrieshum 發表於 16-12-29 08:13
去旅行,看見空閒時,吃飯時,全團小朋友都在玩手機,我阿囡在看書,反而招來一位家長說我是怪獸家長,又責 ...
唔好難過, 我仲怪獸過你, 因為假期後要考試, 我連練習都帶埋去。
‹ 上一主題|下一主題