用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想面對兒子問題,但太太不配合
樓主: prined
go

想面對兒子問題,但太太不配合

jenkinchu 發表於 16-12-28 21:20
正常24個月發展進度列表
http://jenkinchu.wixsite.com/autismprogram/2

唔該哂先
睇完你個you tube,文字上寫個啲就每個方面做到啲做唔到啲
但如果係影片講最低要求,就係言語唔得,簡單指令都ok, 複雜我地行為,佢有啲學得快啲,例如教佢用牙簽篤食物,叫佢掉垃圾呢啲好快學會,大小肌都還好,係唔敢跳落來,要我地扶

唯有繼續做吓訓練先

簽名被屏蔽

prined 發表於 16-12-28 12:21
我仔仔剛2歲,係細B,下星期先開始上PN班,
1.5歲同早幾日2歲時去健康院都非常扭計不能完成test(睇書書指野), ...

你正好和我相反,我係ftm,一直覺得個囡有問題,而我老公甚至所有親戚都一直反駁我,就算去完健康院,姑娘話要跟進,老公仍可答我只管等,直至我硬要帶阿囡去我老公朋友的 聚會,我老公朋友題議幫阿囡報班,當然我在聚會都係咁問同打聽啦,我老公先有所認同,跟住playgroup老師終於出聲,佢先承認有問題。。。。唉。。。我慘在財政大權在佢手,那時只能一直查forum同去圖書館借協康的書幫阿囡。

回覆樓主:

唔使等健康院,可以睇西醫(自己睇開果個最好),同佢講果情況,出轉介信,直接去CAC排期做評估。
至於你老婆…算吧啦。自閉同智商無太大關系。我同個仔都有自閉症,阿仔做埋智商評估,有128(資優係130)。你試下同佢講個仔可能係資優,可能佢衝到去做評估。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

爸爸已經好好,正視才是解決問題的辦法。小朋友要盡快排隊做評估,之後盡快見社工找適合的幫助。我小朋友三歲已經入了協康。現在上課表現良好。漸漸進步。我們也很欣慰。加油爸爸。

jenkinchu 發表於 16-12-29 08:25
可以自己試下用圖片教佢講,加埋動詞講。講唔講到都多d正面鼓勵。

咁細個唔會用圖卡教,因為要提高小朋友溝通動機
基本上通常只要玩遊戲就可以,
但係要識得適當時候等候同引導小朋友多練習說話
多形容自己動作(self talk)同小朋友動作(parallel talk),少用問題

回覆樓主:

簽名被屏蔽

其實自轉,排列哩D行表應尤得佢定stop佢? 因見有D家居訓練叫你轉下佢

另外最近仔仔出街在家附近常常要行某D路線,昨晚唔就佢照抱回家,結果一直爆喊到回家半小時才平服,其實應否就佢?

1.5歲同早幾日2歲時去健康院都非常扭計不能完成test(睇書書指野), ...

-有時腳尖行
-斜視自轉
呢D係感統問題,感統最好係6歲黃金時期處理,最見效

prined 發表於 17-1-10 10:21
其實自轉,排列哩D行表應尤得佢定stop佢? 因見有D家居訓練叫你轉下佢

另外最近仔仔出街在家附近常常要行某D ...

你可以嘗試同佢講玩多幾多分鐘或10聲後我哋要回家啦,小朋友你突然間停止佢可能佢情緒會難控制啲,你比啲預備時間佢會好一些,當然唔會一次見效啦,要慢慢來的,加油媽媽

搵定啲資料,放喺枱面,等佢自己睇下。有時自己睇到,容易接受過其他人講嘅~
你地一定要齊心,加油!