用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學phonic有冇用?
go

學phonic有冇用?

回覆 Cjessie 的帖子

如英文麻麻, 就先多陪讀, 上下英文堂, 儲足夠詞彙再學phonics 吧 !
phonics 主要for spelling and reading

你的小朋友係幼稚園、小學定中學生?
一般幼稚園都有拼音課程(教得好唔好係另一件事)
小學英文課本亦有加插英語拼音章節 (以MyPal English為例)
中學亦有增潤課程,有啲亦會提供拼音班

英語拼音可以用嚟幫忙英文好嘅小朋友自己閱讀故事書,
亦可以用嚟幫助初學英文或程度一般嘅小朋友增加認字串字拼讀生詞嘅信心。

但英語拼音並不會令小朋友英文程度變好。
正如香港人學普通話拼音並不代表中文程度得到提升。

回覆樓主:

多睇英文書, 儲夠字量, 認到多d sight words, 先容易掌握phonics, 否則只係浪費時間和錢。
我自己教個女phonics, 基本上靠平時陪佢睇書時教佢blending, 好快上手。

Elenalan 發表於 17-1-4 12:39
多睇英文書, 儲夠字量, 認到多d sight words, 先容易掌握phonics, 否則只係浪費時間和錢。
我自己教個女pho ...
哈,講開 sight words, 我成日都同校長講笑咁講,如果學校淨係教基本a-z 同長短 a, e, i, o, u 發音, 根本連 1-10, 星星、月亮、天空、車、飛機、船、鉛筆、擦膠、間尺、書、高、矮、細、長、短 都拼唔到。

不過如果有系統咁學,K3 一般都可以教晒故事書上見到嘅字

我覺得學 phonics 對小朋友長遠讀英文有幫助。

個人覺得有用,對串字、讀字、認字、發音有好大幫助。我2個仔女都有學。
不過要完整學好phonics 係要幾長時間,1.5-2年,但好多家長會心急,學左半年覺得冇咩起色就放棄或轉centre, 轉來轉去其實都係學唔好....
咁當然有啲centre 真係hea hea地既.... 所以自己要了解清楚個課程而作出選擇,以免浪費時間和金錢

Cjessie 發表於 16-12-28 10:35
我囡本身英文麻麻,
唔知比佢出去學phonic有冇幫助呢?
請問點做先可以改善到佢既英文水平?

出去上一星期一堂
學完缺乏運用掌握差

學校每日洗腦式教15-20分鐘
掌握得非常好