用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 16-12-31 08:49
當兩個都唔係身邊,真係要 [約] 架…當仔女大左,阿爸有好多野想知,有好多野想問,真係要 [預約]哩……

...
預約……約到已係件好事……
两个暴风期~—个似快登陸正慢慢減弱,另-个风卻逐漸增强,似有变成超級暴风……要做好防风措施~

大既同同学去倒数跨年,細既約同学做project兼庆祝生日,約都唔洗約,永遠係包尾~

閱讀嘛~我家係失敗佼佼者,不提也罷~

ABC-DAD  約到就第一啦。  發表於 17-1-2 10:48

1998Ruby1998 發表於 16-12-30 22:44
回覆 ABC-DAD 的帖子

我 2 號飛,阿爸每個星期六同日都要成家去飲茶行街,佢雖然冇講咩,但係我知道佢好唔 ...
一路順風la, ,我兩個昨晚飞左,一個飞左返(本地)宿舍,明早開學,個細女真係飞左,宜家都未落地…

希望天氣無影響呢兩日陸路交通啦

Yanamami 發表於 17-1-2 08:58
預約……約到已係件好事……
两个暴风期~—个似快登陸正慢慢減弱,另-个风卻逐漸增强,似有变成超級暴风… ...
2017年暑假好快就到啦,呢排咁好陽光,出去活動活動下,曬下…閱讀以外,不知幾精彩;風再大,都總有逐風的媽媽

話說除夕嗰日行完山,仔同埋我一齊去荃灣買餸打邊爐,順便帶佢去行下我中學母校,難得佢又好有興趣行舊區…

今日佢又行山,不過我就去圖書館同睇戲

MrBeast 發表於 16-12-29 16:44
回覆 awah112 的帖子

personally 我覺得麻麻,有時間睇碟也可以,但唔會買飛去戲院看 ...
宜家上緊Will Smith 嘅 Collateral Beauty, 推唔推介?

青少年精英賽(香港站)厦門vs 香港

路過見到

我大仔鐘意數獨。Rubik 和lego technic系列。二仔愛打打殺殺。跑來跑去。捉壞人等。三仔30個月愛玩車和平衡車及二輪scooter.平衡感不錯

ABC-DAD 發表於 17-1-2 12:06
宜家上緊Will Smith 嘅 Collateral Beauty, 推唔推介?
這套冇看過,不過imdb rating 只有6.3,當然只能作參考,之前awah提到那套captain fantastic 有8,但我只覺得麻麻

MrBeast 發表於 17-1-2 14:48
這套冇看過,不過imdb rating 只有6.3,當然只能作參考,之前awah提到那套captain fantastic 有8,但我只覺 ...

剛剛睇完,竟然用菲林拍,我覺得係。
Allan Loeb 出品,Cast好勁,戲…唔使推,我可能會睇多次( at least)

ABC-DAD 發表於 16-12-31 08:49
當兩個都唔係身邊,真係要 [約] 架…當仔女大左,阿爸有好多野想知,有好多野想問,真係要 [預約]哩……

...

終於今日有得行山!日落好靚!

MrBeast 發表於 17-1-2 14:48
這套冇看過,不過imdb rating 只有6.3,當然只能作參考,之前awah提到那套captain fantastic 有8,但我只覺 ...
分既野,冇所謂啦,自己鍾意既話,就算得兩三分都好睇,同小朋友一樣,100分唔代表叻過80, 90個d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

LSKLTK 發表於 17-1-2 19:50

2017新任務,放一本筆記本;一枝筆,記憶中有好一段時間沒書寫過…

由於兒子承諾母親每月寫一封家書寄回家,他實踐了,又要求我們要各自回信,也不能不認真對待了,昨天抽空去圖書館借書,好吸收吸收養分…

ABC-DAD 發表於 17-1-3 10:28
2017新任務,放一本筆記本;一枝筆,記憶中有好一段時間沒書寫過…

由於兒子承諾母親每月寫一封家書寄回家 ...

男仔肯寫家書回家,很難得
我間中都有寫野比我仔,佢好喜歡收到我寫嘅野,佢有時回,有時唔回,我無所謂,佢自己喜歡。
過年前會一家人去做義工探訪獨居長者,送福袋比佢哋開心過年,順便會睇睇長者有無需要多些援助或有健康上的需要。帶埋小朋友去,老人家份外開心的,佢哋多數好鍾意見到小朋友,會四圍搵屋企收起的餅餅糖糖請小朋友食,雖則隨時已過了期!佢哋點點的付出愛鍚下小朋友,也令佢哋實在感受到自己仍有價值!

書信所能傳遞的、構築的聯繫,遠比電子通訊來得…

是一種獨一無二的專屬感覺,非身體力行,無法感受當中的情懷。

wan_sosin 發表於 17-1-3 11:30
男仔肯寫家書回家,很難得
我間中都有寫野比我仔,佢好喜歡收到我寫嘅野,佢有時回,有時唔回,我無 ...

中三時在外地一個月,不能通訊,據兒子講法,寫過二封信回家,可惜是都寄了…但我們沒收到…

回覆 wan_sosin 的帖子

種下善待別人的種子,最終可以是一生平安喜樂的回報

wan_sosin  無錯!  發表於 17-1-4 23:14

LSKLTK 發表於 17-1-2 19:50

有好地方介紹?一家人去,好開心哩!

LSKLTK  獅子山  發表於 17-1-5 16:10
‹ 上一主題|下一主題