用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢 ...
樓主: ABC-DAD
go

閱讀與閱讀以外....做家長也要吸收好營養噢  

回覆 awah112 的帖子

personally 我覺得麻麻,有時間睇碟也可以,但唔會買飛去戲院看

awah112  thanks  發表於 16-12-30 09:55

torunpoland 發表於 16-12-29 13:32
我大仔喜歡釣魚,今年暑假試過幾次,釣到幾條魚毛。今日又去。我估2017年的他也會繼續釣魚,也會繼續踢足球 ...
[size=30.3998px]嘩,爺爺定是釣魚老手,我也曾愛手杆岸釣,好方便。

torunpoland 發表於 16-12-29 13:32
我大仔喜歡釣魚,今年暑假試過幾次,釣到幾條魚毛。今日又去。我估2017年的他也會繼續釣魚,也會繼續踢足球 ...

我家也喜歡釣魚,難得係我個超好動的仔都鍾意,你有無什麼釣魚的好地點可以介紹下?

torunpoland  但上兩週去了西貢及荃灣碼頭  發表於 17-1-5 17:35
torunpoland  其實我不知道,爺爺決定.  發表於 17-1-5 17:34

一月尾就是農曆年,趁呢個週末,諗下有咩閱讀及閱讀以外嘅嘢先…

wan_sosin 發表於 16-12-29 21:27
我家也喜歡釣魚,難得係我個超好動的仔都鍾意,你有無什麼釣魚的好地點可以介紹下?
...
難得啊,全家人都鐘意釣魚?咁平時多數去那釣魚?

ABC-DAD 發表於 16-12-30 08:48
一月尾就是農曆年,趁呢個週末,諗下有咩閱讀及閱讀以外嘅嘢先… ...

希望可以完成儒林外史(1),同埋一家人去行山,去到兩次就好啦。

ABC-DAD 發表於 16-12-30 08:50
難得啊,全家人都鐘意釣魚?咁平時多數去那釣魚?

以前未有小朋友,同老公和朋友,經常周末就會到有海邊的地方走走,順便就會釣下魚,但呀仔細個時,因為佢太頑皮不受控制,所以擔心安全問題,所以已沒有再去了,老公也是近年才自己同朋友去釣。至上年呀仔稍大,佢自己開聲話想去試下釣魚,才嘗試帶佢去,但其實仍然好"論盡",我要負責睇實呀仔,佢興奮起上嚟不停跳,真怕佢會跳落海,我屋企附近有碼頭,因為覺得安全些,就在碼頭附近海邊釣,也試過攞埋牌去水塘釣,但發覺魚比以前少了很多,對小朋友來講,實在不易釣到,上次釣了一條魚毛仔,已好開心了。我同老公都想搵些安全地點又有些魚的地方。幾年過去,發現生態環境轉變了,實在感到無奈。

一月尾就是農曆年,趁呢個週末,諗下有咩閱讀及閱讀以外嘅嘢先… ...

睇Netflix, 最近迷上The Crown。我承認我對英式口音是有偏好的。

回覆樓主:

lambeanmama 發表於 16-12-30 10:48
睇Netflix, 最近迷上The Crown。我承認我對英式口音是有偏好的。
呢套好睇,hope wont spoil it for u,churchill 畫畫那習好感人,大mo littleyorkie 會有共鳴

阿女剛去完故宮, 話好想睇古建, 所以C6話農曆年會帶佢去屋企果區睇早期建築, 一日heritage trip。

MrBeast 發表於 16-12-30 11:10
呢套好睇,hope wont spoil it for u,churchill 畫畫那習好感人,大mo littleyorkie 會有共鳴  ...

前排發現HBO "Westworld" 好好睇,好多思考位,要追返之前啲集數!

MrBeast  剛看了1習   發表於 16-12-30 11:24

LSKLTK 發表於 16-12-30 11:14
前排發現HBO "Westworld" 好好睇,好多思考位,要追返之前啲集數!
我睇左第一集,有d似matrix,但睇預告好似後面好精彩
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 16-12-30 10:44
以前未有小朋友,同老公和朋友,經常周末就會到有海邊的地方走走,順便就會釣下魚,但呀仔細個時,因為佢 ...
我早排都同兩個女去釣魚,大女怕死,可以唔駛理佢,細女就好似覺得我一定救到佢,成個人重心出晒碼頭... 我要死攬住佢
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 lambeanmama 的帖子

ps the kings speech 可當前傳睇 (不過有dd粗口)

MrBeast 發表於 16-12-30 11:20
回覆 lambeanmama 的帖子

ps the kings speech 可當前傳睇 (不過有dd粗口)

Watched that one before. Love the movie very much. I am quite obsessed with the British culture indeed......

MASAYA 發表於 16-12-30 11:20
我早排都同兩個女去釣魚,大女怕死,可以唔駛理佢,細女就好似覺得我一定救到佢,成個人重心出晒碼頭... 我 ...

係細女心入面,爸爸係Hero

little_yolky  但實情係個個爸爸都只係凡人。  發表於 16-12-30 15:38

嘩,好熱鬧,我一定要把握2016最後週末去行山。 諗下有咩釣魚郊遊嘅開心嘢同大家傾下偈

wan_sosin 發表於 16-12-30 10:44
以前未有小朋友,同老公和朋友,經常周末就會到有海邊的地方走走,順便就會釣下魚,但呀仔細個時,因為佢 ...
同小朋友釣魚,岸邊、碼頭、石壆位會安全啲,安全同照顧係有啲負擔。魚又確係少左…不過一家人,趁好天氣,出去吹下風,等小朋友學習一下如何預備戶外活動,感受一下嗰種心情,邊個釣到魚先?邊個釣最多?邊條最大條?或者…釣唔到,去街市買番去加餸,呢啲咪生活趣味囉

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-12-30 11:17
我睇左第一集,有d似matrix,但睇預告好似後面好精彩
爭好遠,基本上個situation係啱啱調轉。matrix嘅concept反而同嚟緊齣電影攻殼機動隊 ghost in the shell 好似就真。