用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳元近期回落, 各家長準備好入貨?
樓主: 168148
go

澳元近期回落, 各家長準備好入貨?

168148 發表於 16-12-31 07:39
對呀! 但如果想要中學Agent資料,我反而沒有, 因為我囡囡讀緊類似阿大先修班, 出年完成便可上大學二年級。

...

哦thanks,我係想搵中學!

回覆:akvbi 的帖子

好奇又想問讀中學咩情況吓會考慮Adelaide?

168148 發表於 17-1-2 13:42
好奇又想問讀中學咩情況吓會考慮Adelaide?

平,有熟人在,比起大城市(悉尼、墨爾本)小d中國人

我囡囡過咗去兩個月多些, 在校內接觸的同學差不多全是中國內地同香港人, 另佢年尾過去, 2017 Homestay 屋主接獲校方通知每週費用加A$10, 幸好澳元紙水偏低補番條數。
另一方面,可能(Adelaide)中學會多些當地人仕,

168148 發表於 17-1-3 08:46
我囡囡過咗去兩個月多些, 在校內接觸的同學差不多全是中國內地同香港人, 另佢年尾過去, 2017 Homestay 屋主 ...

Adelaide 定Brisbane平d?各方面洗費、學費、生活費 邊到平d?金錢有限(因姐弟)平得就平

引用:Quote:168148+發表於+17-1-3+08:46+ 我囡囡

原帖由 akvbi 於 17-01-05 發表
Adelaide 定Brisbane平d?各方面洗費、學費、生活費 邊到平d?金錢有限(因姐弟)平得就平
...
真的没有比較過兩地, 但正常應比墨爾本同悉尼平一點, 著眼看的確要在最大開支與及澳元匯率高低來做預算。
學費同住宿開支佔比率最大, 如果Homestay 價錢不太貴又包足咁多餐當然最化算! 出去食一餐真是不便宜, Adelaide 為例, 囡囡話香港三丶四十元, 嗰邊等同要六丶七十元, 所以如匯率再回升會相差得更厲害!

168148 發表於 17-1-5 09:31
真的没有比較過兩地, 但正常應比墨爾本同悉尼平一點, 著眼看的確要在最大開支與及澳元匯率高低來做預算。
...

如果錢不是大問题,海外留學除教育為主體,其次,能獲國際大城市的待人接物及生活體驗亦十分重要。

polo819  Agree !  發表於 17-1-5 14:08

ricetaster 發表於 17-1-5 13:04
如果錢不是大問题,海外留學除教育為主體,其次,能獲國際大城市的待人接物及生活體驗亦十分重要。
...

你又覺得Adelaide 定Brisbane好d呢?金錢真係有限(emoji)如果唔係,就大把選擇唔使計來又計去。仲要係我有2個,如果大女中4過去到細仔完成大學.橫跨10年時間,就要連匯率都要諗埋所以更加要預算得好d先得。

akvbi 發表於 17-1-5 16:04
你又覺得Adelaide 定Brisbane好d呢?金錢真係有限(emoji)如果唔係,就大把選擇唔使計來又計去。仲要係我有 ...

我先揀學科,再揀有開辦該課程嘅知名大學,例如大學名氣相近,我一定揀大城市先,排名: Mel/Sydney > Brisbane > Adelaide > Perth.如果子女氣管唔好就唔好揀南部,要揀番Sydney 和 Brisbane 較似香港天氣, 因為佢哋唔會一日四季及每日温差無咁大。

P.S. 在Sydney or Melbourne讀八大連食宿要HK$420,000一年

ricetaster 發表於 17-1-5 16:48

我先揀學科,再揀有開辦該課程嘅知名大學,例如大學名氣 ...

我呢一兩年都有不斷同佢講你要出去讀書等佢有心理準備,間中問下佢大學想讀咩料,佢都已經改過3次啦(emoji)對佢來講跟本唔知已後會做咩?選科對佢來講太遙遠啦!

回覆 akvbi 的帖子

你女女現在多大?我兩個女兒都已去了澳洲讀書,或許我們可以交流一下。

如果仍在 High School 階段, 咁咪在平宜啲區域讀住先, 再比心機考好個升大學公開試(HSC), 到時先揀心儀科目, 有目標課程然後你就會好容易楝到合適大學, 屆時先算一算手頭儲備可支援到那所大學。

polo819 發表於 17-1-5 21:58

你女女現在多大?我兩個女兒都已去了澳洲讀書,或許我們可以交流一下。 ...

我女現讀中三,你女女在邊個省讀?都係中學嗎?

polo819  check pm  發表於 17-1-5 22:35

ricetaster 發表於 17-1-5 22:01

如果仍在 High School 階段, 咁咪在平宜啲區域讀住先, 再比心機考好個升大學公開試(HSC ...

thanks

今日澳元又上返5.7兑港元了。

回覆 168148 的帖子

澳元要等到美國下次加息先會有較明顯嘅跌幅。

回覆:ricetaster 的帖子

今天澳元兑換港元, 大部份時間都在5.8樓上見!

各位, 我囡囡下星期要去Adelaide讀Year 10, 想問下應買什麼型號的計數機呢? 書局說可能是Casio Fx-82 or Fx-85.  Thx

回覆 Dfamily 的帖子

我勸你係果邊買,亞仔舊年去悉尼讀Y10,有帶自己原本係香港讀中學用開gei計數機,但是到左果邊後數學老師話吾arm,要囝囝再買過.最後唯有按學校要求係果邊再買一部.

方便問下你仔仔model number 嗎? 因為我知道是Casio....Thank you very much!