用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳元近期回落, 各家長準備好入貨?
go

澳元近期回落, 各家長準備好入貨?

其實大家覺得今次落到咩價, 可以入貨未呢?

168148 發表於 16-12-21 17:08
其實大家覺得今次落到咩價, 可以入貨未呢?

可以睇定D, 市塲已充份消化美元加息的消息,會有序地回落一些,但未必會到5.3, 5.4水平,暫時建議真係要用幾多就買幾多。

ricetaster 發表於 16-12-21 17:16

可以睇定D, 市塲已充份消化美元加息的消息,會有序地回 ...
想等大概5.5左右入貨

應該仲有得回落

回覆:yummivio 的帖子

其實上次低位5.3x 是錯過了, 因為當時自己都怕一路跌到五蚊邊, 結果緩步輾轉一路上, 但最强也只是在六蚊邊徘徊, 正因5.5,5.6 已相距上次低位不遠, 所以聽吓大家意見。

168148 發表於 16-12-23 08:15
其實上次低位5.3x 是錯過了, 因為當時自己都怕一路跌到五蚊邊, 結果緩步輾轉一路上, 但最强也只是在六蚊邊 ...

我係新手,想問下你哋去邊到換澳幣抵?去銀行定找換店?通常睇到個匯率抵想買,找換店都話要訂,天日先有但天日可能會高左?咁要點先換到當日自己覺得最抵嘅價位呢?thanks

回覆:akvbi 的帖子

我暫時會使用x 隆銀行, 網上電匯價比較一般銀行來說匯價不差, 可以逐小逐小存入外幣儲蓄, 若累積有澳幣一萬或二萬, 可以去分行指示職員發一張澳元匯票, 費用現時(沒有加價)也只是收港幣一百元。
我打算怕寄失給囡囡, 就過去探佢或佢回來時親手給她存入當地銀行, 她說(佢那間)没有另外收費!
附帶提示: 銀行電匯, 香港銀行一般過港幣二百, 那邊銀行又會收charges。

回覆 168148 的帖子

為什麽不直接 T/T 囡囡澳洲户口唔貴得幾多,  counter手續費HK$300內,  online T/T HK$200 以內, 如果讀大學,校園內 Commonwealth Bank多數有分行及 ATM machine, 正常今日 T/T, 明日下午已收到滙款。

ricetaster 發表於 16-12-23 11:04
回覆 168148 的帖子

為什麽不直接 T/T 囡囡澳洲户口唔貴得幾多,  counter手續費HK$300內,  online T/T HK$ ...
是否香港所有銀行可以ONLINE T/T 去澳洲銀行?  去COUNTER做, 2邊手續費要$380

回覆:tintinlam 的帖子

我答咗我所知的先, 各大銀行其實都係用SWIFT system 互通各銀行電匯服務, 所以身為一個顧客, 本地銀行一般會收取過二百港幣匯款手續費, 而收款人在澳洲當地又會被那邊銀行扣起約AUD15 甚至多一些的匯款手續費, 真是間間不同!
當然香港顧客可落指示費用全由發款人全付(應該都要HKD3~400起碼), 收款人可收足匯款,視乎發款人的指令。

回覆:168148 的帖子

附加資料,一般顧客今日做匯款, 最快都要下一工作天才收到款項。
不過如果兩地是同一間銀行, 例如收同發匯款款都是獅子銀行, 咁我就唔知會唔會做到即日online 收到?

168148 發表於 16-12-24 11:33
我答咗我所知的先, 各大銀行其實都係用SWIFT system 互通各銀行電匯服務, 所以身為一個顧客, 本地銀行一般 ...

獅子銀行 payer absorb 哂所有香港,澳洲 T/T charge, 應少於$400, online 就二佰幾。

ricetaster 發表於 16-12-24 12:21
獅子銀行 payer absort 哂所有香港,澳洲 T/T charge, 應少於$400, online 就二佰幾。
...

如果兩地同一間bank, 就要上午一早online做T/T, 就有機會,但星期五就差D, 因為各國電滙仍有步驟仲係經人手做。

我不理滙率多少,每月 在出糧時兌換1-2000AUD,
金額不大, 滙率高低也影響不大.
只係盡力而為, 不想要滙款拿一筆出來, 肉赤.
我用恒生, 2邊手續費約HKD350

168148 發表於 16-12-23 10:37
我暫時會使用x 隆銀行, 網上電匯價比較一般銀行來說匯價不差, 可以逐小逐小存入外幣儲蓄, 若累積有澳幣一萬 ...

你女澳洲用的是邊間銀行?
知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

me2 發表於 16-12-29 12:33
你女澳洲用的是邊間銀行?
My daughter use ANZ Banking Group

168148 發表於 16-12-29 17:24
My daughter use ANZ Banking Group

謝謝
知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆:asa2012 的帖子

如果每次兩邊洗費共HK$350尚可接收, 不過每月出糧匯出, 一年計也要付港幣四千左右作為銀行服務費!

168148 發表於 16-12-23 10:37
我暫時會使用x 隆銀行, 網上電匯價比較一般銀行來說匯價不差, 可以逐小逐小存入外幣儲蓄, 若累積有澳幣一萬 ...

Thanks
你囡囡去阿得萊德嗎?可介紹Agent比我嗎?讀私校定公校?我想去多間比較下,唔該你!

引用:Quote:168148+發表於+16-12-23+10:37+ 我暫

原帖由 akvbi 於 16-12-31 發表
Thanks
你囡囡去阿得萊德嗎?可介紹Agent比我嗎?讀私校定公校?我想去多間比較下,唔該你!
...
對呀! 但如果想要中學Agent資料,我反而沒有, 因為我囡囡讀緊類似阿大先修班, 出年完成便可上大學二年級。