用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大私立中學
go

加拿大私立中學 [複製鏈接]

您好 女兒下年升中四 大家可以推薦一些比較少華人和聲譽較好的加拿大boarding school給我嗎?  感謝
   21    0    0    0

回覆樓主:

up

回覆:加拿大私立中學

貨比三間,agent 是免費的

回覆樓主:

加拿大好少私立學校,故揀了讀public !

回覆:加拿大私立中學

我仔讀緊私校G9
不過係day school
我諗除左比較偏遠鎮仔
大城市都唔會小華人
尤其係high school
我仔G7 已經過左多倫多
同學雖然都有華人
但全部都係CBC/好細個已經移左民
所以全部都係講英文
但依家high school
我知佢地G9 有大約1/5國內小朋友
全部都係啱啱出國
所以課餘只肯講普通話
亦只肯跟同聲同氣嘅同學玩

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆 WC298 的帖子

Thx 😊

回覆 yy13 的帖子

謝謝您 想請問一下您兒子是不是要住home stay? 學費連食宿機票大概幾多錢?

lamkayan 發表於 16-12-30 01:40
回覆 yy13 的帖子

謝謝您 想請問一下您兒子是不是要住home stay? 學費連食宿機票大概幾多錢?  ...

yes, 住homestay!  
Homestay月費Cad $850 (包3 餐~ 早餐方包(任揀醬料) 任飲牛奶, 午餐pack好三文治(多數芝士火腿), 一包飲品,一個生果, 晚餐(pizza,  雞卷,飯等等.... 重覆7 日)
强制保險Cad$1000
零用Cad$500 (當中包恬Cad $60 電話卡包1GB 上網, Cad$52 月票坐車)
機票: 1 套CX學生機票來回$14300, 聖誕睇你返唔返,機票約$10000

引用:回覆+yy13+的帖子 謝謝您+想請問一下您兒

原帖由 lamkayan 於 16-12-30 發表
回覆 yy13 的帖子

謝謝您 想請問一下您兒子是不是要住home stay? 學費連食宿機票大概幾多錢?  ...
你可以睇下呢個網站
之前喺其他post 有bk 朋友提供
http://topprivateschools.ca/index.asp
入面有好多私校資料
包括有冇boarding

唔好意思
我仔唔係homestay
所以唔知市價
不過初初住喺朋友屋企我問過其他朋友
話大約CAD800-1000
最後我比約CAD1500@月
至於boarding school 間間唔同
之前睇過st andrew's(男校)要CAD5xxxx@年
而機票我出bundle 票
2張學生+1張家長@CX
平均$12xxx@張連稅

我個人意見
未問過香港agent 可以問下
但just for 參考好喇
自己send email 問下學校拎資料仲實際
或者自己睇下學校網站再比較
我之前喺香港搵過1間agent
講左半粒鐘睇埋成績表都比唔到實質意見
仲要收$1000@間先肯幫我問下學校收唔收
最後我自己逐間學校上網睇
當然已經篩走一睇已經知唔啱嘅
最後搵到依家呢間

回覆 yy13 的帖子

Thx so much ! 本來有諗過搵agent 睇過嗰個Fss HK website 不過發現佢介紹嘅私立中學選擇又唔多 想問下你囝囝學費大概要幾多錢? 個website幫助我好多 仲想問下讀書壓力大唔大?

Thx so much ! 仲想問下Homestay係唔係每年都要轉定係depend on homestay family 嘅意願? 係咪學校會提供homestay family定係要係當地搵agent搞?

引用:回覆+yy13+的帖子 Thx+so+much+!+本來有諗

原帖由 lamkayan 於 17-01-06 發表
回覆 yy13 的帖子

Thx so much ! 本來有諗過搵agent 睇過嗰個Fss HK website 不過發現佢介紹嘅私立中學選 ...
我仔依家學費CAD27xxx@年
黎緊17/18 會加少少
暫時唔見有咩壓力
比起喺香港多左好多時間做佢自己野

lamkayan 發表於 17-1-6 14:33
回覆 yy13 的帖子

Thx so much ! 本來有諗過搵agent 睇過嗰個Fss HK website 不過發現佢介紹嘅私立中學選 ...
黎緊教育展可以去睇睇, 個人留意幾間, Columbia International College好似幾好

朋友報料佢地學校好嚴, 所以家長比較放心, 不過點講都好, 建議你自己去教育展睇…始終見過下面會放心好多

lamkayan 發表於 17-1-6 14:38

This so much ! 仲想問下Homestay係唔係每年都要轉定係depend on homestay family 嘅意 ...

我係經學校嘅agent揾homestay,  Cad$300 費用, 亞仔第一年去,下年會繼續住呢個homestay,  只要大家同意就ok

WC298 發表於 16-12-30 10:15
yes, 住homestay!  
Homestay月費Cad $850 (包3 餐~ 早餐方包(任揀醬料) 任飲牛奶, 午餐pack好三文治(多 ...
好詳盡,唔該

yy13 發表於 17-1-7 02:08
我仔依家學費CAD27xxx@年
黎緊17/18 會加少少
暫時唔見有咩壓力
香港讀書真係太大壓力,外國好好多

littlelittleb 發表於 17-1-7 10:25
黎緊教育展可以去睇睇, 個人留意幾間, Columbia International College好似幾好

朋友報料佢地學校好嚴, 所 ...
CIC雖然唔係最平,不過佢地真係搞得唔錯,好多名人校友

私校的校規會否嚴D?

有無人選Montreal?

QueenBallet 發表於 17-1-8 08:29
私校的校規會否嚴D?
會架
‹ 上一主題|下一主題