用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 揾邊間攪美國升學好?
樓主: scso
go

揾邊間攪美國升學好? [複製鏈接]

是的,但加州華人較多,找地方住應該不難。點解你亞仔想去美國?喺咪畢業後想在美國留底發展?

scso 發表於 16-12-25 19:31
回覆 jj100c 的帖子

Agent話完成2年A level先去美國讀大學因為學制不同,到時我仔無Sat/Act所以不能直入大 ...

好奇一問,若你的孩子考完 gcse 後到美國讀 community college 讀了兩年之後 ,時間上來說,大約就等於在英國讀了兩年A-Level, 也就大約等於完成英國整個中學課程。 若那時轉讀美國大學的三年級, 程度和成績怕不怕會有一段距離呢?會不會擔心追得很辛苦呢? 因為,如果他那時的大學同學,若不是走community college的途徑,其實是完成了整個中學課程然後已經讀了兩年大學。

如果是那樣的話 ,會不會影響他轉讀非常好的美國大學(三年級) 的機會呢?

因為我對美國升讀大學的事情一無所知,所以無知一問,請勿見怪。

回覆 Hopefulmom 的帖子

[size=26.8489074707031px]Agent話完成2年A level先去美國讀大學因為學制不同,到時我仔無Sat/Act所以不能直入大學year 3, 所以現在考完GCSE = DSE中五過美國讀2年CC取夠分上Y3, agent話程度淺,只要勤力轉Y3不難,但top U要3.8以上

他說己係英國讀佐3年,想去美國見識下,他說美國比英國學習較零活,而且咁跳可讀少1年,而且D尖子大部份都係美國,想學下美國那套思維,他也留意到係英國有D外資公司也開始切走,英國大學畢業visa差不多到期,難揾工,而美國大學畢業有一年時間揾工,而且很多大企業也會揾D大學生做實習,好大機會畢業後請返你

你亞仔都好識諗!事實美國畢業後都有好多機會,尤其會計金融,我有D早年在美國讀書嘅朋友都係咁留左喺美國工作。
我女本來都想由美國轉機去英國,最近仲去埋考入學試,但去到見到英國嗰邊咁雜咁舊,佢都話想留番喺美國,至少佢喺學校可以融入到美國同學圈子,但我又唔知美國入大學難唔難!

我仔講就天下無敵,但其實他好懶,樣樣懶懶閒,我才擔心他浪費金錢,因我們不是有錢人,只是小康之家,有D經濟壓力架,而細仔也9/2017去英國讀Y9

scso 發表於 16-12-23 18:10
回覆 boojiji 的帖子

呀仔只得16歲咁細怎自己攪,我本人對美國D學校完全無識,無親戚朋友係美國,英文又不 ...

多口一句:既然係佢提出及要求,當然要佢自己負責,自己申請,依家上網咁方便,應該從中學習!

scso 發表於 16-12-23 18:10

呀仔只得16歲咁細怎自己攪,我本人對美國D學校完全無識,無親戚朋友係美國,英文又不 ...

16歲大個架啦! 當年我都係自己攪, 身邊想去外國既同學都係自己攪, 去到美國一齊入學既全部都係自己攪....

另外睇你係上面既POST形容佢既想法, 一D都唔細! 16歲識咁諗, 都好思想成熟呀! 放心(+放手)啦!!...

De Anza College / Foothill College 好多香港人~ 真係唔使怕~ 係入面唔難拎高gpa~ 就可以轉出名既UC大學..係一個唔錯既路線~

搵地方住一D都唔係問題, 其實所有"圍"住學校既地方都有好多target比學生住既...因為就算係美國人佢地好多都係離開屋企去讀書, 都係要搵地方住....

scso 發表於 16-12-25 19:31

Agent話完成2年A level先去美國讀大學因為學制不同,到時我仔無Sat/Act所以不能直入大 ...
現在去讀CC兩年如果夠學分可直入大學Y3是真的~

不過有心去美國我會提議佢考SAT先, 點都方便D....

多謝你的資料,我仔好似思想成熟,做野就錯漏百出,他第一選擇係College of San Mateo唔知好晤好呢?好少人提呢間,但見轉入好的UC率很高,而且國際生少,只得1%,第二選De Anza, 第三選Foothill, 而住方面想揾homestay

回覆 亮燈 的帖子

我怕咗他錯漏百出,到時又揾我補鑊,所以都係揾agent攪

scso 發表於 16-12-28 17:59
回覆 亮燈 的帖子

我怕咗他錯漏百出,到時又揾我補鑊,所以都係揾agent攪

我明,但就係因為佢要求,所以佢要對自己既要求、言論負責,到時佢自然會好小心。

回覆 亮燈 的帖子

我要學放手

scso 發表於 16-12-28 20:55
回覆 亮燈 的帖子

我要學放手

一定要,唔通將來佢去搵工interview你都會陪佢去?咁做絕對唔係愛佢!

回覆:揾邊間攪美國升學好?

美國升學?中定大學?點解原先不是英?

scso 發表於 16-12-22 08:32

為何我仔想去美國以上也有講,他說英國好多外資公司為都切走,張來難揾工,而且大學軍 ...

其實又唔需要對美國太偏見。
小女在加拿大讀大學,去了 new york 做 intern,佢一個女仔住 brooklyn,和另外兩個本來唔認識的大學生 share 一間屋。每日一個人去 manhattan 返工,有時 weekend 11pm 先返屋企,佢話治安 ok。佢話大城市尤其 new york,工作 opportunity 真係多,佢公司好多職員都並非本地人。但也要留意, trump 上任政策會否有變。
小女不在美國讀書,沒有一手經驗。但我見我朋友仔女在美國讀書讀得很好,一早已有大學 firm offer。
我覺得家庭以往教落仔女的價值觀十分重要,讀書係自己的責任,唔可以頼人,讀得唔好,自己問題。
但 CC 的出路要問清楚,部分可能只能函接指定大學。其實美國大學收生要求多多,越有名氣越難掌握,申請大學要看四年 transcript,除了成績也看其他 achievements,對一向慣了只讀書少課外活動的香港人來說,不易。
如果以入大學為目標,英國看成績為主,明碼實價。

經 CC 入大學,以往係中學成績麻麻先會咁做。近四五年好多人 (agent?) 吹捧,成績唔係咁差的學生都去讀。
其實入了 CC ,就少了一個 "中學畢業" 的資歷。如果係資優生,跳級由 grade 10 直入大學又另一回事,但 "一般人",有一個  "中學畢業" 的資歷較好,部分大公司請大學生,問好多資料,會睇埋中學畢業證書。
美國入大學要 SAT/ACT,個個咁考,早少少 prepare 囉。真係唔想考,都有好多大學已經唔再睇 SAT/ACT,包括十分有名氣的 NYU。

回覆 brother4 的帖子

原本係英國由Y9到現在Y11, 己揾了一間排名幾好的政府sixth form 9/2017有offer, 但他突然轉軚

回覆:scso 的帖子

點解轉軚?女朋友定其它?

‹ 上一主題|下一主題