用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 邊間學校中四選科有音樂讀?
樓主: meimei342
go

邊間學校中四選科有音樂讀?

回覆 小Monkey 的帖子

亞女話老師冇特別提到要去到那一個演奏級!但對佢嚟講,呢個係其中一項吸引佢修 music 的因素!(雖然佢都只係嚟緊考八級琴,同埋未決定考唔考埋演奏級!)

回覆樓主:

Band 2 官津校開設音樂科的較少。
資源分配問題, 很難遷就少數人修讀的科目

http://www.icqm.edu.hk/admission/1617_ICQM_Curriculum_Structure.pdf

meimei342 發表於 17-1-5 07:04
學費幾錢?

https://www.schooland.hk/ps/icqm

回覆 laiping 的帖子

囝仔現F2, 剛pass 了小提琴ATCL, 如果夠資格,可多個選科考慮

回覆 小Monkey 的帖子

Ok 喎!希望你囝囝揀科成功啦!我囡囡三個選修科中最鍾意係音樂!亦好慶幸可以入到一間有提供音樂作為選修科的中學!

回覆 meimei342 的帖子

英華女學校,音樂老師非常有料到!佢哋兩個老師一齊教!剛剛聖誕假仲捉佢哋每人單對單補課半小時!另外,今年仲有導盲犬同佢哋一齊上音樂堂!

小Monkey 發表於 17-1-3 00:38
回覆 laiping 的帖子

請問演奏級是要考到ATCL, LTCL OR FTCL 才SBA 有滿分?
考到ATCL  SBA就已經有满分啦

回覆 芝麻街 的帖子

Thank you for your information!