用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

各位熱烈回應一個閲讀題目,總好過一日到黑補習po。

我鼓勵孩子閲讀,為的是吸收智慧,為的是文學世界的美好(我自己唔好,想孩子好),為的是學好語文。有好的能力便應該能考好試。如果有好的能力但不能考好試,那是考試的問題。

大部分傳統學校校內練習已不少,校外又補習練習?學生欠的不是多一點練習。校外零練習,零補習,是這樣的概念。因應學校的練習量,做點課外練習不是邪惡。但孩子還有空餘時間看書嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

judy 發表於 16-12-20 09:53
得罪講句,國際校嘅價值比唔高。香港津校教肓經費唔失禮。

eviepa 嘅盲點就是将一般人覺困難的說成容易 ...

得罪講句,國際校嘅價值比唔高。香港津校教肓經費唔失禮。

Xxxxx

唔得罪,相信大部分選國際校不是著眼價值比。

香港津校經費不失禮,但為什麼教育界長期要多D錢?

囝囝爸  好成績都要用咁多錢,唔好成績都要差唔多啩!  發表於 16-12-20 20:39
囝囝爸  好成績都要用咁多錢,唔好成績都要差唔多啩!  發表於 16-12-20 20:39
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

各位前輩高人, 有事請教: 小女在一傳統直資女校讀中一, 一直有大量閱讀中英文書, 但到中學, 今次英文考試文法部份大失分, 原因係有部份考同一個字不同FORM 轉嚟轉去嗰部份佢錯唔少, 成份卷幾乎唔合格, 要靠READING部份拉分, 有好大TEMPTATION去做練習!  請問我們該怎做?繼續堅持嗎?

(P.S. 小女似乎係有啲拼音性失讀症, 無論我自己教, 學校教, 出去學, 都學唔識PHONICS, 喺佢腦中啲音節係無意義的東西)

ABC-DAD  中學生唔好再將重點放係Phonics,完全放低,自然唔會混淆。  發表於 16-12-21 17:01

YolandaTam 發表於 16-12-20 23:13
各位前輩高人, 有事請教: 小女在一傳統直資女校讀中一, 一直有大量閱讀中英文書, 但到中學, 今次英文考試文 ...

del......

其實全港無學校不提倡閱讀架!唔使分什麽閱閱閱與做做做,因為小D做做做,D時間都會去左補補補習架!
講出果幾間學校祗有閱閱閱,不提補補補,是有觀察障碍,還是有表達障碍,祗有當事人知啦!

YolandaTam 發表於 16-12-20 23:13
各位前輩高人, 有事請教: 小女在一傳統直資女校讀中一, 一直有大量閱讀中英文書, 但到中學, 今次英文考試文 ...
你女女能正確讀出那些生字嗎?另外,你知不知道first/intial 和end sound  是什麼嗎?有沒有問題?

MrBeast 發表於 16-12-21 06:25
你女女能正確讀出那些生字嗎?另外,你知不知道first/intial 和end sound  是什麼嗎?有沒有問題? ...

佢識嘅字就讀到,唔識靠估好多時讀錯,而且平時串字都幾多spelling mistakes。
不好意思,我不肯定何謂 initial sound,end sound,請問是 "ed","es" 之類嗎?

jumphigh 發表於 16-12-21 07:42
恕我直言,這情況應該小學已經浮現,那當時孩子如何應付,為何不早點處理呢?
...

小學默書靠勤力問題不大,而佢間小學只識別出中文欠佳嘅同學去做讀寫障礙評估(聽聞只評中文)。佢記性好,生字我教佢三幾次再努力啲串係串到,只是不明白拼音,因此寫英文字容易漏了一兩個字母(但普通話拼音又好少少),但始終咁已經係串錯字。

回覆樓主:

為何樓主上月尾開了另一個post咁快又開一個,雖然我亦是全力支持閱讀,至今自己亦堅持,我並不認同閱讀是萬能,如果係,應該所有國際學校和鼓勵閱讀學校的學生全部英文取滿分或接近滿分,這些孩子自少閱讀,上到中學唔喜歡都要閱讀。樓主自稱第一代閱讀派另人摸不著頭腦,我這一代小一由a pen, a man學起已知学任何語文有四多(聽講看寫),鼓勵閱讀绝非新事,更何況講到自成一派,敵我分明,要吹嘘自己無須眨低別人。每個人學習途徑不同,有人要看(我自己),有人聽,亦有人落手落脚做,樓主一個女兒一個方法成功,樂意分享實屬美事,但發展到唯我獨尊又何必哩。

YolandaTam 發表於 16-12-21 07:12
佢識嘅字就讀到,唔識靠估好多時讀錯,而且平時串字都幾多spelling mistakes。
不好意思,我不肯定何謂 in ...

如 fat n sat 、sad n sat,分辨到'呼' 和 '時' 頭音,'持'和'突'尾音,如ok,我覺得將長字分開syllable便可,當然borrow 兩個r phonics 幫唔到。
照你講可能你女女視覺記憶較強,從這方向可能效果更佳

回覆 YolandaTam 的帖子

視覺記憶法,有d似flash card ,好快望個字一下,然後合埋眼口串出個字,再由尾開始串,ie sad 串 das

MrBeast 發表於 16-12-21 08:42
如 fat n sat 、sad n sat,分辨到'呼' 和 '時' 頭音,'持'和'突'尾音,如ok,我覺得將長字分開syllable便 ...
多謝C HING 袋錢入我袋!  我哋一直都係咁應付英文科呢!  不過今次個女啲GRAMMAR..., 明明睇好多書, 文法都好似唔多掂, 我覺得或者係語感差.

中學好多嘢要讀, 好多嘢要記, 平時睇NON-FICTION雜書十分重要(坦白佢中文同中西史算係讀得比較好, 皆因佢由細到大都睇好多呢啲書), 無乜時間做練習.  怇哋英文科小組教學, 佢嗰組好著重寫作, BOOK REPORT要求比其他組高, 佢學校初中還要必修令人聞之色變嘅英國文學!  真係絞盡腦汁!

YolandaTam 發表於 16-12-21 13:15
多謝C HING 袋錢入我袋!  我哋一直都係咁應付英文科呢!  不過今次個女啲GRAMMAR..., 明明睇好多書 ...

係考 tense form 的方法她未習慣, 定佢 tense 完全掌握唔到?  係基本 tense 唔得, 定只係比較 Advanced tense 唔得。有閱讀根基, 應該一點就明。有時我地要求過高, 受過敎育的鬼佬有時也錯 grammar.

文學可以好有趣, 睇教得好唔好。

shadeslayer 發表於 16-12-21 13:25

係考 tense form 的方法她未習慣, 定佢 tense 完全掌 ...

係 noun-adjective-adverb-verb 之間轉換嗰種方式佢搞唔掂, 佢話個字係識嘅, 但醒唔起用邊個FORM, 即例如:

"Birthday cards may be old- _______ (fashion), but your handwriting in the card is undoubtedly the most _______ (express) way to show your love for your Mum."

佢唔起應該分別轉做"fashioned"同 "expressive".

我諗一個語感好嘅同學其實一讀落去就知答案.

佢哋文學係教唔切書, 老師甚至要開WHATSAPP GROUP, 將課後題目答案俾同學抄.

YolandaTam 發表於 16-12-21 13:34
係 noun-adjective-adverb-verb 之間轉換嗰種方式佢搞唔掂, 佢話個字係識嘅, 但醒唔起用邊個FORM, 即例如: ...

我以為 tense Tim, 有無試過寫答案出來讀, 睇下順唔順?

多D開口朗讀也有好處。

文學要思考, 要欣賞。要趕課程, 係哂左呢科。

係 noun-adjective-adverb-verb 之間轉換嗰種方式佢搞唔掂, 佢話個字係識嘅, 但醒唔起用邊個FORM, 即例如: ...
佢係grammar問題,要打好grammar基礎,明白句子結構。

醒目開學勳章

你講得啱,呢類問題睇得多書真係會自然識,我問我仔佢好順口就答到,但我估學校冇教過,咁你女可能真係要死記啲rules。

shadeslayer 發表於 16-12-21 14:48
我以為 tense Tim, 有無試過寫答案出來讀, 睇下順唔順?

多D開口朗讀也有好處。

開口朗讀: 細個啲嗰陣做功課同練習有,而家無。

佢係由同一間小學升上中學部,小學試過有人做英文小測口噏噏(無出聲)試讀睇吓順唔順,結果俾老師捉話作弊,好似話想記過,學生家長認為不合理,結果幫個女轉校,因此小女從來唔敢喺測考時試讀,驚自己讀出聲。

回覆 LODAVID 的帖子

我女津校真係無乜功課, 除了跟書作業, 最多數和中各一本練習。返左四個月學, 工作紙每科都唔知有無五張。今年小四好似返小一感覺。
‹ 上一主題|下一主題