用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

教育原來唔分富貧二元? 你給女兒轉國際校,原來除語文之外,

得罪講句,國際校嘅價值比唔高。香港津校教肓經費唔失禮。

eviepa 嘅盲點就是将一般人覺困難的說成容易。

甚麽最困難:自發、恆心、至最後變成愛上。

<英語從來不足, 為什麼要家長獨擔, 閱讀又有效又愉快, 為什麼學校老師不容易推廣, 要陷於語文學習困境?  我從來覺討論有益, 但如走不出思維的死胡同, 兜兜轉轉, 原地堅持, 實浪費精力時間.>

有人說閱讀好係人都知. 但觀乎鋪天蓋地既補習帖, 真的不是個個都知, 或去行. 家長從小伴讀係要花好多時間同心血, 比"即食麵"式不斷做練習來得辛苦.
資源係原因之一, 但更多係家長心態. 填鴨式訓練出來缺乏其他全面知識既小年, 香港教育失敗之根本. 家長亦係重要"幫凶".
閱讀學校老師不容易推廣? 亦有好大程度係家長問題.....有2類家長
1) 嘩咁小功課, 返到屋企就玩, 分數咁低----->俾多d練習
2) 嘩咁多功課, 做極都做唔完. 都冇時間閱讀
學校如何推廣亦係重點.....福小好多圖書放在學校每個範圍. 有學校現每天都有圗書堂.....有學校仍然只是傳統課堂.

囝囝爸  咁就知道為什麼教師難推廣!  發表於 16-12-20 10:37

囝囝爸:  咁就知道為什麼教師難推廣!

咁係咪因為閱讀難推廣, 就只推容易既填鴨式練習?

囝囝爸  依樣我唔知,只知各施各法。  發表於 16-12-20 20:35

多年的閱讀派練習派的討論. 相信很多經常蒲EK的家長都已融會貫通了. 乜有人會完全閱讀不做練習或完全做練習不閱讀嗎? 兩者都有佢地的功能, 在不同時間發揮作用的.

之不過, 閱讀的培養, 在小朋友進入忘我閱讀階段前, 在在需要家長的鼓勵和支援(例如選書), 才能修成正果. 在當中的參與和見到兒女的成長和改變, 特別是孩子拿著書興奮地要和你分享內容和心得時, 確實會令父母樂在其中的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

你個標題好似好跨甘,不過引起大傢對閱讀的注意都好!TRUMP 都係用尼的手法選縂統!貴在真心分享,看的人就容易被感染。

引導兒童喜愛閱讀,享受知識與生活嘅相關趣味,並非吵吵鬧鬧可以達到推廣目的,公共圖書館亦有不少資源活動提供,文化活動能在本質上豐富閱讀的內涵,亦加寛了選書的範圍。

judy 發表於 16-12-20 09:44
我認為,要讀好書,閱讀、良好生活習慣、練習缺一不可。而初小階段,最主要是閱讀和良好生活習慣。
...
呢點好認同, 除非是有天份的孩子, 從來靠單一方法難于keep到好成績.

通過補習、操練而成功的,是隨機事件, 反之, 單單靠閲讀的也同理。

在MTR上不難看到, 幼稚園及初小生, 還會棒書閲讀, 但要找個中學生睇書既,就極之少見, 當然, 不能抹殺佢地似玩緊電話實質睇緊書。

時代不同了,  依家要增強語文能力,除咗閲讀,還有其它途徑, 電視’電影’互聯網等等, 影嚮力不可睇少, 我女中學到依家日日youtub睇片, 我仔呢排對軍事有興趣,又係成日上網同人吹水討論(唔係本地網), 阿女大學內高手如雲,但佢lang成績不差, 阿仔升中都應付自如, 所以我要講句公道説話, 要好成績學校老師功不可抹,其它就各施各法.

通過補習、操練而成功的,是隨機事件, 反之, 單單靠閲讀的也同理。

功課己是練習。

我識得人少,但見喜歡閱讀的,冇一個唔得。

MTR少見青少年睇書,不是好現象。

October.  唯一剩下既就係依家可以同阿女傾兩句名著名言同唐詩宋詞.  發表於 16-12-20 11:26
October.  我本身就係閲讀失敗例子,年青時世界名著大大話話睇唔少,但對我學業一d都無幫助.   發表於 16-12-20 11:24

palmchristy 發表於 16-12-20 10:46
特別是孩子拿著書興奮地要和你分享內容和心得時, 確實會令父母樂在其中的. ...
依家我享受緊阿女成日同我分享讀書心得. 不得不講句, 好老師好重要,以前佢唔中意睇英文書, 自從副修英國文學后,睇咗好多名著, 連非洲文學都涉及埋, 仲計划要睇晒偌貝爾得獎作品, 一切順其自然, 由興趣出發。

通過補習、操練而成功的,是隨機事件, 反之, 單單靠閲讀的也同理

成功事件,能通過邏輯、理智分析,就不是隨機事件。

我本身就係閲讀失敗例子,年青時世界名著大大話話睇唔少,但對我學業一d都無幫助.

唔係啊,我覺得好成功啊,能同阿女傾兩句名著名言同唐詩宋詞仲唔成功?有幾多人做到?

judy 發表於 16-12-20 11:25
成功事件,能通過邏輯、理智分析,就不是隨機事件。
閲讀和練習不是還爭持不下嗎?

唯一共識係前面提過的閲讀,生活態度, 練習等結合.

閲讀和練習不是還爭持不下嗎?

這有甚麼好爭誐的?通常,知識是通過閱讀而來(不是通過操練而來)。古人說,三日不讀書使覺言語無味;現代有街市王國家長話佢地仔女喜歡練習,三日不做練習就周身痕。既然各有所好,有甚麽可争議的。

况且這里的所謂争議,已變唔係一個為理而爭的爭議,離遠點為妙。

October.  樓主既根據係DSE 5**, 成績不完全等于知識,有知識也不完全體現于成績上.  發表於 16-12-20 12:40
torunpoland  孔仲尼:不學詩無以言  發表於 16-12-20 12:34

鼓勵閱讀原是美事,但等如鼓勵別人多做運動、少吃再造食物一樣吧,並無專利的。

想提一提,這裏是2016年的小學雜談平台!
因為很多人現在還用緊已大學畢業孩子的經驗代入今天。其實已經距初小二十年架啦!
二十年前確可單靠閱讀完勝,因當年練習資源及補習社數量,確不可與今天比較。在今天,無論你讀什麽學校,不做練習,不補習的,必定已成小衆。
而以現時家長的心態,不補習、不做練習的,真的是主流?問補習、練習書洗版,是否小衆可做到?張開眼睛,你必能看到!

其實應該無人只閱讀,不做練習。亦應該好少人,只做練習,乜書都唔睇的。只係比重問題而已。

做練習,訓練到考試技巧,考公開試多做卷,無可口非。但考Dse考得好,係咪就是語文好?係咪就係終極目標?份卷做得高分和語言能力確實唔係一定有百份百關係,尤其係2nd langauge。

MASAYA 發表於 16-12-19 07:15
如果我野心大,我應該會創個「生活學習派」去攻擊「閱讀派」,將「閱讀派」塑造成紙上談兵既群體,可惜,我 ...
贊成現實生活的學習。

回覆 5tgb 的帖子

依家小學真的有分別....好多新派直資D小學生真的好多閱讀. 而大部分津校仍然係重覆做做做.......

閱讀,係良好習慣,而知識傳授並不能只透過個人閱讀材料就取代到。

係大海見到個post, 個學生小六已經睇晒金大俠了,仲一路有睇書,作文都搞唔掂.

http://www.baby-kingdom.com/foru ... 4303&extra=page%3D1

///quote
4X分,開學至今作了5篇已有4篇不合格,一篇60,其實如果有5X我都唔會理,但唔合格就要想方法改善。英文作文就有7X,所以唔洗理。quote///
‹ 上一主題|下一主題