用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

回覆 eviepa 的帖子

//英國語文大躍進//

唔知點解,我很喜歡這個題目。

//事實一:

在十年前的討論,普遍《小學雜談》的家長都認為,升英中中一時,如果學生能夠在上課後不用字典就可以看懂教科書,是件非常難達到的事。//

小兒當年升中,我也談論過小兒升中狀況。我又唔覺小兒在上課後,要常用字典才看懂教科書。教科書多數用基本英文,上得英中,唔難懂。個別學科學術名稱,老師教到就識,同學我想大致一樣。 英中看教科書非常難達到,你又如以往一味靠估冇辛苦。

//估計一:

我女兒小中一時半小時可以看完一本Roald Dahl 的 Magic Finger,就算她當年是讀英文中學,上課後根本不用字典就可以看懂教科書學。估計現在《小學雜談》的常客都認為,只要從小開始每天半小時英語閱讀,我女兒這種英語能力,根本是應有之義,不值一晒。//

中一睇英文書好閒啫,不過唔係 Ronald Dahl 咁淺,學校多有閱讀指引,閱後報告。應有之義,仲要靠估?

//估計二:

今天的小學生,只要有我女兒小學畢業時的英文程度,如果進入我女兒的中學(教育微調後是全英中)後,英文程度也可以名列前茅。//

你搵間中中讀,名列前茅不為過。不過子女英文程度好,好多家長唔會學你咁蠢,揀間中中,今次你真係靠估冇講錯。

//...重複節略...

《小學雜談》常客是幸福的,有一個平台可以見到無數家長第一身分享教育方法及成果,當然容易培養孩子成材。你們的孩子,普遍都會在中一時,很輕鬆的過渡。

...重複節略...

一隻手掌拍不響,只有閱讀派自言自語是不夠的,還是要有反對聲音衝擊才會有最大效果。這題目已有二萬多views,當中《小學雜談》散客當然佔絕大多數。這些散客,絕大部分認為「補習與補充練習是最佳學習語文的方法」。但當他們詳細看過這題目不同網友的言論後,就會深深感受到,原來有不少人確信「閱讀是最佳學習語文的方法」,而且他們的子女語文程度非常好。很自然又有部分人開始研究閱讀是否真的如《小學雜談》常客所講的效果。//

上嚟取經嘅,當是覺有不足,點會拍爛手掌。二萬多views,反對大過你虛無理想,你開題發文不過廿篇,意念重複又重複,少有咁少,就知點啦。 閱讀從來有,不是依從你大量讀的效果,唔好入哂你的功勞。

//當閱衝出EK,成為全港的主流後,香港的英語就會大踴進了。//

這個主題我鍾意,你攪咗十年都衝唔出 EK,就因為現時環境,在香港未來不會發生。

//在此,我向各位表達,你們的意見,無論甚麼立場,都會稍稍促進香港整體語文程度的進步。//

這句似啲正常話,不過「稍稍」對你用詞來說又弱咗些。

當年家長普遍都認為「如果學生能夠在上課後不用字典就可以看懂教科書,是件非常難達到的事。」。都是這一句:我沒有保留任何十年前的討論証明,死無對証。不過,以下可以給大家參考:

我女兒讀的雖是中中,微調後,從教育局的介定下,所有班級都可以用英文授課。所以英文不會差到那裡去。

女兒升中一的暑假,每個新生都獲派一本故事書,讀畢要有一個關於這故事書的測驗。到測驗的那一天,鴨仔們齊坐在禮堂。台上老師說:「我相信不少人讀不完這本故事書,就是因為你們太遲開始讀。下次要注意了,要早點開始,除非你覺得自己可以幾天內讀完這本書呀!」他們都是區內英文較佳的學生,但就算花幾天才能讀完整個故事也算是學生中之精英。但這本故事書,我女兒半小時就讀完。

我女兒在眾多以閱讀為主的學生中,閱讀能力一點也不出眾,但比起同學來說,卻是出眾。以大概Magic Finger深度、長度的書,表表者也要幾天才看完,你說能夠不用字典也能看懂中一英文教科書,實是奢望。

正如前面所講,女兒中一讀英文精英班,班上同學是全級英文最強的40%。但英文老師認為他們一星期看10頁的Magic Finger都覺得是合適的工作量,反映出他們大部分根本不可能不用字典來看英文教科書。

小兒中學,屬英中 band 1A,但等同他的學校不少,其他女校英語尤其出色。你拿些中中去比較,又無記憶,又要比較英中,一味估計,真是牛頭不搭馬嘴。
以下是我在06年9月一篇回文...

Re: 你們認為子女讀英中好還是中中好?
Eviepa:

你担心的英語和升中接合問題.  分享我囝囝真實個案.

囝囝今年升中, 派到一間好英中, 開學以來,  在英語授課各科上都適應. 我因不想在中學之始給予壓力, 功課全由囝囝自理, 從不過問. 間中有一二次他問過我有關常識英數題目. 派回來分數也不錯, 也得過老師讚許,  不過, 囝囝說有不少同學功課不合格, 相信是適應過渡問題.  上課時講到較難的英文詞彙老師也會附以中文解說.

囝囝小六程度方面, 我是一個求學不求高分數名次的人. 除小四開始學公文英未有補習.  囝囝不愛閱讀, 但學校學得好, 中英文字彙足. 中文已足日後所需, 在香港環境下會隨歲月進步.  囝囝自小和菲傭說英語, 英文基本表達寫講聽沒問題, 當然有文法錯誤. 他今年暑假看了 The Chronicles of Narnia 第一集 The Magician's Nephew.  入到一間好學校, 如加上努力, 到中學畢業時, 相信會達到足夠中英語能力.

家家有本不同的經, 傳統這本經適合我較為散漫的兒子.  揀學校不要硬說英中中中誰好, 傳統活動誰合.  或持著偏見一定是填鴨或放任.  傳統量多為吹谷, 活動量多為放任, 但何謂適中, 要因應不同能力環境.  名校第一可能讀得輕鬆, 劣校第尾可能谷極不能.  所以高分高能亦不少, 低分低能者或更多. 傳統學校, 加上適當溫習, 在香港考試制度下在學習較為有效.  新校摸著石頭過河, 成效未見, 但不少這類學校也走回操練成績方向去, 屈服於這個重視成績的教育體系中.   

學校很重要, 不是個人或父母能力可超越. 你說中英學校英文程度相差一個grade, 你的想法大錯特錯, 英中和英中也可差幾個grade, 英中中中會如何?  有些中一可讀 Harry Porter, 有些26個字母都未識齊.  五六年經不同程度形式學習, 有靠吹谷有靠自覺, 會有分別, 好學校和差學校更大差別.  所以如你有一位愛閱讀學習女兒, 入到好學校, 可能如魚得水, 鯉躍龍門, 更上層樓.

囝囝爸又嚟嘞,講咁多無非想証明普通band 1 學生都可以唔駛字典嘅幫助下睇明中一英文教科書啫。
我個女間中學,係校網內四間band 1學校之一,收生以band 1學生為主。因為阿女中一讀精英班,所以同班同學全部都係band 1生。唔計個別突出嘅學生,佢哋平均嚟講,一個星期睇十頁嘅Magic Finger呢D阿女覺得好淺嘅書都係一份唔細嘅功課。

阿女當年閱讀能力,相比能力中游嘅同班同學嚟講,贏咗九條街係事實。

依你所講,當年阿女D同班同學,大概個個都可以唔駛字典就睇得明英文教科書,即係話,你想說服我,唔係阿女D同學未及標準,係想拐個彎讚我個女超班,讚我教女有方啫。

我有無理解錯呀?

你講埋咁多無謂嘢,我近來得閒,同你顛下!

//講咁多無非想証明普通band 1 學生都可以唔駛字典嘅幫助下睇明中一英文教科書啫。//

我以小兒升中事實上証明,間間學校唔同。 我從來不覺要好艱難查字典去讀書,你或者去初中版睇下,唔好閂埋門自想。 如信你講,你女兒咪叻過好多英中生,但係又偏偏去讀中中,真服咗你,性格不隨年齡增長!

//大概個個都可以唔駛字典就睇得明英文教科書//

現時我睇英文都有時查下字典,相信國際校生都一樣。但唔駛常用字典就睇得明教科書,相信英中生大部分可以,可能升中時少部分要適應。不過,你說你女兒間中中學校,同學英語輸你女兒九條街,咁我上文所言冇錯啩,你仲話中英學校英語差一級? 中中學校我不置評,佢地唔係讀英語課本,你的觀察可能啱,可能錯,你如批評就是自作孽,應由其他同校家長作證。

//我有無理解錯呀?//

你個女唔洗溫,唔洗練,我為文讚過佢唔少。不過我從來不會讚你,只是佩服你這位廿四孝老豆,肯倍個女讀二代書,至此不渝,都另人感動或哀動,不過你滿意就可以。我估以成績來計,唔係照你方法而行,學習和德育,令愛可以高幾個層次。

同你長年相處,你的理解從來自心想像,任何人反對說話都覺逆耳,你話你自己有冇理解錯呢?

Vanadium 發表於 17-1-8 22:51
Personality traits同喜愛活動肯定有關既,但雞先還是蛋先我就未有時間研究。

其中Personality traits之大 ...

根據你說的personality traits, introvert and extrovert are not simply refer to 內向與外向, its much more than that; e.g. how you would regain your energy when you feel sad: someone would prefer jogging, someone would prefer talking to friends, someone would prefer partying or clubbing..... it is not just about sociable or not.

I am an introvert, have taken various personality trait test professionally, studied science in high school, but love reading. Many of my classmates, science students, whether introvert or extrovert, also love reading.

Just my experience and knowledge to share.

回覆 lambeanmama 的帖子

其實有人會覺得intro同extra之間其實仲有好多層次,我覺得似乎係,但亦似乎有心理學者覺得無。

最近我都諗返,中學時間我應該係好鬼extra果type,但中學畢業後,我就因讀書原故睇多左好多書,諗真下....其實自己性格同活動因多左自己一個睇書做野,似乎都內向左唔少。

無論如何,個人觀察,人之性格可能50%天生,亦有50%後天,後天之活動,或都會影響一個小朋友之性格同表現。閱讀係好個人之活動,一個人若好喜歡長時間閱讀,我感覺較大機會發展到一定形態表徵,如比內歛、較靜少少、喜歡一個人活動,如去旅行都會自己一個 (但亦可以有好多朋友,但唔會好鐘意好多人)。當然,我只能講係普遍,唔好太用咩例子去講唔係咁,我都知唔一定係咁。

都係果句,想英文好有好多方法,唔一定要海量閱讀,海量閱讀亦未必適合每個人,樓主同佢支持者只係自己鐘意,亦鐘意睇到自己仔女好鐘意睇書,塑造左呢個所謂成功模式出黎啫,我覺得佢地唔需要太針對推廣呢樣野。 我自己就絕唔想仔女喜歡海量閱讀,因我理想果type唔係咁,不過若仔女天生鐘意我都唔會刻意改變,除非喜歡到似自閉果隻。雖然如此,我絕唔會擔心我D仔女英文唔好,佢地依家英文水平都應該夠用有突,好細個已可以用英文流利溝通。

有時覺得果D故事書,睇一兩本學下英文訓練下閱讀兼當下嗜好Okay,但下下話要有目的咁睇晒一個又一個series,感覺都要個小朋友好有興趣先得。

話時話,我總感覺呢個post有D支持者係書商,就係賣果幾套故事書。

閱讀能力某程度係一個generic skills,若然閱讀能力係講能夠從文中準確找到大意、內容扼要及重點,一個中文閱讀能力好高之人,若掌握相類近之英文句字同詞彙,英文閱讀能力都一樣可以好高。我識唔少內地學生,可能初中先黎香港讀書,但只要佢地夠勤力,配以極佳之中文基礎,英文都可以近由零開始咁好快咁追上去,DSE取5*絕無難度,當然5**睇個別修行。

理解能力又應係另一回事,當然要先明白文字意思,但就算明晒每個字,又未必可理解成篇內容。理解係要對文章內容真正明白,能夠吸收以至分析當中的資料或知識。如一個英文好好既文科人,睇一篇英文物理學論文,即使每個英文字都識解,但好大機會都理解唔到,更莫講分析內容。

你話你個女初中時比其他同學閱讀能力高,感覺好大機會只係佢英文詞彙同英文句字結構上比其他同學熟悉,準確D講應為英文比其他同學好,未必係閱讀能力或理解能力比人好。可能同一篇既內容,翻譯成中文後,無左英文之優勢,你個女有機會係閱讀同理解方面之名次,會明顯無用英文咁好。

囝囝爸

講時講,經過呢十幾年嘅EK洗禮,你都認識到,「閱讀係最佳學習語文方法」啦。

我個女用呢個方法,佢自己質素唔惦,佢個練馬師又唔惦,所以英文唔止差過shadeslayer、stjoboldboy、judy、mattsmum佢哋D仔女九條街,仲衰到連學我嘅sarahdad、serinac、ntefamily D仔女都好佢非常多。嚮閱讀為本嘅網友仔女中,都唔容易揾個差過佢嘅,你話佢資質優厚,唔好潤我啦。

我真係羡慕你呀,人做公文英練習,你囝囝做公文英練習,你個仔好快就跑贏D公文同學,達到超三年境界。論禀賦,佢肯定出色。我阿女D同學,讀公文英嘅唔通少咩?程度咪....你自己心裏有數啦!

阿女間學校,收生係英中水平,呢D係教育局認可嘅。我呢個女,英文程度比起中一精英班嘅中游同學,閱讀水平贏足九條街,除咗用潤我嘅「你個女資質優厚」外,點解釋呢?

Vanadium 發表於 17-1-16 23:53
回覆 lambeanmama 的帖子

其實有人會覺得intro同extra之間其實仲有好多層次,我覺得似乎係,但亦似乎有心 ...

確然,我是內向人;喜歡一個人,會一個人去旅行。但老實說唔算好靜,也會社交應酬。會做同鍾意做係兩回事。但我覺得與閱讀未必有因果關係。其實我不太喜歡將閱讀和英文能力或成績關係化。鍾意睇咪睇囉,不一定要在指定年齡睇某些書去證明自己的能力。

//講時講,經過呢十幾年嘅EK洗禮,你都認識到,「閱讀係最佳學習語文方法」啦。//

你的自想,從來不變。 我十年來一直講過,最「有效」或「最佳」,當然不是。咁讀多啲有冇幫助,咁一定有,不過不是語文學成主因。

死讀書、讀死書、讀書死、在你身上就顯示出來。多年來你寫的文章,討論重大問題,立點虛浮,不堪一擊,所以經常失敗收場。 你提倡「大量閱讀」可學好語文,立文無數,篇篇長篇大輪,其實主指單一,用一段簡單文字已可表達出來。 你讀書不少,遣詞用字,應該沒有問題,但一講到複雜事物,解釋原因、排列數據,就捉襟見肘。 你唔信可以找番啲你長文比較,就可知一二。 語文是工具,好的是重於表達、首先要行文暢順、意念清晰,在現代社會更為重要,唔係多讀就可以,天份加努力。

//我個女用呢個方法,佢自己質素唔惦,佢個練馬師又唔惦,所以英文唔止差過shadeslayer、stjoboldboy、judy、mattsmum佢哋D仔女九條街,仲衰到連學我嘅sarahdad、serinac、ntefamily D仔女都好佢非常多。嚮閱讀為本嘅網友仔女中,都唔容易揾個差過佢嘅,你話佢資質優厚,唔好潤我啦。//

成效掛帥,成績掛鉤,功利為先,是你一貫作風,咁樣點培養倒個女兒呢。

口是心非,成日話過女質素唔掂,又話你訓練唔掂,但就喜歡不斷表揚、不斷比較,人地贏你女兒九條街,你女兒又勝人三倍五倍,咁最差嗰啲咪變咗地底泥? 社會好在少你這些人,舞高弄低,言語尖刻,否則極度分化沉淪。

你又鍾意提名提姓,用別人子女極度推崇,大小佳宜,把自己推上高位。 Judy 女兒讀頂級名女校,其同校學生英文以你比較,你女兒咪資質低劣。

資質優厚,唔係咁比較,係天生的,有後天推動,發揮更好而已。 我唔係潤你,係你這點簡單道理都不明白,你女兒資質如正途培養,升中時考到好學校,我信佢語文會更好。不過,你這位廿四考老豆,唔信學校、唔信同儕效應、只信自己,努力多年,咁咪輸咗,這些說話多年好多網友提點過,你現時仲未開竅,沾沾自喜。

//我真係羡慕你呀,人做公文英練習,你囝囝做公文英練習,你個仔好快就跑贏D公文同學,達到超三年境界。論禀賦,佢肯定出色。我阿女D同學,讀公文英嘅唔通少咩?程度咪....你自己心裏有數啦!//

我從未拿小兒作他人比較,你習性鍾意提出,我又唔怕答你。不過你講嘢三番五次,一樣雷同,又踩女兒同學,我又不用重複答你,你記憶力唔好,努力思我所言,對你有好處。

//阿女間學校,收生係英中水平,呢D係教育局認可嘅。我呢個女,英文程度比起中一精英班嘅中游同學,閱讀水平贏足九條街,除咗用潤我嘅「你個女資質優厚」外,點解釋呢?//

Band1 中中,入讀度緊係好啦,贏「九條街」你放個女讀,更好。 英中水平,間間會考成績有參差,未能作準。「你個女資質優厚」唔係我想出來的,係你由細到大將女兒介紹無遺,唔練、唔溫、唔串、唔默、無為而作,語文出色,我推論出來的。 仲洗唔洗我詳加解釋呢?

囝囝爸

你要講就慢慢講啦,講埋呢句我唔再講嘞。對無嚮EK蒲得幾年嘅網友嚟講,佢哋需要嘅係如實反映各種工具嘅效果。當佢哋睇晒呢幾十頁文章,有部分會對佢哋熟悉嘅閱讀另眼相看。如果跟住做,第時英文起碼會唔錯。

以下呢兩句係事實:

我從來未見過一個有幾年大量閱讀嘅學生英文唔好。
我從來未見過一個只做練習,唔點睇書(睇書包括教科書)嘅學生英文會好。

世事無絕對,可能真係會有。囝囝爸你如果見到以上嘅反例,記得down聲喎。

eviepa 發表於 17-1-17 13:37
囝囝爸

你要講就慢慢講啦,講埋呢句我唔再講嘞。對無嚮EK蒲得幾年嘅網友嚟講,佢哋需要嘅係如實反映各種工 ...

Deleted ...

你一開題我已經講咗,你想論戰,我無任歡迎,事實勝於雄辯。 咁快又走下台階,雖然你大事糊塗,小事認真,不過我小事都要回應一下。

//以下呢兩句係事實:
我從來未見過一個只做練習,唔點睇書(睇書包括教科書)嘅學生英文會好。//

以我為例,早十年是我閱讀高峰期,因為興趣,不計中文,英文小說和學術書籍都年過二三十本,多數是電子書。咁我又唔覺英文有大進步,可能是少寫關係。 學生只係識讀不練,如何叫好?

唔洗講咁遠,本題下#100 和 # 433 有位媽媽講述一閱讀男孩,和她女兒閱讀狀況,你冇見度咩?

//世事無絕對,可能真係會有。囝囝爸你如果見到以上嘅反例,記得down聲喎。//

真係有喎,你討論不上心啩。下次再開題,唔該你做些功課。

回覆 囝囝爸 的帖子

========================================================

你一開題我已經講咗,你想論戰,我無任歡迎,事實勝於雄辯。
咁快又走下台階,雖然你大事糊塗,小事認真,不過我小事都要回應一下。

//以下呢兩句係事實:

我從來未見過一個只做練習,唔點睇書(睇書包括教科書)嘅學生英文會好。//

========================================================

囝囝爸:

這段時間沒有空,但你所講的,非常失實我又不得不回應:

請你認真看看,我講的是:

1. 學生

2. 英文

3. 睇書包括教科書

1. 你自已的個案是「成人」,不是學生。

2. 本題下#100的個案是「中文」,不是「英文」。

3. 本題下# 433的個案是一個已讀大學的學生,如果是中文中學,而且是一個像我女兒,從中一到中六,除英文外所有科目都是用中文修讀的話,就是一個反例。但記憶中,October的孩子是英中的。經過大量閱讀英文教科書,英文是可以很好的。

閱讀對語文的幫助很大已經是這裡的共識,但中文閱讀、英文閱讀;對小學生、中學生、大學生、在職人士的進益速度是會有很大的分別的。Point2 3是個很好的話題,有空再詳細申論。先講我為甚麼不將在職人士包括在我那兩句內:

1. 學生英文好壞有一個較清晰的標準,在職人士則非常模糊。舉個例說,小弟的英文程度在現在的崗位上是應付自如的,但如果到shadeslayer這樣的公司去做,就可能被視為英文差勁。但若去到某些公司,又可能被同事認為我的英文非常棒。

2. 眾所周知,人年紀越大,學習能力就會越低,這人類演化的結果,天意不能違。以小弟為例,我第一次研究清朝歷史是小學六年級。近三年來又興致勃勃地重新研究起晚清七十年歷史來。相比從前,雖然理解能力比從前強得多,但記憶力則大幅下降,要記牢一些資料的,所需的大概是從前的五至十倍的effort

另外我強調,一個千中選一、萬中選一、有鋼鐵一樣意志的學生,無論用甚麼劣絀的學習方法,都可以學好英文。這樣的事例,在十三億人口的神州大地中,經常可是看到。但一般的學生,還是選用最佳學習方法才能成材。

以下呢兩句係事實:

我從來未見過一個只做練習,唔點睇書(睇書包括教科書)嘅學生英文會好。

世事無絕對,可能真係會有。囝囝爸你如果見到以上嘅反例,記得down聲喎。

回覆 ACE2126 的帖子

我自已很值得分享的,也沒有收錄有價值的。

eviepa 新年快樂。

回覆:eviepa 的帖子

首先㳟祝你
萬事如意, 身壯力健。

新精頭, 你話啱就啱, 我不回覆啦 !

新年快樂,子女學業進步,家長看開一點。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題