用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幼小銜接唔到點算好
樓主: 新手家長
go

幼小銜接唔到點算好 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-12-16 16:22
我以上講既銜接方法,係指你細那個。
讀小學那個既問題,就複雜啲。
首先,你要了解佢邊方面追唔到先?另外 ...
well said, 操卷只係練純熟、速度, 但如果根本概念唔明白, 點操都唔明, 或焗住佢要死記, 就更加抗拒溫習。

小朋友之前病左,搞到無時間睇各位既回覆,睇完都覺得好有用,非常感謝!

呢輪流感真係好勁,大既病完細既又病,大家都要多D留意小朋友啊!

回覆 新手家長 的帖子

新手媽媽, 剛升上小一的媽媽, 大家一起加油, 我都是在摸索中, 有時EQ都好差, 話完啊囡時常都內疚, 其實我地都要有大把野學.

回覆 新手家長 的帖子

我大仔都係剛升上一年級同坐唔定,
現在是我親自跟他功課,我體會是他們呢D坐唔定唔夠專注的小朋友,
我要想下方法,如何令佢地消耗多餘精力,又要令佢地有足夠睡眠,
才會同你合作做功課和溫習,

所以,在週末我會安排他游水打波D運動,平日放學後會比他小睡一會才做功課,
雖然,有時他都會心散,但仍可做到功課和溫習。

回覆樓主:

其實係小朋友需要時間適應,有D可以好快,有D好慢,我仔就係慢嗰隻,佢現在讀小二,小一時佢唔知乜嘢叫默書,唔知乜嘢叫考試,更加唔知功課堂做功課。老師話佢會專心上堂,但唔會主動答問題,考試、默書成績當然唔理想,但上了小二後,可能適應咗但未至於全自動波,但會願意配合温習,做功課,會思巧過題目真係不懂才出聲問。上學期考了兩次考試,成績不能跟啲勁人去比較,但起碼好過小一好多,對他來說有很大進步。所以佢都好開心!及有自信去學習!

py84ko 發表於 17-1-20 04:39
其實係小朋友需要時間適應,有D可以好快,有D好慢,我仔就係慢嗰隻,佢現在讀小二,小一時佢唔知乜嘢叫默書 ...
由幼稚園學習模式轉到小學, 對6歲小朋友嚟講係好大好大嘅轉變, 特別係幼稚園時期冇催谷冇操練開嘅話, 大人細路都要時間適應.
我仔今年上小一, 頭2個月大人同小朋友都好唔慣, 同你仔仔一樣, 佢唔知咩係測考, 唔知點樣入手答題目, 仲要俾佢遇上了欺凌! 依家總算走過最黑暗時期, 慶幸冇令阿仔怕了返學, 問佢轉校好唔好, 佢話唔轉啦, 佢想第日自己個仔都可以讀同一間學校!

初小成績只係好次要問題, 個人覺得學習態度才是影響一生嘅關鍵. 香港現有教育制度太急太趕, 雖然我地冇辦法改變大環境, 但千祈唔好太早俾成績分數壓倒, 咁樣只會令大人細路都唔開心, 亦令學習變得討厭.

見到自己小朋友漸漸進步已經係好開心嘅事, 冇必要吓吓同人比較住. 半杯水係半空定半滿, 角度係由自己選擇的. 一齊繼續努力呀!

miujoey    發表於 17-1-20 09:53

每個人適應都有快有慢, 唔好太心急啦

其實小一成績唔好睇得太重, 最重要係佢個學習態度, 如果佢都盡左佢自己能力, 我覺得作為家長都應該接受同埋更加多鼓勵佢繼續努力同進步

我仔今年都P1, 我同佢都一齊適應緊, 大家加油呀!

回覆 新手家長 的帖子

我覺得小朋友能否銜接小學初期,都要靠父母幫手,父母有心理準備就自然開始幫小朋友準備。眼見身旁既人有及早準備,小朋友適應真係容易D。

有些小朋友坐唔定,與內在肌肉長時間緊張有關,如課堂有壓力、過多大肌肉運動,即要多做肌肉放鬆的活動,如游泳、拉筋等,有效改善周身郁情況。

新手家長 發表於 16-12-16 10:54
做人家長甚艱難,我小朋友今年升小一,開學之後一直教到我心力交瘁,我小朋友係比較難集中既,通常坐係度一 ...

上班?! 有間好出名,用某人名字命名既。。。

不過專注力呢D 係從小習慣,上左小學時間空間太少難訓練。

做人家長甚艱難,我小朋友今年升小一,開學之後一直教到我心力交瘁,我小朋友係比較難集中既,通常坐係度一 ...

小學才開始知?

若小學有child psysho,問下初步改善方法,好過去商業機構,more interested in ur$,一星期一兩個中的小組班唔會幫到d乜

回覆 skkeung 的帖子

佢細個個陣集中力都比較差,只係愈逼愈鬧我都知無用,所以有段時間都有想過比佢自由發展,但成績追唔上又的確係事實...............

回覆 Elenalan 的帖子

都係既,但有咩有趣D既方法可以令小朋友專心D呢?

回覆 miujoey 的帖子

同意啊,有時大人都未必可以好好控制自己情緒

回覆 retriever 的帖子

有D咩班可以推介下?

回覆 蛋爸爸 的帖子

我都有比佢去學游水啊,但一到讀書溫習時間佢就坐唔定,唉

回覆 lovestarry001 的帖子

多謝你既鼓勵,好多野我自己其實都係第一次學同做,所以難免會有做得唔好既地方

回覆 Woojojo 的帖子

我都同意「求學不是求分數」既道理,只係我唔想佢連對學習既興趣都無埋

回覆 miujoey 的帖子

我每次發完脾氣都會好嬲自己點解要鬧..........
‹ 上一主題|下一主題