用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問資優生IQ test 一定高分嗎?
go

請問資優生IQ test 一定高分嗎?

我仔5歲,剛在協康評估,話有少少過度活躍,他有衝動行為及不太專注,不過他沒有脾氣,喜歡笑。而另一方面,心理學家又話阿仔有些資優的特點,有2項評分很高分,但IQ test 只屬正常,他叫我不要看分數,他說阿仔不是完全中哂過度活躍,但IQ test 又不是資優,他說好多發明家都好似我阿仔呢d case 咁,IQ 分數唔高,但有一、兩項是強項,所以做了發明家。不過他都是評阿仔為懷疑過度活躍。請問有沒有人同我阿仔的CASE 一樣?謝謝!

Sanmic  怎麼約去check?費用?  發表於 17-1-26 08:32

醒目開學勳章

by definition, if IQ score >130,  it's gifted.

however, there's many difference talents which cant be measured by the IQ test, such as music, leadership, sports, arts...

so, yes, you can be gifted with IQ score <130.

Thank you

kerkermui 發表於 16-12-13 21:29
by definition, if IQ score >130,  it's gifted.

however, there's many difference talents which cant  ...

請問如果IQ TEST 只是<130,而常識果部分是top 99.6%,咁是否屬資優呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumpjl 發表於 17-1-4 22:13
請問如果IQ TEST 只是

WISC IV 裡面應該無常識嘛?有咩評估有量化到嘅常識評估?!
係唔係資優,唔係用WISC IV去定,佢只係一個有常規對比嘅評估,如果出到嚟係>130,yes
但如果係評估無做到嘅範疇,只要响某方面有過人興趣加成就,你都可以話佢係某方面嘅資優,只不過呢個說法係無客觀"評估報告"

by definition, 要整合幾個部份嘅分數,計出嚟嘅先係IQ score,一部份高分,只可以話佢嗰部份能力高,e.g. 理解能力,速度,分析能力 等等
但唔會話係理解能力資優....  

恐龍家

小曳人 發表於 17-1-5 09:08
WISC IV 裡面應該無常識嘛?有咩評估有量化到嘅常識評估?!
係唔係資優,唔係用WISC IV去定,佢只係一個 ...

心理學家話知道佢天文、科學及動物等好有興趣,所以專登做多一部分有關常識的test,而結果是在99.6%之前,仲不停強調這是好高分。我仲以為他是這方面的資優添。原來搞左晒添!

meowloo  按定義 FSIQ &gt;=130 始屬資優。你小朋友常識部分屬同齡一千人中頭4個  發表於 17-1-23 16:32

小曳人 發表於 17-1-5 09:08
係唔係資優,唔係用WISC IV去定,佢只係一個 ...

WISC-IV 的VC中有個supplementary subtest係information(常識),因為不是核心測試,一般情況未必會做此項測試(及得分也不會計算在VC果部分內);我小朋友做韋氏時曾做過這part測試
自強不息 厚德載物

Sanmic ,我在協康會check 的
http://slp.heephong.org/
$5800

回覆 小曳人 的帖子

請問你,我阿仔5歲半check 了,IQ 分數是正常,但在細評的12項事項上,有一項是慢了,3項正常,其他全部是異常或十分異常(即高過正常水平),心理學家話阿仔有輕微過度活躍(但報告寫佢只是專注問題),但話阿仔有很多資優特質,佢話不用理會IQ分數,因阿仔亦細,其實分數不能作準,但在細項評估分數都高,叫我培養他。但阿仔小學面試全部衰哂,只有家姐讀的私校收佢,但家姐的私校是好傳統的學校,比較著重讀書,心理學家都話唔係咁適合阿仔,朋友話活動教學那些小學比較適合,我都知,但考唔到嘛!有朋友叫我試下去扣門,話有朋友的小朋友check 到是資優,去小學扣門都收了,但阿仔IQ 分數唔係資優啊!現在都好心煩,佢一定唔能夠唔講嘢而坐定定上堂的,都唔知點算!所以想請教你,謝謝你!

may.bb 發表於 17-1-28 18:20
Sanmic ,我在協康會check 的
http://slp.heephong.org/
$5800
嘩,原來咁貴,唔怪得咁多廣告

醒目開學勳章 貢獻勳章

may.bb 發表於 17-1-28 18:38
回覆 小曳人 的帖子

請問你,我阿仔5歲半check 了,IQ 分數是正常,但在細評的12項事項上,有一項是慢了, ...
你想報咩學校?有朋友建議過啓思俾我我唔主張交評估報告報學校
有d直資係可叩門,但如果有心儀就唔好等,寫咗信去先
如果你講嘅私小係SFA,EP support唔錯,相對其他學校嘅零support,SFA係喜出望外,EP係會同老師溝通解決課堂上嘅問題

brima    發表於 17-3-10 11:33
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

其實我不一定想入名校,直資我都覺得OK,我希望可以讓阿仔發展到佢的專長,或是不希望他讀一些一定要坐定定上堂的學校,我怕佢比老師罰得多會唔喜歡返學。但其實阿仔的報告分數是正常,只是那些小項目的分數異常,其實扣門有效嗎?謝謝你!

回覆樓主:

在我自己覺得,分數唔代表一切!

garynatalie    發表於 17-3-27 15:37

may.bb 發表於 17-1-30 16:37
回覆 小曳人 的帖子

其實我不一定想入名校,直資我都覺得OK,我希望可以讓阿仔發展到佢的專長,或是不希望 ...

啟思,音小,宏信,培僑那些會不會有機會扣到門?這些學校應該比傳統活動一點。