用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿氏保加兒童症狀是否會一路加劇?
go

阿氏保加兒童症狀是否會一路加劇? [複製鏈接]

最近聽到一名社工說阿氏仔的徵狀要到4歲才出齊,很擔心。請問有經驗的家長,由2歲半到4歲是否會不斷轉變?有變好(減少徵狀)的例子嗎? 還是傾向越大越固執,越唔鐘意理人?

4    0    0    0

的確你會發現有增加自閉的行為, 不過可能係當時的能力令佢做唔到這行為, 兩歲時唔會自轉, 到四歲就見佢會自轉, 搖頭。 不過細心去看也有可能是特徵改變左, 例如先前係對光要刺激, 個時佢無發現搖頭自轉有這樣的刺激, 所以當時無這種行為。又例如以前喜歡ABC, 現在變左MTR 數同記車站。

iamfine02 發表於 16-12-12 14:09
最近聽到一名社工說阿氏仔的徵狀要到4歲才出齊,很擔心。請問有經驗的家長,由2歲半到4歲是否會不斷轉變?有 ...

我工作係接觸青少年,阿氏仔係外向,衝動啲,可以話佢哋症狀係比較外顯,所以細個時行為問題多,社交問題多,令人好激心,因為會頂嘴,又可能在校犯規要見家長。不過隨住大個,明白道理,自己克制,或者喺學業等方面有自己專注同成功之處,加上有啲方面能力強,其實會進步好多。前提係一定要俾心機趁細做社交訓練,因為高功能,好多家長會迴避問題

引用:Quote:iamfine02+發表於+16-12-12+14:09+

原帖由 peonybibi 於 16-12-12 發表
我工作係接觸青少年,阿氏仔係外向,衝動啲,可以話佢哋症狀係比較外顯,所以細個時行為問題多,社交問題 ...
我仔2歲半,他主要問題是只愛與家中大人玩,不愛與其他人交流,社交弱眼神弱。駁咀或在學校搞事都未會,唯有希望將來不會發生。他現正上私人機構上小組訓練,請問你知不知這個年齡那裏有社交班?

peonybibi 發表於 16-12-12 17:23
我工作係接觸青少年,阿氏仔係外向,衝動啲,可以話佢哋症狀係比較外顯,所以細個時行為問題多,社交問題 ...
唔知有沒有適合亞氏青少年的社交訓練?

引用:Quote:原帖由+peonybibi+於+16-12-12+發表

原帖由 iamfine02 於 16-12-13 發表
我仔2歲半,他主要問題是只愛與家中大人玩,不愛與其他人交流,社交弱眼神弱。駁咀或在學校搞事都未會,唯 ...
小童群益會(灣仔)有!  我仔現4.5歲(亞氏仔),上情緒及社交小組(3-5歲)。非常明顯改善!所以離屋企遠都無辦法~

最近知協康(馬鞍山)都有。。我今日都問過。下一季要好似28/2先有新的課程

應該係青春期時就應該出哂!

醒目開學勳章

回覆:iamfine02 的帖子

就亞仔成長後所見, 兩方面的小朋友也有, 自閉譜系是一個光譜, 有各種程度同不同缺失的小朋友, 小兒近五歲才診斷到係因為四歲先有多少少自閉行為, 但有的二歲幾已經出齊, 最主要家長一見小朋友問題就去處理訓練, 有小朋友一早有問題的, 家長即極比佢上I/E位, 上小一前追趕到進度, 小一適應良好, 反而小兒依的一路小問題, 到四歲先多的固執野, 只多上社交訓練, 其實上小一時好像差不多, 有的當年入S位的就可能重讀K3才趕得上, 不然見到有勉強上小一的, 一個學期後轉特殊小學, 主要見到那小朋友差不多不言語, 當中要留意有的小朋友會後增專注力不足或反抗性行為, K3-小一最能見到, 不少小朋友上小學後仍然沒朋友, 幸好仔有接近正常交往, 有的朋友仔, 家長當中也要不斷留意同鼓勵

簽名被屏蔽

我仔2歲時講説話比同齢小朋友慢很多,連媽都未會叫,我很擔心所以帶佢回健康院。經轉介評估後排CAC,評估為言語遲6-9個月及自閉譜系。好幸運排左年半在大約3歳半有E位收。等E位期間沒有上任何training,只是不停同佢講野,用食物引佢講野。
上E位有好大的進步,當然學左的野回家訓練也很重要。
K2時小手肌比較弱,寫字好辛苦,所以比佢retake K2.
完成3年的E位,上主流小學。言語追及同齡,有時多到覺得煩。
所以早發現,早跟進,早訓練。把握上小一前的黃金時期,小朋友是可以追及同齡。大家加油!

回覆:Sask999 的帖子

多謝你地的資料,自懷疑個仔有事後我覺得世界一片灰暗,這幾天看了一本書“2代亞氏保加父子的越障路”好鼓舞,係免費電子書,大家有興趣可download睇下。

iamfine02 發表於 16-12-21 14:52
多謝你地的資料,自懷疑個仔有事後我覺得世界一片灰暗,這幾天看了一本書“2代亞氏保加父子的越障路”好鼓 ...

找不到free dl, 有link 嗎?

謝謝!

iamfine02 發表於 16-12-21 14:52
多謝你地的資料,自懷疑個仔有事後我覺得世界一片灰暗,這幾天看了一本書“2代亞氏保加父子的越障路”好鼓 ...

我都想要link睇下。Thank you.

回覆:Sask999 的帖子

http://www.pdachild.com.hk/en/blog_detail.php?name=Sharing&id=19

有個綠色download icon

annew1128 發表於 16-12-13 09:35
唔知有沒有適合亞氏青少年的社交訓練?
我都想知有冇青少年社交訓練?我女是中一生

簽名被屏蔽

回覆 iamfine02 的帖子

我都有睇呢本書,真係好有鼓勵性,而且亦有參考筆者訓練方法,兒子由2歲開始訓練至今已有兩年,狀態越來越好,我在同兒子並肩這兩年有個得著,就係堅持信念和盼望,小朋友一定能有改善的。

回覆:fishinlove 的帖子

我都係睇完先覺得原來係有希望擺脫呢個障礙嘅,可惜我無辦法唔返工日日同佢練。你有無諗過,搞掂感統就會間接幫到其他自閉症狀

‹ 上一主題|下一主題