用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求鼓勵~ 25個月仍然得bb話
go

求鼓勵~ 25個月仍然得bb話 [複製鏈接]

呢大半年每一日都同自己講要有耐性。同自己講每個小朋友的發展步伐都唔一樣,仔仔知我係媽咪,只係他未準備好講野。
最近個幾月開始準備interview  K1。全數落空,waiting 的其中一間排2百幾。簡直係望天打卦。
見到其他一齊interview 的小朋友,有對比下更加認清自己的小朋友有幾唔同。
特別係佢地每叫一聲媽咪、爹地,望返身邊的小朋友,要好忍住至唔喊出黎。
仔仔返左2日密集班個幾月,剛轉埋返5日。他識得比玩具其他小朋友,飲水又會主動同人玩碰杯。但近2星期本來會講的(要),(開)突然又唔講了。
我朝思暮想,只係想仔仔可以開口叫我一聲“媽咪”。每次只要諗到,都覺得好痛,好痛。
   0    0    0    0

ET19 發表於 16-12-11 20:33
呢大半年每一日都同自己講要有耐性。同自己講每個小朋友的發展步伐都唔一樣,仔仔知我係媽咪,只係他未準備 ...

點解唔讀N班(超大b),我都要在搵學校收仔仔入K1,大家加油啦!還有希望的

我仔已經2歲9個月,都係唔會叫爸爸媽媽,基本講得出的:開,要...都係一時時, 唯有安慰自己巨還要多d時間

Yukiruirui888 發表於 16-12-11 22:18
點解唔讀N班(超大b),我都要在搵學校收仔仔入K1,大家加油啦!還有希望的

我仔已經2歲9個月,都係唔會 ...

返緊私人密集了。
呢區的N班排到而家都未有聲氣。

回覆樓主:

我囡囡現在7歲了,果時有幼稚園收,開始返學問題出晒來。你如有時間兩公婆帶佢多d去玩,如長洲、澳門和台灣等,我每次帶囡囡去唔同地方,佢又好似講多咗嘢!佢以家係話想去旅行添。你要加油!上網揾吓資料,去協康或圖書館借吓書睇,再唔係揾社工傾吓計,但要緊記老公都好重要,佢係陪你一帶面對難關的伴侶。

呢大半年每一日都同自己講要有耐性。同自己講每個小朋友的發展步伐都唔一樣,仔仔知我係媽咪,只係他未準備 ...

同我囝囝情況相似,他在三歲前只有非常有限的單字。做媽媽嘅要將小孩眼看心想的,用言語表達出來,幫他們建立詞彙庫。試下用零食,要他們講才得到。我囝囝也是滿三歳才有句字出現 (當中有做針炙及上E位)。

我囡囡也未懂叫媽媽,現29個月了…有時也很氣餒…有時她緊張想哭時會叫媽媽,但我知道她不是叫我的…只是沒有意義的聲音…我把和她的合照貼在牆上,問她媽媽在哪兒呢?她用小手指指著我時,我明白她是懂的,也算是有點點安慰吧…

25月還小,也已上密集班,我覺得妳也很盡力的了,加油喔﹗我也和妳一起加油﹗

樓主加油

返咗密集個幾月,可能仲未output到呢?一路keep住有進步,可能係手勢,或者理解指令,都係好事。識講要,開,突然唔講,可能又好快突然講返呢。識咗嘅字,都要鞏固佢。宜家係播種期,用多啲方法input佢,佢可能會學識講其他字,再嚟講媽媽呢。有無唱洗腦歌,天天狂唱媽媽好啲?

小朋友仲細,仲有好大進步空間,不要比自己太大壓力,因為都會影響埋小朋友的學習情緒
上緊五日密集班,應該對小朋友有很大幫助,上多幾個月,進步會明顯啲,

不如大家開個whatsapp gp傾下?

idak 發表於 16-12-12 02:29
我囡囡現在7歲了,果時有幼稚園收,開始返學問題出晒來。你如有時間兩公婆帶佢多d去玩,如長洲、澳門和台灣 ...

謝謝。每天仔仔最少都出街2次,他好鍾意去街同搭巴士。雖然未去過旅行,但海洋公園、山頂、西貢,行山都試過晒。
仔仔由歲半到而家呢半年幾,可能能力高左,A仔的行為多左,慶幸情緒無差到,仲控制到。
老公他唔認同仔仔係A,覺得只要他開口講野,就咩問題都無。

sandyma2011 發表於 16-12-12 11:38
同我囝囝情況相似,他在三歲前只有非常有限的單字。做媽媽嘅要將小孩眼看心想的,用言語表達出來,幫他們 ...

我們一直都有用呢個方法,描述返仔仔做緊的事情,或街上的事物等等。零食果度仔仔好固執,他只肯做手勢,“我”(拍自己),“要”(伸手比)。
請問妳在哪裡做針灸~?覺得有幫助嗎?

ET19 發表於 16-12-13 08:41
我們一直都有用呢個方法,描述返仔仔做緊的事情,或街上的事物等等。零食果度仔仔好固執,他只肯做手勢, ...

小朋友25個月仲係好細,我囝囝當時20個單字都無,27個月大CAC做評估言語慢了整整一年。呢段時間係播種期,要加油。我囝囝單單學講「我想食糖糖」都練咗幾個月,我又找了speech therapy,但進展微乎其微。在他接近三歲時去了漫會做針灸,一個半月他便講多咗句字,加上9月上E位,呢幾個月係言語方面進步好顯著(識得駡人投訢細妺,學校教的兒歌也跟著唱)

cookieman 發表於 16-12-12 12:06
我囡囡也未懂叫媽媽,現29個月了…有時也很氣餒…有時她緊張想哭時會叫媽媽,但我知道她不是叫我的…只是沒 ...
謝謝妳~ 一起加油~!

回覆樓主:

有無其他小朋友同佢玩?朋友好緊要講嘢真係快d架。

肥豬媽媽叻 發表於 16-12-12 22:50
不如大家開個whatsapp gp傾下?

好呀

peonybibi 發表於 16-12-12 18:54
返咗密集個幾月,可能仲未output到呢?一路keep住有進步,可能係手勢,或者理解指令,都係好事。識講要, ...
仔仔好鍾意聽歌,仲要聽真人發聲的。唱"i can fly" 他會扮個 "fly" 音,唱"小丸子" 他會跟住唱副歌的"ba" 音,"old McDonald" 衣呀衣呀噢,他會唱"噢"。自BB起已經每日聽住我D走音歌瞓覺~ 每日都在提醒自己,應該要專注在仔仔有進步的事情上,大家才有好日子過。只是最近報學校的事上有點氣餒。

lawwct 發表於 16-12-12 19:11
小朋友仲細,仲有好大進步空間,不要比自己太大壓力,因為都會影響埋小朋友的學習情緒
上緊五日密集班,應該對 ...
謝謝妳鼓勵~

ET19 發表於 16-12-13 10:01
仔仔好鍾意聽歌,仲要聽真人發聲的。唱"i can fly" 他會扮個 "fly" 音,唱"小丸子" 他會跟住唱副歌的"ba"  ...

識填歌詞,咁都唔差嘅,繼續努力用多啲方法教,一路input,俾心機唔好氣餒,25個月仲細

樓主,我仔現在27個月,10月在CAC 評估只有1.5歲,10月開始在庭恩上言語治療,用圖卡教佢物件增加詞彙,是有用的,生果我仔巳認到好多,在超市見到香蕉,蘋果會指及講,最近識咗些交通工具如船,飛機,單車等,言語治療師話短短2個幾月巳追到接近2歳,但仍未講到句子,我做每個動作都同佢講,不要放棄,加油!我都等緊仔仔同我分享學校的事
‹ 上一主題|下一主題