用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 會唔會比中一女生自己出街
go

會唔會比中一女生自己出街 [複製鏈接]

面對青少年, 除了擔心學業外, 還有她的social life. 小女讀緊女校.. 同學多數由自己小學升上 . 基本上不算太壞的... 但我女性格外向, 好鍾意行街睇野.. 專睇佢心頭好- 日本公仔.!!!!.佢同其中一個同學仔特別 frd , 可能大家心頭好係差唔多...個o個女仔, 屋企人因要返工的原故, 所以這位女同學自小可以自己出街周圍去.. 我女拍著佢. 大家可想而知.......我女成日學校一放半日就會問我,佢可唔可以出街.....如上同學屋企, 我唔會反對.. 但真的去鋪頭行街,睇佢地d 心頭心好, 我就唔比, 除非有成人陪同....我既擔心係1 ) 唔想亞女在街上遇到壞人, 2) 有咩意外發生...和3) 佢自己變壞啦...

每次佢問我..我都會講明我既worried . 甘佢梗係話我諗多咗, 同佢最like 既說話係"點解人地得, 佢唔得? "

我知道我月say no , 佢會月反感.. 同唔會比我知.. ( 佢而家放咗學,都唔會即刻返屋企..可能食下野先返) ..佢無同我講, 但我知...

大家覺得我太嚴, 定係正常..

佢有問過我幾時會比佢自己出街, 我答過f3 先....
   3    0    0    0

MonkeyGirl 發表於 16-12-7 12:54
面對青少年, 除了擔心學業外, 還有她的social life. 小女讀緊女校.. 同學多數由自己小學升上 . 基本上不算 ...
可以商量吓, 俾佢自己自行去街的範園, 由最初熟悉的社區先吧

例如自己居住的社區或學校附近,. 大型商場, 交通便捷的地方

提醒她, 中途與你電話聯絡

完全唔俾佢自行出入是不可行的, 中學活動愈來愈多, 家長不能每次都管接管送, 要讓她嘗試

回覆:會唔會比中一女生自己出街

明白,養兒ㄧ百歲長憂。。。小朋友留學,出街在老師一起,住監護人出街會一起的。在外更加小心D。。所以是正常的

回覆樓主:

同學仔人品如何?另外可考慮鼓勵令千金叫多幾個同學一齊去。

〈利申:我女小六已同同學一齊去街,去山頂、旺角、尖沙咀,成班女仔傻傻咁,九度上山頂吹西北風,又試過搭錯車,好開心好珍貴嘅回憶

回覆 YolandaTam 的帖子

佢只得一個女同學行街  , 多幾個我反而無甘擔心...

同學人品.... 古惑.. 佢試過叫我女唔好話我知出街( 只話我知, 上佢屋企) ...所以我很煩呢!!!!

回覆:會唔會比中一女生自己出街

手機跟蹤器,原理同GPS定位相同,但安裝後就一旦發現後果。。。

回覆樓主:

放學行一陣街,但識到時到候返屋企,我覺得ok. 零用$比咗佢就由得佢点使,就算捱麵包儲$買公都由佢,食少餐不會餓壞的。

如果佢行屋企附近的大型有管理的商場(如沙田新城市),我觉得都安全。如果行萍果西九旺中嗰種,我就唔比啦,只可以我帶佢去。

回覆樓主:

至於阿女個friend, 你批評佢,阿女会唔高興,不妨同阿女傾多D嗰個同學嘅野,例如佢同學鐘意咩款公仔,至在傾吓套吓料。

回覆 emmafish 的帖子

我無同我女講佢同學壞話..只是講過"人地可以自己出街, 我唔會理, 但你係我個女, 我會擔心你...點解你要另我擔心? ".  最怕係佢同學會教佢講大話呢!!! 佢可能叫我女話上佢個屋企, 但其實去咗行街....

唉. agree 同佢傾多d 佢 like 既公仔......甘佢就會講多d ,佢同學既野比我聽..... 仲要帶佢去佢 like 既地方.. !!

引用:面對青少年,+除了擔心學業外,+還有她的soci

原帖由 MonkeyGirl 於 16-12-07 發表
面對青少年, 除了擔心學業外, 還有她的social life. 小女讀緊女校.. 同學多數由自己小學升上 . 基本上不算 ...
間中一兩次,可以限時兩三個鐘內返家,如果一次都唔批准,母女關係只會越來越差。
我女小六時已經有幾次約同學去玩,剛中一就試過一次同同學上星期去睇戲,每次都有交帶,青春期總有自己社會圈子,安全情況下慢慢放手!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MonkeyGirl 發表於 16-12-7 15:58
回覆 emmafish 的帖子

我無同我女講佢同學壞話..只是講過"人地可以自己出街, 我唔會理, 但你係我個女, 我 ...

你同阿女講擔心佢,佢唔会明,佢覺得根本好安全,無野要擔心。

你不如同佢約訂每日幾点回家?  我女中一初期成隻甩繩馬騮咁,我会同佢講好每日幾点要回家。  而家中二已好咗,有時放學吃杯雪糕先回家, 我估係行到悶,同埋無同學陪,越高班越忙,会去少D街

thanks , 聽你地甘講, 我要自我檢討下....

我俾呀女去街的,但一定要事先通知,而且講好幾點返,就要做得到

佢今年S2,去年較少去街,今年多左,我都覺得略嫌去得多,但佢話青少年冇朋友,日日留係屋企變宅女,咪仲擔心。

所以我都由佢,不過都講明,考試前不准去街。

樓主,我唔覺得你有問題,因為我都系唔會比囡囡中一就開始和同學行街,有我陪你,因為你所講的,我都有同囡囡講,分析比佢聽

我個人覺得,放學行一陣街及相約同學,好易變了慣性動作,易放難收,其實中一仲細,都系剛剛由小學升中學,都系三四個月,不要覺得好似好大過,最容易學壞就是剛升中一的時段,我令願嚴一些。

Yanamami  睇小朋友性格~  發表於 16-12-8 10:14

醒目開學勳章

回覆 MonkeyGirl 的帖子

阿女S1時我會被佢和同學去睇戲、BOUNCE、打Bowling、去同學仔屋企溫書, 但會要佢係發定時間返屋企及定時打電話報到。今年s2,佢去街會一早通知我, 亦會準時回家

回覆樓主:

我女小六開始有去幾次,最初由姐姐跟在後邊,見正正常常就放生左兩次,中一前就有講明,准去邊,唔准做咩,佢多數去三聯及商務。所以唔過份都俾佢去,而家仲要事先申請,今年中二,佢依舊係去三聯多。今年我仲打算俾錢佢同同學去shopping買衫過年。俾少少自由度佢哋先無咁反叛。唔係佢心目中,阿媽係咩都反對佢,佢唔同我講佢D野,仲慘。

我有俾呀, 小六都有出過幾次街了, 出街前要講明去邊到, 幾點返, 唔可以遲返, 咁多次都無問題.
反而如果我囡話自己去人屋企玩, 我就唔會俾, 點知對方屋企有乜人.

楼主,

其实同伴人品先係問題,出街唔係太大問題。

我女同小学師姐同同校同学小六升中果个暑假开始已去OP, 去影相,年宵……同輩係乖,亦認識,所以放心~係指定時间要番歸。嚴禁~係嚴禁school days放学後著住校服周街逛,只准長假期出去玩。

回覆 Yanamami 的帖子

你講中咗我既worried .. 係" 人品 " ..之前諗唔到呢個 term ...就係呢樣好困擾我..

我都識其他同學, 同佢既mum .佢地都好乖..  又唔見我女同佢出街...

可能人夾人啦...

無限挑戰

粉紅虎 發表於 16-12-8 01:14
樓主,我唔覺得你有問題,因為我都系唔會比囡囡中一就開始和同學行街,有我陪你,因為你所講的,我都有同囡 ...

都系既, 我囡囡暫時未反叛,都鐘意同我地兩老去行街,大啲可能唔show 我地
‹ 上一主題|下一主題