用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會聖彼得 vs SFA?
樓主: damonho
go

聖公會聖彼得 vs SFA?  

Bunnygirl 發表於 16-12-7 10:55
回覆 catcle 的帖子

謝謝大家分析.個人比較prefer 小學男女校因為女校太多小圈子同唔識同男仔相處.不過st  ...

其實英文小學係好少數,即使好多傳統名校小學都係中文小學,你怕小朋友英文唔夠好唔夠人爭,不如你諗返其實想個女將來上咩中學啦!女仔係11網係天堂來喎,幾間Band 1名女校,St Clare, St Stephen's Girl, 仲有一間無小學既英華女校

回覆樓主:

好奇想知樓主今日去唔去註冊SFA?

回覆 Bunnygirl 的帖子

mcegg  我囡囡讀SPPS 小一,現在係用新加坡出版社英文教材My Pals, 教學質素很高,而且老師也時有補充些英文工作紙   發表於 2 小時前

Thanks for info mcegg.  

我都認為7成上到英中應有過人之處.只見今年入英華的人數大幅減少以為跟以中文為主有関. 現只擔心功課問題怕小女未能適應.有些comment5-6樣有些是每天十多樣.如每天十多樣通宵也做不完.

回覆樓主:

damonho 發表於 16-12-7 08:31
兩間都好谷,而小朋友係喜歡比較文靜的活動,例如畫畫,閱讀

唔知邊間適合佢?
女仔留係中西區, 只要做到B1學生, 升中唔去考學校都一定派到B1中學

至於SFA, 升中時努力去考學校吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Bunnygirl 的帖子

SPPS的功課每天也不是十多樣那麼多,平日多數是大約6-8樣,週末才有約10樣(有些包括改正)。平日功課如果能夠坐定定做的話,1小時至1個半小時可做完。不過也要另外花些少時間溫習差不多每星期也有的中、英文默書。

引用:Quote:damonho+發表於+16-12-7+08:31+兩間

原帖由 hkpapa852 於 16-12-13 發表
女仔留係中西區, 只要做到B1學生, 升中唔去考學校都一定派到B1中學

至於SFA, 升中時努力去考學校吧!
即使嚟近出生率越來越高都係b1女生必入b1中學?

sunnygirl 發表於 16-12-14 13:50
即使嚟近出生率越來越高都係b1女生必入b1中學?
女生問題不太, 除非男女比例變得太過極端........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:sunnygirl+發表於+16-12-14+13:50+即

原帖由 hkpapa852 於 16-12-14 發表
女生問題不太, 除非男女比例變得太過極端........
thanks!

IloveJJ 發表於 16-12-15 11:43
咁功課無可否認是聖彼得多啲。主要因為學校真的是要教學生,始終津小入來既程度不一,有啲同學真係到小四 ...

你意思係唔係spps只讀書同背哂啲書都必可以攞到好成績?
要識得點靈活運用? 融滙貫通?

睇升中表現應該會係SPPS好少少

IloveJJ 發表於 16-12-13 12:32
我仔响聖彼得小四,我朋友仔女响SFA都係小四。今年對過大家其中一份英文閱讀理解,同一類型同一程度。
...
你會唔會搞錯左SFA 是嘉諾撒聖方濟各學校, 其實大家講緊SFA 是聖方濟各英文小學,功課量絕對唔少的學校

IloveJJ 發表於 16-12-16 12:40
係,絕對係。因為作文和閱讀理解已佔很多分,這些都不能背(朋友說SFA的作文是可預備的)。連常識既情景題, ...

SFA 作文是冇得預備的, 常識是行英文的,小一仍是蜜月期

kwan_kwan3 發表於 16-12-16 14:41
你會唔會搞錯左SFA 是嘉諾撒聖方濟各學校, 其實大家講緊SFA 是聖方濟各英文小學,功課量絕對唔少的學校

我指深水埗

引用:Quote:damonho+發表於+16-12-16+12:05+ 你

原帖由 IloveJJ 於 16-12-16 發表
係,絕對係。因為作文和閱讀理解已佔很多分,這些都不能背(朋友說SFA的作文是可預備的)。連常識既情景題, ...
SFA作文可以預備??
應該只是指邀請咭之類的應用文格式。

如果津校程度咁高(前文指英文), 會否一早已是"神津"呢?
就算用同一本書都好難比教(SFA用深一級), SFA份試卷係著重英文文法運用.

好奇怪, SFA任何一科一試卷都係較一般學校深, "勤力就可取到高分", 有可能嗎??我所指的高分指是95分或以上.