用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反思表
樓主: tobbie
go

反思表 [複製鏈接]

回覆 Tintin926 的帖子

當時只有我同小朋友和班主任係房時,最後,我同小朋友講,你害班主任搵左你個幾鐘,仲令班主任延遲左開會,老師們要等埋班主任才能開會,6點才放工!我有叫小朋友say sorry!我小朋友都有講!

MrBeast  good  發表於 16-12-8 09:14

觀察幾日,件事慢慢丟淡,睇吓老師、校長有無針對小朋友,小朋友返學開唔開心。經一事、長一智,亞仔無損傷,無記過/缺點,係unpleasant、唔公道,讓時間把它沖淡。

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:54

我小朋友由一年級讀到依家三年級,一共發生左三件大事,但每次學校都推卸責任!我唔想再比小朋友留係度。。。

tobbie 發表於 16-12-8 09:45
我小朋友由一年級讀到依家三年級,一共發生左三件大事,但每次學校都推卸責任!我唔想再比小朋友留係度。。 ...

Umm..3件大事?真的有問題⋯⋯無言。
如果真的介懷,可以的話儘可能早d轉校。

已經三件!?可能學校對小朋友亦有既定意見。 要轉就要快手,出年都小四,小朋友適應新環境、老師、朋友仔都係新挑戰,唔好搞到影響五、六年級呈分。

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:54
MrBeast  x2  發表於 16-12-8 11:48
Felix223    發表於 16-12-8 11:17

呢間學校比我感覺好推卸責任!

依家同我講叫我考慮比我小朋友自行放學!即係轉自行放學隊

我只覺得係怕我小朋友下次萬一再走都唔洗負責任!

之前試過坐校車撞腫左隻右眼,同試過比校車姨姨抆耳仔抆頭髮,我小朋友足足個半月都唔敢入學校返學,日日7:40分企門口,企到8:00,仲要等老師或社工拖佢入去!

學校話校車公司好難招標,同埋係外判,學校唔會干涉!
家長你無返工,你小朋友又鍾意你接送,你無謂令到個小朋友唔開心啦!
即係叫我小朋友唔好坐!
跟住比左校車公司電話我,叫我自己聯絡校車公司!

路面上既意外我可以體諒同理解!但剎車後,保母姨姨正常都依例問聲音車上小朋友有無事掛?

保母仲辯駁話:車上咁多小朋友,我點樣逐個逐個問?憑我個人經驗當時衝力唔大,所以我無問車上小朋友有無事!

我跟住都無比小朋友坐!

仲要我開頭問姨姨,姨姨唔認有呢啲發生!

tobbie 發表於 16-12-9 16:29
仲要我開頭問姨姨,姨姨唔認有呢啲發生!

咁呢間學校真的好有問題,作為校長的處理手法有問題當然下面d人都有問題⋯⋯建議你而家儘快搵過第二間學校,小朋友咁抗拒返呢間學校,都好影響佢的學習!轉校!無謂再拖....

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:55

tobbie 發表於 16-12-9 16:24
之前試過坐校車撞腫左隻右眼,同試過比校車姨姨抆耳仔抆頭髮,我小朋友足足個半月都唔敢入學校返學,日日7: ...
試過比校車姨姨抆耳仔抆頭髮
咁差. 咩原因? 校車姨姨特別火爆?

學校話校車公司好難招標,同埋係外判,學校唔會干涉!
家長你無返工,你小朋友又鍾意你接送,你無謂令到個小朋友唔開心啦!

你間學校好遠? 學校咁講係事實(好難招標), 真係冇咩可以做到. 而自己接送係建議, 你真係可以唔坐校車. 而自己接送真係小朋友開心D.

路面上既意外我可以體諒同理解!但剎車後,保母姨姨正常都依例問聲音車上小朋友有無事掛?
撞腫左隻右眼都要好大交通事故先會發生喎, 其他同學都有整到?

校車方面, 你期望都真係有好大落差.
其實你同學校都真係唔太夾, 再拖唔係辦法.

回覆:反思表

樓主你好,我睇過你的舊post, 有小小感想,如果你唔岩聽就當我多事,不用理好了

你提過你仔係A仔,百厭,但情況唔嚴重,現時冇用藥物的,但你仔的行為明顯已嚴重影響佢的校園生活,你不斷為你仔去投訴校車司機,校車ee,班主住,副校長,校長,興趣班導師,甚至沒教過你仔的老師…… 這麽一大串人時,其實你有冇諗過同你仔的行為都應該有關係呢? 他們都只是打份工,不會冇原冇故一齊去針對你仔,他們可能都有處理不當,但事情的源頭應該都係你仔身上, 如果你不正視問題,改善你仔的行為,就算轉了校, 相信類似的事只會繼續發生的

對不起,冇意冒犯, 如果你睇完唔舒服,請冇視我

tobbie  唔會由得件事不了了之!會用儲印仔改善行為,非用物資滿足獎勵!有時用ACT同佢傾!   發表於 16-12-10 14:32
tobbie  我小朋友百厭,我有教,我會先了解,再教返小朋友,唔好既行為會影響人,會解釋比佢知,唔會盲目去包庇,同   發表於 16-12-10 14:30
tobbie  小朋友初初升上小一,搭校車,咩家長同老師都唔識!所以諗住問主任,但換來唔關學校事,如果係保姆車我都可   發表於 16-12-10 14:22
tobbie  你都講得有道理,不過我無不斷去投訴,咁小朋友係學校發生左既事,都要去了解下,再去教!   發表於 16-12-10 14:19
tobbie  都唔去了解下掛?  發表於 16-12-10 14:17

bbsonyy 發表於 16-12-9 23:21
樓主你好,我睇過你的舊post, 有小小感想,如果你唔岩聽就當我多事,不用理好了

你提過你仔係A仔,百厭, ...

如果咁情況,樓主不防搵一間可以支援SEN 學生學校會比較適合。

點都好,加油!我明白你有一定壓力。

tobbie  係,黎緊都會交表搵學校!!  發表於 17-1-19 22:46

我小朋友有ADHD,唔係自閉....
醫生話小朋友唔嚴重,所以無比藥。學校有社工陪覆診。

我當初選擇呢間學校,有了解過特殊教育需要方面(ADHD)!
學校表示足夠支援!

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:55

Tintin926 發表於 16-12-7 03:01
老實說,我覺得學校冇做錯,可能你不認同,但先客觀看以下的:
利申:我不是當教育工作者

嘩你講到好似當時在場咁
你都識講責任,捉唔住個小朋友咪又唔係佢責任?但學校聲譽又係學生責任嗎

樓主你呢間學校真係好有問題,可以開名嗎?我就咁睇都覺得好過分,十分鐘都可以唔通知,你有無叫個校長反思下?
反思下佢點請先生,反思下佢嘅教育理念,最好寫埋出嚟,你覺得佢唔認真「反思」就當面撕爛佢.....

tobbie  PM  發表於 17-1-19 22:47

同意,開學校名,等家長小心選擇,唔好選錯呢種既無愛心又喜推卸責任的學校。樓主,試下德信小學,我有親人係A仔,讀得唔錯。

tobbie  多謝你  發表於 17-1-19 22:48

回覆 clly 的帖子

係津校

ANNAFRIEND 發表於 16-12-28 17:14
同意,開學校名,等家長小心選擇,唔好選錯呢種既無愛心又喜推卸責任的學校。樓主,試下德信小學,我有親人 ...

我都想讚哩間學校,上年我同呀仔都好大壓力,留低原校就要揀食藥,叩門德小,信內講明自己小朋友有ADHD問題, 但仍收到了學校約見,我真係好感動。
後來小朋友選擇留在原校,我也尤有推掉面試,當然面試唔代表收,但也相當感激學校給小兒一個機會。
‹ 上一主題|下一主題