用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?
樓主: Justsayhi
go

德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 16-12-7 07:57
咁反而有得Vs,因為一間收幾萬一年Vs免費,一間九龍Vs新界,一間返7點幾Vs8點幾⋯⋯
...

其實以上幾點去考得德望,已想清楚。

Mathew0214 發表於 16-12-7 08:05
我已在很多post詳述,在此不想再多講了。

我也認為GH是很好的學校。只是不認同某人的用語而已。

其實我福小都無報....

不過同意呢度幾位台柱發言有時係OVER 左..

sukitelfold 發表於 16-12-7 08:18
上堂時間又攞命,屋苑矩離GH只是大約10公里,但因為頭站關係,要6:20am上校車,聽到都驚,也不是我杯茶! ...

其實我也想加埋呢點,但我冇加,原因有2:

1. 我之前插GH 7:30am打鐘慘無人道,俾令一JM解釋,如果唔番咁早,彩暉村居民番工時間塞到嘔,害人害己!咁呢様真,咁我就收聲la

2. 我發現唔少番8am的學校,會放3:30pm。
咁GH番7:30am但放3pm, 其實也一樣。

GH最過份係明知自己番咁早,課外活動訓練又intensive, 都唔日日安排功課堂。

Justsayhi 發表於 16-12-7 06:54
其實有家長真係試左讀一兩年先之後想轉走,但連一啲比較好的學校都唔收佢,真係二三線先收,最後佢唯有継 ...

樓主你又真係好得意,其實呢兩間點解可以VS, 問番你就最好!

我都只係講番我自己學校嘅情況。我都唔明你點解要攞呢兩間黎比。德望同福小係唔同類型學校,選得呢間未必會選果間。正如德望我連考都冇諗過考。不是考不考得入的問題,而是不對口味。

我不再回了。

其實有家長真係試左讀一兩年先之後想轉走,但連一啲比較好的學校都唔收佢,真係二三線先收,最後佢唯有継 ...

我朋友兩個女讀得很開心啊!課外也能參與很多親子活動,主要看小朋友吧。
如果讀得辛苦,轉校入讀兩三線也屬正常,否則,都係讀得辛苦。
福小相信是大家一般心中的二、三線,不如先試GH,唔得才轉。

Mathew0214 發表於 16-12-7 08:26
樓主你又真係好得意,其實呢兩間點解可以VS, 問番你就最好!

我都只係講番我自己學校嘅情況。我都唔明你 ...

平心而論2間學校的性質根本大不同,亦無謂什麼VS。我和我的長輩都是當年的GH產品,想問樓主當初考GH 時,你期望是什麼?
如果只是happy school, 呢度唔係happy school, GH 係重學術亦重discipline, 入得去的學生家長通常對呢方面亦看重。樓主最為了解自己個女的資質,雖然雙職父母,你會否平時跟進自己女兒的功課進度?我唔理幾多%可升返上中學部,入得傳統名校,作為家長係預咗要子女努力讀書。唔付出何來有收穫?到今時今日,我和我身邊的同學都好能作為1個 Good Hoper 而驕傲。
如果咁快就會擔心壓力,當初是不應該去考?
另外一間福附小學,我完全唔認識,亦不作評論。

3hearts  Felix223  以前GH 小學和幼稚園都一直係私校(九龍塘), 住多數唔會住隔離D人....may  i know what does it m   發表於 16-12-7 22:59

回覆 Justsayhi 的帖子

如果是我, 不想自己個女染病 (公主病), 一定選福建.

公道說, 學校唔會令1個小朋友有公主/ 王子病, 呢D全部都係家長自己教出來. 唔好硬把名校就會培育公主/王子病的學生! 根本唔關事.

hppa    發表於 16-12-8 02:08
Mrs.Luckycat  agree !  發表於 16-12-7 11:29

兩間學校的要求很不同吧?

例如聽朋友講GH寫字每筆每劃都要很準確地符合老師要求,相對地福附也有要求但不至於那種程度。

讀福附的都不是只追求成績,例如學校有幾堂安排學生學禮貌、餐桌禮儀等,雖然都是日常小事,但有學校老師提醒,一般小朋友會較入腦,只是不知EK有無家長欣賞。

兩間學校的確很不同,每人把尺都不同,我尊重別人的選擇,但我作為福附用家,絕對不認為是被學校「呃」咗,校長在不同場合都清楚說明了學校的理念和要求,我們是認同和覺得合適才入讀,而我們現在也好滿意學校。

Felix223  
最緊要亙相尊重, 搵一間合適的學校比自己子女.  發表於 16-12-7 11:31

其實簡單一點, 睇你想女兒日後入邊間中學.

想入GH, 就一定係GH, 想入福中就自然選福中吧!

個人認為, 福附既問題係, 小學似乎仲未定形, 而且中小學既教學模式同作風差異極大, 我真係睇唔到佢如何令小學部既學生去銜接中學部既極傳統既教學模式.
反之, 其它大部份既直資一條龍中小學, 中小學部既教學模式同作風都係較一致.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

見樓主咁講,即是一早已經對德望有了睇法,又對自己女兒沒信心,如你所說,就去讀福小,會比較易讀一些。

Mathew0214 發表於 16-12-7 00:30
各位版友請注意,以後學校需要分組VS

不同組別就不要亂出VS了

對於你所說的德望對真道可以有理性討論,德望對福小卻不可,是否意味着家長們其實覺得德望和真道是相若的,所以可以比較,而福小卻......
不過怎樣都好,福小也是一間不錯的學校,一/二/三線都會有好學校的,只是學術程度有差異。

德小最最最唔好就係⋯⋯好似7:30打鐘

引用:公道說,+學校唔會令1個小朋友有公主/+王子

原帖由 Felix223 於 16-12-07 發表
公道說, 學校唔會令1個小朋友有公主/ 王子病, 呢D全部都係家長自己教出來. 唔好硬把名校就會培育公主/王子 ...
其實父母身教最重要。

siubbsw 發表於 16-12-6 22:44
如果不是呃到新手家長,為什麼今年會有咁多福小對xx(德望/港同/SFA/培橋...)的帖?以前都冇嘅。
...
福小不是在覌塘那邊? 我都發覺好多 福小 vs 其他港九新界區小學的貼子, 好奇怪, 一係就相隔十萬八千里, 一係就都唔同類型學校, 九唔搭八, 好奇呢, 真係有D似呃新手家長feel.

sunflower2000 發表於 16-12-7 13:00
福小不是在覌塘那邊? 我都發覺好多 福小 vs 其他港九新界區小學的貼子, 好奇怪, 一係就相隔十萬八千里, 一 ...

正如Matthew所言,係好東西自然會多人讚賞。唔會同一時間有咁多人分身去做「打手」!福附成唔成氣候,唔係個幾位去論斷。辦教育你我都不懂,大家都只是用家。福附FB inbox每個message,都是徐校長親自處理。學校是否有心辦學,就要看高層如何看待學生、家長意見。校長與其高高在上,倒不如虛心求問。福附小班教學,相對地所有家長、學生、老師、校長的關係,就像是一個大家庭。至於福中,就應該去中學版去論斷。人生並不是只有一條路去行。
GH係一間歷史悠久的傳統學校,絕對是一間非常好的學校。
所以兩間都是好學校。

咪臣 發表於 16-12-7 13:48
正如Matthew所言,係好東西自然會多人讚賞。唔會同一時間有咁多人分身去做「打手」!福附成唔成氣候,唔係 ...

至於福中,就應該去中學版去論斷。

呢一點我唔係太認同了.

需知道入得直資一條龍中小學, 最後都會有至少70%或以上既學生, 係自願或不太自願情況下升回中學部.

如果唔一早諗定中學部是否自己既目標, 5/6年後想走可能會仲辛苦.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多幾個人問吓都話呃人
‹ 上一主題|下一主題