用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?
樓主: Justsayhi
go

德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?   [複製鏈接]

lightingchung 發表於 16-12-6 23:34

依家EK啲post愈來愈膠,乜都vs得一爛餐。

之前條thread有人住近LS都仲要去LS vs赤柱St Stephan, 自己都識講日日来回赤柱要兩三粒鐘

我真係唔明有乜好問。

siden 發表於 16-12-7 00:02
依家EK啲post愈來愈膠,乜都vs得一爛餐。

之前條thread有人住近LS都仲要去LS vs赤柱St Stephan, 自己都識 ...

各位版友請注意,以後學校需要分組VS

不同組別就不要亂出VS了

例如hkxxxx852, sxdxn 等版友,會出黎維持公道。

例如像下面的post(德望VS真道)和這個post, 大家就唔好再出了
http://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3373889

不過又即係咁,VS真道原來還可以理性分析和討論,VS福小就連討論也免。呢度只有傳統名校係入得,其他學校唔可以比、唔可以問。大家請注意

Mathew0214 發表於 16-12-7 00:30
各位版友請注意,以後學校需要分組VS

不同組別就不要亂出VS了

其實大家都系憑心比一啲意見。福小,老實說,係你多位家人的「母校」,當然是有多啲感情。但是一般人心目中還是感到很奇怪,不如你用多啲時間講下你的理由吧。

例如CY vs 胡官做特首,有些人也喜歡CY, 事實佢也有fans的。咁你就講下你的道理囉!?

Happy_Charles 發表於 16-12-6 23:38
其實樓主個囡考得入德望,其實不用擔心,我會試左德望先,但如果阿囡真係好大壓力,要轉返去一般學校,都好 ...

其實有家長真係試左讀一兩年先之後想轉走,但連一啲比較好的學校都唔收佢,真係二三線先收,最後佢唯有継續留低,小朋友又慘家長又慘,佢話一星期只得一小時玩咋,如果咁都叫全人發展我冇話可說

回覆 Justsayhi 的帖子

如果成績唔好,想轉去「比較好」的學校,難係正常。因為有插班試,學校亦想收叻學生,唔可能名校光環蓋過一切。
另外,轉去同樣比較好的學校,一樣有要求。如果小朋友的能力就係要用晒所有時間先跟到,咁轉校都解決唔到問題。其實去間二線先係正路...

看來我又得罪鐡粉了

其實我對福小印象良好。

可惜,鐡粉屢次令我對學校家長質素失望。

我說話非常公道。GH不好的地方,我在其他posts已經指出。

鐡粉覺得說話唔啱聽,就跳出來指責,也是慣常事。

Justsayhi 發表於 16-12-7 06:54
其實有家長真係試左讀一兩年先之後想轉走,但連一啲比較好的學校都唔收佢,真係二三線先收,最後佢唯有継 ...

已經K3, 你對女兒學術能力應該已經有初步評估。呢樣冇網友清楚。

如果明知學術能力不佳,你就不選擇GH,呢様真係適當。

我可以好肯定話你知,有好多傳言,都係錯的。

人GH專版問問再決定。

正常資質小朋友,唔會搞成咁。

mytambb 發表於 16-12-7 02:46

其實大家都系憑心比一啲意見。福小,老實說,係你多位家人 ...

下次不如開荃灣潮州vs GH 囉

lightingchung 發表於 16-12-7 07:51

lightingchung 發表於 16-12-7 07:51

咁反而有得Vs,因為一間收幾萬一年Vs免費,一間九龍Vs新界,一間返7點幾Vs8點幾⋯⋯

Justsayhi 發表於 16-12-7 06:54
其實有家長真係試左讀一兩年先之後想轉走,但連一啲比較好的學校都唔收佢,真係二三線先收,最後佢唯有継 ...

你自己開帖已經講咗「小朋友受教」啦,又驚乜呢?!

踩單車咁,GH保持到主車羣,已經可以好有競爭力!

醒目開學勳章

siden 發表於 16-12-7 07:39
看來我又得罪鐡粉了

其實我對福小印象良好。
反而覺得你係GH鐵粉至真。
GH表面上贏晒,不過老實講我有女2間都唔會比佢讀,個人對天主教女校有偏見,福附亦唔覺辦得好

mytambb 發表於 16-12-7 02:46

其實大家都系憑心比一啲意見。福小,老實說,係你多位家人 ...

我已在很多post詳述,在此不想再多講了。

我也認為GH是很好的學校。只是不認同某人的用語而已。

sukitelfold 發表於 16-12-7 08:02
你自己開帖已經講咗「小朋友受教」啦,又驚乜呢?!

踩單車咁,GH保持到主車羣,已經可以好有競爭力!

另外:GH的老師(負責面試那批)好有經驗,收得你,你可以放心⋯一定主車羣以上!

siden 發表於 16-12-7 07:45
已經K3, 你對女兒學術能力應該已經有初步評估。呢樣冇網友清楚。

如果明知學術能力不佳,你就不選擇GH, ...

學校睇漏眼唔出奇, 不過正如上面家長講, 正常資質好難會係咁, 而學生中有一兩個特別差亦都唔係奇怪。
我聽過有人靠關係入到男神校, 點知1年後要轉走。 朋友話班內小朋友測驗考試分數亦可以相差幾十分。 所以家長要知道小朋友能力去到邊, 如果平時自己跟開功課的, 應該心裡有數。
不過, 如果GH vs 福小, 我點都會去咗GH玩一兩年睇吓先

bobbob 發表於 16-12-7 08:05
反而覺得你係GH鐵粉至真。
GH表面上贏晒,不過老實講我有女2間都唔會比佢讀,個人對天主教女校有偏見,福附 ...

Nonono

你誤會了mg:" />mg:" />mg:" />mg:" />

GH升中率得50%

又冇功課堂(一星期得一堂做吓様我直頭當佢冇)

我叫人去港同都唔好去GH。

我點會係佢鐡粉?

鐡粉嘅definition之一, 係容不下別人客觀批評某校,只護主而失了客觀比較,總之聽到不好聽說話就要跳出來指責人。GH也好、其他學校也是,好處應被讚賞,壞處也應被批評。誰是鐡粉,有眼睛都見到la

我唔認我唔認我唔認呀

hppa    發表於 16-12-8 02:04

超班BB 發表於 16-12-6 20:27
大家有冇唸過樓主可能怕小朋友冇童年,我識德望家長稱學校係大班教學,教深早教,小朋友夜晚發惡夢,尿床, ...

如果怕小朋友無童年,根本唔應該報GH,更無需VS。

siden    發表於 16-12-7 09:54

Mathew0214 發表於 16-12-7 08:05
我已在很多post詳述,在此不想再多講了。

我也認為GH是很好的學校。只是不認同某人的用語而已。

對事不對人。其實CY也是做到嘢而且同中央關係好。喜歡胡官也可能是大路,但非理性,事實未必work out。各有fans, 家家有求。我也很喜歡德望,也怕她們的50%升中率,看看有沒有信心吧!希望樓主早日決定,早日放位。

siden 發表於 16-12-7 08:11
Nonono

你誤會了mg:" />

上堂時間又攞命,屋苑矩離GH只是大約10公里,但因為頭站關係,要6:20am上校車,聽到都驚,也不是我杯茶!!

siden 發表於 16-12-7 08:11
Nonono

你誤會了mg:" />

咪就係呢50%囉.
‹ 上一主題|下一主題