用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?
樓主: Justsayhi
go

德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?  

回覆 NeoMom 的帖子

仔點會有德望 offer  呀?

其實唔鐘意,不如去福小,留番比德望知音人。

hkpapa852 發表於 16-12-6 14:44
會問呢個問題, 我暫時只諗到3類人:

1. 無知 (咁能唔係香港長大既人)

4 想引人放GH

大家有冇唸過樓主可能怕小朋友冇童年,我識德望家長稱學校係大班教學,教深早教,小朋友夜晚發惡夢,尿床,見到功課就喊,佢地可能只是覺得夠名氣,就唔理小朋友感受,太自私了,你地用下個腦啦,睇野太表面了

全人發展我撐福附

超班BB 發表於 16-12-6 20:27
大家有冇唸過樓主可能怕小朋友冇童年,我識德望家長稱學校係大班教學,教深早教,小朋友夜晚發惡夢,尿床, ...

你是否亞叻上身?!扮醒目?!

你又有冇用對眼睇清楚樓主寫乜「雙職父母,小朋友受教」。。

大家有冇唸過樓主可能怕小朋友冇童年,我識德望家長稱學校係大班教學,教深早教,小朋友夜晚發惡夢,尿床, ...

你呢啲危言聳聽誇張例子,一年裏全級都未必有一個,你都幾片面。

如果楼主個女咁情況,福附佢都唔會讀得掂。

邊個話GH冇全人發展?分分鐘仲好過福附。

回覆樓主:

入到德望仲要諗揀唔揀福附?會否太抬舉福附呀!近排太多唱好和抬舉福附的帖,都呃到唔少新手家長!

siubbsw 發表於 16-12-6 20:58
入到德望仲要諗揀唔揀福附?會否太抬舉福附呀!近排太多唱好和抬舉福附的帖,都呃到唔少新手家長!
...

我諗大部份家長,包括我,都會認同德望好。不過你咁講實在過份。一間學校好,唔代表另一間唔好。用到「太過抬舉」這類字眼,很有點侮辱成份。

我屋企人幾個家庭幾個小朋友都係讀福小長大。呢兩年福小口碑好好,係有實際原因。不論老師團隊、課程、行政等方面都真係令人刮目相看。小朋友學習水平、技巧,都提升得好快同埋好明顯。學校並不是完美,用家亦覺有進步空間。福中亦非最好,不是入U率最高的學校。但係對喺度讀緊嘅學生黎講,學校令佢哋超越自己,而唔係不停被比下去,呢個係千金難買。甲之熊掌,乙之砒霜。你可以吹捧你心目中的好學校,但請尊重別人、尊重自己。

siubbsw 發表於 16-12-6 20:58
...

用到"呃"字..我並不是質疑你的理據,但我想請問呢位家長或你的朋友係唔係福小用家?又可唔可以舉出實例證明呢?

Mathew0214 發表於 16-12-6 22:12
我諗大部份家長,包括我,都會認同德望好。不過你咁講實在過份。一間學校好,唔代表另一間唔好。用到「太 ...

不認為是侮辱了福附,只是想說不應把德望和福附睇齊,因為跟本兩間是不同level的,硬要當同等level來比較,不是抬舉了他嗎?但這不代表說福附不好,只是不夠他校好吧

ernestcwy 發表於 16-12-6 22:29

用到"呃"字..我並不是質疑你的理據,但我想請問呢位家長或 ...

如果不是呃到新手家長,為什麼今年會有咁多福小對xx(德望/港同/SFA/培橋...)的帖?以前都冇嘅。

dunbinex 發表於 16-12-6 22:37
咁福小屬於什麼level?

沒有什麼level,只是不是德望的level。如果跟播道,蘇淅,陸小去比較會合適一些。

可能樓主對讀女校定男女校有猶疑呢

siubbsw 發表於 16-12-6 22:44
如果不是呃到新手家長,為什麼今年會有咁多福小對xx(德望/港同/SFA/培橋...)的帖?以前都冇嘅。
...

問得好,點解多咗咁多人問福附呢?

唔通幾十人串通?

唔通啲老師好得閒開幾十個戶口去啲幼稚園留言出post同經驗值儲足幾年,然後一次過出黎造勢?

真係好奇怪

考前唔怕, 考到至怕無童年?!  考得入GH 可以是一個happy school 加無外補加父母都順其自然的學生? 考幼稚園我都仲信可以純靠小朋友自己能力加運氣, 小學我信無可能.

Mathew0214 發表於 16-12-6 22:59
問得好,點解多咗咁多人問福附呢?

唔通幾十人串通?

咪多得呢d攀龍附鳳帖囉,新手家長見到以為同德望差唔多level,咪係咁VS. 大家明知無得比,係都要搵d野來比。一陣又話谷,一陣又話學生好貴族

Ps 對福少有好感,但太過份對比

其實樓主個囡考得入德望,其實不用擔心,我會試左德望先,但如果阿囡真係好大壓力,要轉返去一般學校,都好多選擇

lightingchung 發表於 16-12-6 23:34

Deleted