用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分, 想來年讀旅港開平小學(40網), 可以做什麼? ...
樓主: ronaldlcm
go

15分, 想來年讀旅港開平小學(40網), 可以做什麼?  

anniesiu2001 發表於 16-12-8 09:49
男仔讀緊旅小都唔怕,只要小六keep住30名內,到時一張表遞銘賢/長天,一張表遞旅中,萬無一失。
就 ...

如果成績好,全港次第又前,自行仲有跨區好多名男校和男女校b1a(如林護)可以諗,另一間就保險可交表旅中,還可考神級直資。

0030 發表於 16-12-8 10:03
回覆 小貓三隻 的帖子

其實升中派位睇成績,主要睇小六的排名及呈分試成績?

還要看全港次第,這與該校的學生(師兄師姐)Pre S one AT考得好唔好有關。

0030 發表於 16-12-8 09:24
回覆 anniesiu2001 的帖子

希望能keep住前30名啦~
其實升中係點派的哩?每間學校限QUOTA?

咁如果原本一間"正常有只三十人升到B1中學"的小學, 嗰屆頭五十人都超晒班, 比另一間"正常有三十人升到B1中學"的學生更高分, 咁正常頭五十人都應該升到B1中, 跟自己學校個比例無關吧?

即係覺得自己個小朋友只要KEEP到某學頭幾多名就升到B1, 呢個CONCEPT好似怪怪的..

ronaldlcm 發表於 16-12-8 14:54
其實升中係點派的哩?每間學校限QUOTA?

咁如果原本一間"正常有只三十人升到B1中學"的小學, 嗰屆頭五十人都 ...
最重要睇師兄師姐Pre-S1, 佢地考得好, 就可以羅到多啲 B1學額俾下兩屆既師弟師妹。
所以照你既例子,呢屆超晒班既50人, 當中只有頭30人是B1, 其餘20人是B2。但他們下兩屆既師弟師妹, 則會受惠於他們,師弟師妹頭50人已經是B1

littlemaopig 發表於 16-12-8 15:05
最重要睇師兄師姐Pre-S1, 佢地考得好, 就可以羅到多啲 B1學額俾下兩屆既師弟師妹。
所以照你既例子,呢屆超 ...
明白晒了.. 謝謝你~

conniewktang 發表於 16-12-8 13:34
還要看全港次第,這與該校的學生(師兄師姐)Pre S one AT考得好唔好有關。
...

即如果小朋友現時小二(2021年9月升中,影響這屆banding 是2018及2020升中一考的pre S one的師兄姐(他們現時小三丶小五)雙數年應考pre S one,這2屆是學校獲派b1多少位的調整機制。現時小一,也是受2018及2020升中這2屆影響banding或b1數目。

聽教書朋友講,PS1 AT卷一年比一年深,莫講話一般程度的學生難以應付,即使要佢地認認真真為D師弟、師妹完成份卷,亦非容易。要佢地為學校爭多些B1位,都應該幾困難。

anniesiu2001 發表於 16-12-8 18:24
聽教書朋友講,PS1 AT卷一年比一年深,莫講話一般程度的學生難以應付,即使要佢地認認真真為D師弟、師妹完 ...

所以為何一區有學校b1%不斷升,也有學校不升反跌,即使出生率低的年份。其實要看該校整體學生水平和教學質素,而Pre S one AT 就反映了實況。有能力還可以去外區搶自行b1位添,正如葵青區b1位被荃灣區學校搶去不少。

現時家長選校,都要計埋6年後升中機會,怪唔得40網咁多家長報協和、荔天、旅小和瑪小。其實善導都唔錯,可惜蘇屋邨又重建入伙,間間都爭崩頭。

ying8 發表於 16-12-9 08:45
現時家長選校,都要計埋6年後升中機會,怪唔得40網咁多家長報協和、荔天、旅小和瑪小。其實善導都唔錯,可 ...

我去年自行成功;如果要大抽獎,善導會放乙二。善導升中有實數睇,成績其實很好。

小貓三隻 發表於 16-12-9 09:54
今年乙二恐怕唔得啦,乙一都有家長擔心唔入。

如果今年大抽獎,而又覺得善導好,的確要放乙一。

引用:Quote:ying8+發表於+16-12-9+08:45+現時家

原帖由 小貓三隻 於 16-12-09 發表
會不會大家都系咁樣諗,因為蘇屋邨回歸唔敢揀善導

蘇屋邨而家仲未入伙^^ 善導既升中亦越黎越好。前年善導乙3有人入有人唔入,上年乙2有人入。今年戰況激烈,真係唔知乙2仲安唔安全,祝大家好運,能入讀心儀小學。

(利申:我是40網,阿女都係今年要選小一(明年9月入學),所以呢幾年密切留意hkpapa852的數據走勢,獲益良多。我亦常留意40網既post. 今年9月,荔天,瑪神,旅小既開放日都有去參觀。本身諗住善導乙2,最後有幸自行跨區小學收左。)

Tunghk 發表於 16-12-9 11:00
蘇屋邨而家仲未入伙^^ 善導既升中亦越黎越好。前年善導乙3有人入有人唔入,上年乙2有人入。今年戰況激烈, ...

仲要留意,有學校升中好是靠學生intake好加家長自己谷和不斷外補加料;也有學校是家長未必好多support, 或intake只是普通,但派位靚,這全靠老師教學用心和教得好,使學生正增值。如果派位靚加教學又好,家長輕鬆好多!

引用:Quote:Tunghk+發表於+16-12-9+11:00+ 蘇屋

未入伙?朋友已經住左兩個多月啦!
係@@? sor...我一直以為未入伙,thx你資料

引用:Quote:Tunghk+發表於+16-12-9+12:51+ 係@@?

因為第二期仲起緊。
原來如此,因為我見仲起緊,所以一直以為未入伙,謝謝你既資訊^^