用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 感恩, 努力3個月, 今日見到囝囝明顯進步 ...
go

感恩, 努力3個月, 今日見到囝囝明顯進步 [複製鏈接]

今日放工返到屋企入門口,囝囝帶住笑容, 主動走過嚟我到抱我!  眼淚由心面擁出嚟

3個月前,囝囝110個月大, 由於佢NON-VERBAL,單字都得好少,身邊好多人都話小朋友成長有快有慢,唔洗太膽心但我都帶佢睇普通兒科,諗住問醫生攞轉介信去排政府做ASSESSMENT.咁做只係因為聽人哋講,政府要排成年先有得睇, 所以諗住係咪有問題都排咗先

點知,去到普通兒科,醫生話囝囝嘅情況係一定要轉介,eye contact 好弱,唔識講嘢,對周邊嘅事同人無乜興趣…  攞住轉介信去到政府CAC, 只係可以做登記同見下護士, 見醫生要9個月後做完問巻同觀察, 臨走前護士叫我做好心理準備, 盡量馬上做嘢 (佢個人好好, 亦好有專業操手, D嘢佢唔可以講得太白, 但我明白佢嘅意思…)

由嗰日開始,3個月以來無停過問朋友攞料,上網爬文, 睇書, 上堂, 東跑西跑, 不停揾有乜嘢可以幫到自閉症小朋友…  依段時間, 已經揾咗私家做完評估(分數係中度至嚴重),排咗政府,同社工見咗,排咗S, 揾私人機構, 囝囝開始上ABA訓練, 自己上堂學緊點樣係日常生活中訓練囝囝,研究網上唔同嘅資料,試咗唔同嘅SUPPLEMENT

我唔知到囝囝嘅未來會係點,但今日佢喺過去兩年裏面第一次俾我嘅放工開門擁抱,給我好大鼓勵繼續努力同係度同大家分享.

"如果有懷疑唔好等, 正面處理"

1    0    0    0

雖然我唔係家長,但係我好明白「暴雨過後一點彩虹」果種感受。
我哥哥都係 Non-verbal,同你兒子一樣,eye contact 很弱,對咩都冇好大興趣。二十幾年前果陣冇咩援助,自閉症呢樣野更加係聞所未聞,我父母都好辛苦養大我阿哥。但係每次見到我阿哥笑(其實係無端端傻笑),都覺得呢個世界都唔係咁黑暗,要樂觀d,及時行樂。
好彩阿哥幼兒園同幼稚園果陣老師都知道狀況,特別包容佢。紅十字會的姑娘更加教識佢寫字同筆劃(相反我筆劃步驟錯好多)。
依家社會對自閉症認識多左,支援比二十年前多出好多,唔好放棄,加油努力,任重而道遠,但係每朵雲後都有絲銀線,明天一定會更好。

arghost 發表於 16-12-1 00:53
今日放工返到屋企入門口,囝囝帶住笑容, 主動走過嚟我到抱我!  眼淚由心面擁出嚟…
3個月前,囝囝1歲10個月大 ...

大家一起加油

加油﹗我都努力緊﹗

樓主、你好正確識勇於面對,越細訓練進步會越大。我小朋友宜家5歲、歲半時同你小朋友一樣無語言,無回應。當時我都係即做訓練、讀i 位。宜家5歲、語言能力由最初落後2年到宜家半年。除言語外、行為同其他小朋友無分別。下年可於主流學校讀書。努力!

引用:+本帖最後由+arghost+於+16-12-1+01:15+編

原帖由 arghost 於 16-12-01 發表

今日放工返到屋企入門口,囝囝帶住笑容, 主動走過嚟我到抱我! ...
謝謝分享,請問你仔仔在邊度上aba?價錢貴嗎?thx

回覆 honghei923 的帖子

請問你I位的特殊幼兒導師是會跟住小朋友上堂幫助融入校園生活嗎?因現正考慮是否幫女兒排I位,想知到I位與主流幼稚園的差別,謝謝

YANMA0724 發表於 16-12-4 22:29
回覆 honghei923 的帖子

請問你I位的特殊幼兒導師是會跟住小朋友上堂幫助融入校園生活嗎?因現正考慮是否 ...

I 位會有融合組老師每日抽小朋友出來做個別訓練、約1小時。訓練有語言,智能,大小肌,社交。 語言/職業治療師每2個星期來學校一次、物理治療就2個月一次。我就自己再自費每星期請假半天出去做ST/OT。

回覆 doriscatcat 的帖子

ABA 好貴...   你可以問問 AutismPartnership, 或者有D TRAINER 自己出嚟做.  我見議家長同時學下平時係屋企點樣同小朋友互動可以幫到佢哋, ABA 都係最多每日做2-3 個鐘, 生活起居飲食其實都係TRAINING 機會...  真時時刻刻可以介入引導小朋友
協康會有好多相關O既書,  可借可買.  另外有本英文書叫 "An Early Start for Your Child with Autism" 都唔錯, 我睇咗後學識好多同阿囝玩O既技考.

honghei923 發表於 16-12-3 21:02
樓主、你好正確識勇於面對,越細訓練進步會越大。我小朋友宜家5歲、歲半時同你小朋友一樣無語言,無回應。 ...
聽到你O既經歷, 真係開心. 多謝大家o既鼓勵!   阿囝下年9月上K1, 我希望係未來9個月幫佢追上, 可以從S位改做I位.  
最近兩星期, 阿囝終於可以次次返工同佢講BYE BYE, 佢就去門口同我揮手. 仲要好多地方要努力

回覆 arghost 的帖子

請問你仔仔係邊上Ava? 大約用左幾錢 thx

Sorry 係 aba
‹ 上一主題|下一主題