用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生好多功課
go

中一生好多功課

晩晚做到12點

This week my girl has 5 tests.........老師話知d學生, 各自出schedule, 撞哂期.  

esmehouse    發表於 16-12-9 08:49
王家爸爸    發表於 16-12-1 11:25

jess3026 發表於 16-11-30 00:18
晩晚做到12點

晚晚做功課做到十一二点,慘過返工!非人生活!

Honeymoon period.

回覆 jess3026 的帖子

幾點開始做? 邊區? 是否band one 學校? 聽到都驚.

回覆:中一生好多功課

亞大功課未能做晒,吾怪得要一早番學抄功課,抄抄吓索性唔做算吧!是反面教材

引用:晩晚做到12點

原帖由 jess3026 於 16-11-30 發表
晩晚做到12點
我女都係,日日起碼11點,佢已經快手快脚咁做+温書,功課/quiz/dictation冇限loop

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有時過1點

做到 12 點已經很好啦,我 Form 1 那時候曾經試過多野做到凌晨 4 點(20 份英文 newscut+2 份 800 字評論,3個數學作業 chapters,2 個 group project,仲要做數學補習練習),我自己做野比較慢,又要同組員傾掂數,所以成晚完全冇訓過,放學 6 點開始做到,搞到阿媽本來唔支持偷懶唔返學都忍唔住,打電話請假。

功課做唔切就返學上堂前做,我又未去到抄功課(我自己笨+太有原則)。做唔切就唔交,老師恐嚇幾次見冇效就索性放棄。

後來高中試過 一星期每日 3 個 test(老師話知你生定死, DSE 考得好就是皇道),我已經學會放棄溫書,只做卷 MC 果 part,然後交卷。有時候因為上堂時間唔夠,用埋成個 lunchtime 去做測驗(放飯時間 1 小時 15 分鐘)。最後老師都覺得我地可憐得制,double lesson 中間 15 分鐘小息畀全世界落去 canteen 買個撈麵食。

能夠 12 點訓覺已經是福氣了。

回覆樓主:

而家係講緊中一學生咗喎, 要慢慢做到十二點 , 當然小朋友性格,資質唔同 , 但肯定同中學嘅制度有關係啦。

我個女每晚十點半至十一點瞓覺 , 係非常幸福. 有同學做到十二點一點 , 今個星期5 個test,每個星期起碼有三至四個dictation quiz. 佢班主任就話覺得佢哋應該可以每日功課一小時做完..... 啲學校老師真係離曬地, 都唔知人間痛苦, 小學生功課 , 都好少1小時做完啦 .

咁樣train啲學生, 啲成績真係會好好咩.  定係其實不得其法呀, 只係鼓勵死做爛做.

今晚好多功課,作文有3篇(2英1中),Maths 2樣,Geo, Sic, 中文預習紙,做到12:30才上床,明天仲要4Quiz 2 Dict,書都未温

回覆樓主:

咁恐怖?我個仔 1600 開始做,唔太見佢做超過 2000,中間要食飯。開學到而家,每貨都試過有 1-2 次 quiz , 同 test. 通常 21:30 就上床瞓,係試過有 3 幾次突發,到 12 點幾先瞓得,但真係好小係咁

回覆樓主:

Band 1 中學?可會開名?其他同學仔係咪都要做到咁夜?還是自己做的方法未最有效!

王家爸爸  點解估係 band 1中學?  發表於 16-12-1 11:23
妹妹頭  我都想知係邊間band 1中學?  發表於 16-12-1 09:38

咁誇張咩? 晚晚12點已好誇, 仲要零晨??? 我仔剛升中一, 1B學校, 但我覺得佢好似成日好得閒咁, 冇見過佢係屋企做功課.... 我仲成日問點解咁小功課, 佢話唔少架, 只係在學校做左大半, 返來做埋小半....
可能仲係上學期, 所以仲未開始多功課啦~

回覆 hwl2b 的帖子

依個情況至係正常, 通常剛開學, 唔會太緊迫, 因為要有小學升中學既適應期, 就算係多功課, 都可能發生在下學期時間

引用:而家係講緊中一學生咗喎,+要慢慢做到十二

原帖由 daisy17772 於 16-11-30 發表
而家係講緊中一學生咗喎, 要慢慢做到十二點 , 當然小朋友性格,資質唔同 , 但肯定同中學嘅制度有關係啦 ...
班主任既意思可能係佢果科可以一個鐘搞定~~~

optman88  我見我個仔又係冇咩工課咁滯  發表於 16-12-3 16:52
王家爸爸  反而忙啲課外活動野多啲。  發表於 16-12-1 11:25
王家爸爸  點解我嗰兩個好似無嘜功課   發表於 16-12-1 11:24

kk1186 發表於 16-11-30 12:33
回覆 jess3026 的帖子

幾點開始做? 邊區? 是否band one 學校? 聽到都驚.
我估一係地區名校,一係邊緣學校,兩者都係想谷成績。

洋蔥頭媽咪  同意,通常一係勁校一係邊緣校想升level 先會咁  發表於 17-2-18 12:11

jess3026 發表於 16-12-1 01:02
今晚好多功課,作文有3篇(2英1中),Maths 2樣,Geo, Sic, 中文預習紙,做到12:30才上床,明天仲要4Quiz ...

作文功課,是否今日俾聽日交?定只是剛好同一日deadline? 我見阿仔的作文功課,不是今日俾聽日交,可能星期四五俾,下星期一交。
Quiz, dict, 呢啲通常幾日/上星期已通知,老師預學生自己安排時間溫。

我都聽過,九龍某地區Band 1A中學,功課多到做到12點。

我仔間中學開學到現在就嚟考試都冇乜功課,毎日得一至兩樣,我覺得又小得濟(emoji)