用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教2歲b吾講野既問題
go

[聽/語障] 請教2歲b吾講野既問題

Bb算講到1x個單字發音,但一見到其他人就完全吾講,連bye bye 同hi都吾講請問甘算係語言障礙嗎?已經日日同佢去公園,有咩方法可以令佢有信心講野呢?

我仔2歳時連媽都不會叫,建議你盡快同小朋友去健康院排評估。
我仔評估為語言遲6-9個月,有自閉譜系。幸運地排到早期訓練,經過3年的早期訓練,現在主流小學上課。依家頂嘴不知幾叻!

Sask999 發表於 16-11-28 19:04
我仔評估為語言遲6-9個月,有自閉譜系。幸運 ...

想問下早期係點訓練架?

yungyeung 發表於 16-11-28 23:42
想問下早期係點訓練架?

玩遊戲誘發語言
家長學習技巧,家中繼續訓練小朋友

引用:Quote:Sask999+發表於+16-11-28+19:04+ 我

原帖由 yungyeung 於 16-11-28 發表
想問下早期係點訓練架?
係政府嘢,要評估完,心理學家或精神科醫生寫紙去排,即e位,排好耐

要快d把握時間啦,唔好錯過訓練黃金時間!
排政府比較慢,坊間有好多機構都有得做評估。近來我見有機構只要like Facebook就有半價優惠。

kakama1808 發表於 16-12-2 13:28
要快d把握時間啦,唔好錯過訓練黃金時間!
排政府比較慢,坊間有好多機構都有得做評估。近來我見有機構只要l ...

(emoji)邊間?

yungyeung 發表於 16-11-28 00:28
Bb算講到1x個單字發音,但一見到其他人就完全吾講,連bye bye 同hi都吾講請問甘算係語言障礙嗎?已 ...

我女剛兩歲, 單字都識好多 (中+英), 識數1-5, 跟唱兒歌(但唱唔足歌詞同唔識就咁自己唱).

不過短句得好少, 得
-媽媽/爸爸/覺覺(訓覺)
-媽媽/爸爸抱抱
-媽媽/爸爸鞋
-睇chuchu (某電視節目)
-喺邊? 喺度

比起其他女仔都算慢, 洗唔洗去評估下呢?

醒目開學勳章

引用:Quote:yungyeung+發表於+16-11-28+00:28+ B

原帖由 pinkmania 於 16-12-26 發表
我女剛兩歲, 單字都識好多 (中+英), 識數1-5, 跟唱兒歌(但唱唔足歌詞同唔識就咁自己唱).

不過短句得好少, ...
不用吧

兩歲的話應該還要去健康院吧,請健康院的醫生幫你寫紙排評估吧。普通兒科醫生應該都可以寫紙。

你好,我仔都係自閉譜系,我想問你仔仔早期自閉譜系特徵係點?我仔成日重複講野,明知故問,理解力低,想問經過早期訓練係咪會好好多?我好擔心,因為我仔表達力又差,社交能力又差,好擔心如上主流小學會被人蝦……

Chikane123 發表於 17-1-18 13:41
你好,我仔都係自閉譜系,我想問你仔仔早期自閉譜系特徵係點?我仔成日重複講野,明知故問,理解力低,想問 ...

佢2歲都無講野,成日用哭來表達不喜歡,不太喜歡接觸街外的人。理解能力ok, 除言語我們看不出有好大問題。

你小朋友評估了?排緊什麼服務?自己自費上?

Sask999 發表於 17-1-18 14:11
佢2歲都無講野,成日用哭來表達不喜歡,不太喜歡接觸街外的人。理解能力ok, 除言語我們看不出有好大問題。 ...

佢2歲都無講野,成日用哭來表達不喜歡,不太喜歡接觸街外的人。理解能力ok, 除言語我們看不出有好大問題。

Sask999 發表於 17-1-18 14:24
佢2歲都無講野,成日用哭來表達不喜歡,不太喜歡接觸街外的人。理解能力ok, 除言語我們看不出有好大問題。 ...

Sask999 發表於 17-1-18 14:11

已經做左評估,上緊耀能既s位,自理能力係好左,但我覺得仲未達標,例如去完廁所求其拉好條褲就算,唔會攝番好d衫入褲。講野仲係講d自己想想講既就算,未識同人就一個話題去傾計。你小朋友溝通同社交方面而家係點?

Chikane123 發表於 17-1-18 14:49
已經做左評估,上緊耀能既s位,自理能力係好左,但我覺得仲未達標,例如去完廁所求其拉好條褲就算,唔會攝 ...

經過3年早期的努力+日常家居的訓練,已經追及同齡。
加上佢本身好喜歡英文,所以在英文方面的成績好好。

請問 你仔仔開頭講野會唔會咬字不清?

沙田有 發表於 17-1-20 23:10
請問 你仔仔開頭講野會唔會咬字不清?

唔會。佢咬字好清楚。
如果咬字唔清楚,可能係口部肌肉的問題。

Sask999 發表於 17-1-21 14:15
唔會。佢咬字好清楚。
如果咬字唔清楚,可能係口部肌肉的問題。

我女講好多 but咬字好唔清,甘肌肉發育好了 就會清返,好擔憂⋯