用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於CAC既評估結果
go

關於CAC既評估結果

請問cac既評估系咪準架? 小朋友評估左,話好正常,結果系比實齡超一年。不過昵2個鐘就真系好合作,好定,醫生話系超級乖既小朋友(我都o嘴),因為平時一定唔系甘,活躍d, 專注力同耐性差d。身邊d人見到都覺得太過好動,無時停。搭車一系口唔停,手唔停或者腳唔停。就算唔系好明顯嗰隻,我都覺得有d輕微。

我仔兩歲時喺CAC做評估話佢只係講野慢,而家k1幼稚園老師話佢似自閉症,而家好擔心,好想將呀仔而家既社交狀況話俾CAC知,再做多一次評估。

回覆:關於CAC既評估結果

我女都評估左,又係好合作,有問有答無9唔搭八(平時佢有時會突特9唔搭八亂講野)。醫生都話有d能力大一歲, 我女又係平時無時停,搭lift都要企下跳下蹲下。醫生話今日算合作唔似有活躍專注問題,但因為聽我講話佢平時有固執野,脾氣差,所以話係亞氏保加,評左譜系。醫生話要睇下有無固執行為而定。。你女女應該無所以醫生話正常。

lbluebaby 發表於 16-11-25 15:12
我女都評估左,又係好合作,有問有答無9唔搭八(平時佢有時會突特9唔搭八亂講野)。醫生都話有d能力大一歲, ...

deleted

其實醫生點樣區分d固執行為係管教問題定係A特徵。

ncandtkh 發表於 16-11-25 19:54
其實醫生點樣區分d固執行為係管教問題定係A特徵。

deleted

wendyb1121 發表於 16-11-24 23:48
請問cac既評估系咪準架? 小朋友評估左,話好正常,結果系比實齡超一年。不過昵2個鐘就真系好合作,好定,醫 ...

我女2歲11個去cac評估,结果也是正常,比同齡快—年,又系超合作,仲好有興趣想繼續同醫生玩評估工具,

wendyb1121 發表於 16-11-25 15:44
有固執行為呀。同醫生講左,醫生話管教問題.......

醫生又系同我講系管教問題,叫我去上健康院3P課程!