用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B2B3女
樓主: water13
go

九龍城B2B3女

water13 發表於 16-11-30 20:11
班主任今日同女女講可以試培道 胡兆熾 五旬節,我諗佢應該唔會係B2C,有機會係B2B,咁何官其實係咪都可以一 ...

對不起!剛剛再看一遍你的內文,相信我誤會了你的意思。

相信你是想說,

囡囡有機會是 BAND 2B,應該唔係 BAND 2C。

若是這樣的話,可以作下列的選擇:
自行一:何官
自行二:胡兆熾
甲一:何官
乙一:何官
乙二:胡兆熾
乙三:五旬節

回覆 憫父 的帖子

憫父,我想請教,如何去估計banding呢?謝謝!

憫父 發表於 16-12-1 10:30
對不起!剛剛再看一遍你的內文,相信我誤會了你的意思。

相信你是想說,

謝謝憫父

憫父,

想請教, 若由油尖旺轉去所住的九龍城區, 是否應可保持個BANDING OR 升BAND, 因是女仔,我在想博九龍城BAND 1 B至C 的中學
謝謝!

alungma 發表於 16-11-30 12:41
憫父,你好!
我都想請教一下,我囡情況差唔多,九龍城B2中游,小五時參觀過培道,阿囡睇到兩眼發光,一直 ...
憫父,我細閱了你對其他JM的回覆,了解到我囡的情況,B2B成績,自行報九真和培道兩間,入到機會非常微,對嗎?見阿囡自己懂得上兩間校網睇資料,非常自主,好想幫佢。如博大抽獎,有機會入嗎?好想聽聽你的意見。非常感謝

回覆 alungma 的帖子

好多謝YmOra的讚常,耐何阿囡成績未達標,未必有機會入到其心儀中學。所以做阿媽只有盡幫,在此問問各位達人意見。

憫父,如果是男仔B2,無特異功能,自行黃芴南、銀(emoji)、丘左榮等好像很微,是否只能寄望大抽獎?

alungma 發表於 16-12-1 13:33
回覆 alungma 的帖子

好多謝YmOra的讚常,耐何阿囡成績未達標,未必有機會入到其心儀中學。所以做阿媽只有 ...

alungma,你有個懂事識諗肯自主為自己的前途上網找資料的乖乖女,加上媽咪合力為升中努力,相信結果不會太差呢!首先,你未駛咁擔心住,需然"九真"和"培道"在首輪"自行收生"中兩校都會盡收B1c-B2a學生,但是,別忘記你還有"大抽獎",無需把"焦點"全放响"30%"的自行階段,還有接近"70%"的大抽獎嘛!那片"30%"地係B1c-B2a必爭之地,"70%"嘅大磈兒土地才是佔大多數嘅B2b-B2c和剩餘未取錄嘅B2a所競逐呢!雖然,出生率有所回升,但"九龍城區"內的B1c女生仍想搏高DD,未必有很多B1c女生與你相爭呢!再加上去到"大抽獎"只要是B2生,不論頭中尾機會皆均等,只看看誰的"隨機號碼"((靚)),所以,不要太在意"小地"的劣勢,反而向著"大地"的目標進發考好埋"呈三"穏坐B2組別.

CornFlakes 發表於 16-12-1 10:53
回覆 憫父 的帖子

憫父,我想請教,如何去估計banding呢?謝謝!
相信你是指學校 BANDING,估計學校的 BANDING 沒有一套準則。

在九龍城區,
通常都會將英中評為 BAND 1 中學 (培正除外),
自行階段只收成績很好、操行很好的學生通常叫 BAND 1A 中學。
若是英中,但派位時有不少 BAND 2 生亦能有機會獲得學位的,一般都會視為 BAND 1C 中學,
BAND 1 中學一般入讀本地大學學位的比例都會有 30% 或以上,
BAND 1A 中學入三大的比例一般超過 40%,個別中學甚至超過 50%。
BAND 1C 中學一般都沒有公佈入 3大 或 8大 的比例。

一般有英文班和中文班的學校,都會視為 BAND 2A 學校 (英文科是指班內有多於 85% 學生是全港成績屬首 40% 的班別)。
主要收 BAND 2 學生的學校,但要兼收一定比例的 BAND 3 學生都會視為 BAND 2C 中學。
BAND 2 中學一般都沒有公佈入 3大 或 8大 的比例,只會公佈入讀本地大學學位的比例。
BAND 2A 中學一般入讀本地大學學位的比例都會有 20% 或以上。
BAND 2C 中學一般入讀本地大學學位的比例都會是 8% 或以上。

部份BAND 2C 及 BAND 3A 中學一般在公開試中,中文、英文、數學和通識的 2 級(或以上) 比率,不能全部科目都高於全港平均。

一般 BAND 3B 中學在中文、英文、數學和通識任何一科, 2 級(或以上) 比率都不能高於全港平均。

通常校風差,有殺校危校,絶大部份人都不想入的中學都會被稱為 BAND 3C 中學。

CornFlakes  憫父,唔該晒你。 咁如何估計小朋友banding呢?  發表於 16-12-1 20:55

Cat108 發表於 16-11-30 17:25
九真屬B1尾或B2(頭/中),好像四班中只有三班是英文,一班中文?
九真開四班中一,今年是 3 班英文班,1 班文班。

yeewaibb 發表於 16-12-1 12:48
憫父,

想請教, 若由油尖旺轉去所住的九龍城區, 是否應可保持個BANDING OR 升BAND, 因是女仔,我在想博九龍 ...

其實 BANDING 的計法是十分複雜的,很難說轉區會升 BAND 還是降 BAND。

通常,由中產人口比率較多的區域轉到基層人口比率較高的區域,是有機會升 BAND 的。
相反,由基層人口比率較多的區域轉到中產人口比率較高的區域,是有機會跌 BAND 的。

通常邊沿人轉區才有機會升或跌 BAND 的,轉區對大部份人沒有影響。

若囡囡是 BAND 1B/C 學生,九龍城區的 BAND 1B 或 BAND 1C 中學數目較多,機會較高。

yeewaibb  謝謝!  發表於 16-12-5 12:26

憫父 發表於 16-12-1 17:58
其實 BANDING 的計法是十分複雜的,很難說轉區會升 BAND 還是降 BAND。

通常,由中產人口比率較多的區域 ...
憫父你好,先多謝你多年來對升中家長的關顧,給予很多很寶貴的意見及指導,此外你對九龍城網的熟悉,令我們在茫茫大海中找到方向,因為九龍城實在有太多學校,就算band 1都有好多選擇,不過又不知怎樣選擇,實在太傷腦筋

憫父 發表於 16-12-1 17:58

通常,由中產人口比率較多的區域 ...
請教憫父九龍城網有什麼學校是band 1呢?又怎樣分他們的band 1abc?

YmOra 發表於 16-12-1 14:56
alungma,你有個懂事識諗肯自主為自己的前途上網找資料的乖乖女,加上媽咪合力為升中努力,相信結果不會太差 ...
Dear YmOra
今朝一開機,細閱你的回覆,心裡感到扎實多了。
可能學校不斷提醒要把握自行收生30﹪的機會,所以忽略了後面70﹪的機會啦!
其實阿囡已經進步了不少,自從參觀了心儀學校後,由5年班的上學期的B3a向上游到下學期的B2b。其後暑假又自己問同校師姐,入讀成績,今次呈二只係保持到名次,未能繼續向上,阿囡自己覺距離愈來愈遠,有點兒灰心。
今晚,我會開你段post俾阿囡睇,鼓勵一番,重提戰鬥力!

謝謝

alungma 發表於 16-12-2 10:13
Dear YmOra
可能學校不斷提醒要把握自行收生30﹪的機會,所 ...
九真高中係EMI, 其中文班人數少, 也是為補底上EMI課程。大抽獎不能同時選九真及培道, 如果小朋友係B2, 最好選培道, 自行也是, 機會會較九真高, 因為B1C同學仔會報九真, 所以相對留給B2既位會少。我知道有B2同學仔自行時入到培道, 小朋友練習下應對, 應該係有機會既。
同時, 叫小朋友唔好灰心, 因為呈3好重要, 佢可以由B3A上到B2B, 呈3再好D, 入到B1C, 只要係B1, 大抽奬培道就必入了。就算維持到B2, 仍然有機會的。不過, 培道過去幾年都不設叩門。

憫母  B1C 唔倫到九真, 今年開始用英文考DSE成績太差了, 未到班可以做EMI, B1C選油真好過   發表於 16-12-15 02:39

alungma 發表於 16-12-1 13:23
憫父,我細閱了你對其他JM的回覆,了解到我囡的情況,B2B成績,自行報九真和培道兩間,入到機會非常微,對 ...

在自行階段,
九真 和 培道 收到教育局的 報名學生 資料只有「成績次第」。

成績次第:
是教育局將 報名學生 首 2 次 呈分成績結果 按成績由高至低排序,
最好成績的,成績次第是 1,
第二好成績的,成績次第是 2,
如此類推。

因此,
九真 和 培道 只能知道 報名學生的相對名次,不知道 學生是甚麼 BANDING。
九真 和 培道 需要同時查看學生的校內成績來估計學生的 BANDING。

即是說,
BAND 2B 學生只是 成績次第 不差,校內成績中上,相信仍然有面試的機會。
若囡囡獲得面試機會,英文能力足夠,面試表現良好,相信有機會進入候補名單。

大前題是:
1. 囡囡在校內的成績屬中上,英文能力良好,有能力在面試有良好表現。
2. 成績次第 不差 (但這是無從估計的)
若你囡囡是這類,不妨博一博!

大抽獎無分 BAND 2 頭中尾,只看隨機編號,
隨機編號較小的先抽 (即使是 BAND 2C 學生),
隨機編號較大的後抽 (即使是 BAND 2A 學生),
所以,
當然可以博大抽獎!

---------------------------

不過 九真 和 培道 都是九龍城 BAND 2 女生的熱門首兩個志願,
九真的非保留位是 53 個
培道的非保留位是 49 個
合共的非保留位是 102 個
估計九龍城區的 BAND 2 學生約有 1400 人,
估計其中一半是女生,即是約 700 人,
若有約 30% 的女生取得自行位,餘下約是 500 人。

500 人中,
若 50% 的人選 九真 作乙一志願,即是 250 人 爭 53 個位,機會是 1/5。
若 40% 的人選 九真 作乙一志願,即是 200 人 爭 53 個位,機會是 1/4。
若 30% 的人選 九真 作乙一志願,即是 150 人 爭 53 個位,機會是 1/3。
若 20% 的人選 九真 作乙一志願,即是 100 人 爭 53 個位,機會是 1/2。
若 10% 的人選 九真 作乙一志願,即是 50 人 爭 53 個位,機會是 1。
(培道的計法亦相似)

我估計,500 人中有部份人會博 BAND 1C 中學,有部份人會博何官,有部份人會博胡兆熾 或其他中學,
估計約 50% 的人選 九真 或 培道 作乙一志願,
若其中 一半人選 九真,另一半人選 培道,
大概便是約 25% 的人選 九真 作乙一志願,即是約 125 人 爭 53 個位,約是 2.5 人爭一個位。
大概便是約 25% 的人選 培道 作乙一志願,即是約 125 人 爭 49 個位,約是 2.5 人爭一個位。

BAND 2B 女生是值得在 乙一 博 九真 或 培道,
但不建議 乙二 也博 九真 或 培道,
因為這兩間太熱門了,
放乙二而有位的機會接近零。

註:計算時假設了 BAND 1生不選 九真和培道

alungma 發表於 16-12-2 10:13
Dear YmOra
可能學校不斷提醒要把握自行收生30﹪的機會,所 ...

看見你描述女兒的內容,可見你女兒確係懂事,只是起步可以早多一兩年就更加好,不過,個人認為小學是讓學生學會打開喜愛讀書之((門)),真真正正嘅((磨鍊))場會是中學呢!睇得出你女兒已經達到小學的目標,打開了通往中學的這扇(((門))),去到邊都不成問題呢!升中只是一個[過程],而非一個[掘頭路]呢!其實,{30%中嘅面試誠意係你囡囡的機會};{70%大抽獎係你囡囡的機會};{積極繼續考好個小六呈3和全年成績,叩門亦係你囡囡的機會};{不放棄,中二仍可以以好成績投考插班入心儀中學,亦係你囡囡的機會}... ...,只要冷靜下來,只要唔好太大壓力;只要想起孩子係喜愛讀書,解決方案豈只咁少呢!

只要喜愛讀書,大學之門隨時為你開.

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-12-2+11:42+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-12-02 發表
多謝憫父詳細解說回。
明白到大抽獎B2女係有機會入培道或九真。
咁係自行報兩間的情況下,都應該係好二選一?例如一。培道,二。何官/文理(他區)*參觀過,阿囡都喜歡
又或是一。九真,二。何官/文理(他區)

引用:Quote:alungma+發表於+16-12-2+10:13+Dear+

原帖由 YmOra 於 16-12-02 發表
看見你描述女兒的內容,可見你女兒確係懂事,只是起步可以早多一兩年就更加好,不過,個人認為小學是讓學生學 ...
謝謝你一次又一次的鼓勵,非常感動。
俾你估中,阿囡非常喜愛閱讀,但只限中文書。所以,當參觀學校時,見兩層圖書館簡直唔願離開,立即查看書種,問中學姐姐開放時間

alungma 發表於 16-12-3 17:59
謝謝你一次又一次的鼓勵,非常感動。
俾你估中,阿囡非常喜愛閱讀,但只限中文書。所以,當參觀學校時,見 ...

alungma,若然幫到手,我絕對願意呢!這些都是EK老前輩們的教導,若果可以的話,在未來你儲有足夠嘅經驗,亦可以分享給我女兒或其他jm們關於升中所知的.

你囡囡"愛閱讀",已經非常好,無論係中或英,專家都話當學好第一語言的(母語)是有助於學習其他(外語)呢!你囡囡已成功一大步了,再加上,我女小學校長曾講過,到了有一天,我們的孩子每每去到((圖書館)),((書局)),((書展)),兩眼同發亮光,唔知會以為佢哋執到金四萬咁嘅口,要到剷先行走,校長話,你已成功大半了,這時候的孩子們,就如(((沒煞停系統的火車頭))),心中只有一鼓向前衝嘅無比動力,旁人係無辦法叫停,亦不應叫停他們,任由他們繼續往前走,所以,當你的孩子去到上述三處{好地方}又唔願走,情願遲DD回家煮飯都不要煞停這輛[專心],[專注],[專一]的{{{火車頭}}}.

共勉之!