用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青點揀好
樓主: bobo620
go

葵青點揀好   [複製鏈接]

bobo620 發表於 16-11-27 22:12
之前已經報左,去完pp我很喜歡,我問老師話係band 1中

我女去完都好喜歡,相比sm..pp d 女仔好似開心好多,sm 好嚴肅咁。

熊大 發表於 16-11-29 00:33
我女去完都好喜歡,相比sm..pp d 女仔好似開心好多,sm 好嚴肅咁。
Correct

醒目開學勳章 王國長老

熊大 發表於 16-11-29 00:33
我囡升中前問過 PP 畢業生家長, PP 較適合好動形女生.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:熊大+發表於+16-11-29+00:33+我女去

原帖由 miriam 於 16-11-29 發表
我囡升中前問過 PP 畢業生家長, PP 較適合好動形女生.
有次行經石蘺,見到有三個PP女仔合力幫個拾荒老婆婆推一架裝滿報紙既手推車上斜路。呢間學校啲學生好有愛心

醒目開學勳章 王國長老

晴晴小B 發表於 16-11-29 08:56
有次行經石蘺,見到有三個PP女仔合力幫個拾荒老婆婆推一架裝滿報紙既手推車上斜路。呢間學校啲學生好有愛心 ...
當年我就係親自問用家意見, 問完再睇網上資料, 得出要自行時跨區葵青只有 PP 岩我囡.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

你女而家個間仲岩啦

醒目開學勳章 王國長老

晴晴小B 發表於 16-11-29 09:01
你女而家個間仲岩啦

極岩添

已經 plan 埋 18 年暑假要跟學校去台灣集訓

miriam 發表於 16-11-29 08:58
當年我就係親自問用家意見, 問完再睇網上資料, 得出要自行時跨區葵青只有 PP 岩我囡.
...

想請問除了PP, 在石籬的有邊間是比較好?石天、伍若瑜、荔天又如何?裘錦秋同迦密都只有b3?

banding 嘅嘢真係好難講。我仔學校好均真,佢地分析中學banding,係用邊個banding 嘅學生,大概第幾志願入到而分三個band,而每個band 只分上下,簡單嚟講,佢只係分析學校受歡迎程度。 有d 所謂嘅勁學校,只係input 好,趕走學生有法,入u 率自然較input 較差,接納學生嘅學校好。不過,真係聽好多家長講伍係一尾,個勢又真係唔小一尾嘅學生揀,變咗二頭嘅學生自行階段唔易入。

點我解話皇仁舊生是band3??
我仔是band2生,今年入到呢間喎,小學老師話呢間是band2中我先選的,唔係玩我嘛。。。

醒目開學勳章 王國長老

小麵麵 發表於 16-12-26 19:15
我仔是band2生,今年入到呢間喎,小學老師話呢間是band2中我先選的,唔係玩我嘛 ...
B2 學生自行同大抽獎揀 B3 中學實無難度絕對必入添.

回覆 miriam 的帖子

被人欺騙。。。。好唔開心

醒目開學勳章 王國長老

小麵麵 發表於 16-12-26 20:28

點解我話舊年份流料畀人放左上升中版後我收口唔再答,因為我地點糾正都無用,家長信學校為主。

我地為乜要睇咁多校務報告去糾正,學校數據偽術有幾勁,唔慢慢睇報告你都估唔到。

早排有間吹噓到拍得住 B1,一睇報告就知水份高到你唔信,我玩數據偽術計出黎真係 3x% 入讀大學學位課程囉。

係未返工前大把時間睇,依家少左睇,除非真係連我都頂唔順咪食午飯時睇,就係唔想家長中招。

我囡小學分 banding 叫 ok,我拎到既資料連續幾年皇仁舊生會都係 B3,加上自己都有睇佢既校務報告,更加唔信係 B2。

依家你小朋友已經讀左,自己努力讀好,B3 學校都有學生讀到大學,事成定敗係睇鬥心, B1 中學都唔一定讀到大學,自以為好好但 hea 讀時,入大學機會都係會錯失。

醒目開學勳章 王國長老

小麵麵 發表於 16-12-26 20:28

呢個帖入面有間中學係一個好例子,搞到我返緊工都要衝出黎糾正。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3397048

如果真係band3,我就唔會再比佢讀落去,因為山長又水遠,我樓下都有間band3A,洗乜去到咁遠返學,明明band2生,就係我嘅錯搞到佢入咗band3學校仲要一早出門,我想死囉~

小麵麵 發表於 16-12-26 21:53

如果真係band3,我就唔會再比佢讀落去,因為山長又水遠,我樓下都有間band3A,洗乜去 ...

band 2 生專登選間學校原來係band 3仲唔近又真係幾慘.
學校影響力又真係好大, 因為呀女間學校佢話梁省德係band 3,
咁band 3 生選佢, 所以每年入梁唔多.

bobo620 發表於 16-11-27 22:12
之前已經報左,去完pp我很喜歡,我問老師話係band 1中
以成績計, 我認為PP是1C

miriam 發表於 16-12-26 20:19
B2 學生自行同大抽獎揀 B3 中學實無難度絕對必入添.

皇仁舊生會係屬於咩banding我就未搵到資料分, 但係校長係第一屆DSE出結果係多次強調得18%資助學額, 所以一定唔夠分有大多數人失望.
咁基本上可理解呢間學校可達標升到上大學既學生應該不多於18%(相信係更低). 如果係咁, 有可能唔係B3, 不過頂多只係B2C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-12-28 17:37
皇仁舊生會係屬於咩banding我就未搵到資料分, 但係校長係第一屆DSE出結果係多次強調得18%資助學額, 所以一 ...
我諗你誤會左校長所講既野, 校長的話入面係講當年全港只有 18% 考生可以透過 JUPUS 入讀大學學位課程, 該校學生只佔一個少百分比.
個時有會員講皇仁舊生會時, 都刨左網頁好耐, 係極少數不多於 10% 入到大學, 有關資料..........已經搵唔返.

http://www.qcobass.edu.hk/wp-content/uploads/2013/12/newsletter6.pdf

呢份講到明係極少百分比

http://www.qcobass.edu.hk/wp-content/uploads/2015/09/img-924163952.pdf

引用:點我解話皇仁舊生是band3??我仔是band2生,

原帖由 小麵麵 於 16-12-26 發表
我仔是band2生,今年入到呢間喎,小學老師話呢間是band2中我先選的,唔係玩我嘛 ...
有時不能盡信學校,如果小學與中學friend,就會這樣推薦,我仔學校都試過。

‹ 上一主題|下一主題