用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想提升英文會話及聆聽
樓主: 證人
go

想提升英文會話及聆聽

sammag 發表於 16-12-25 15:50
請問有哪些劇既題材適合高小男生看?

我覺得啲comedy 會好啲 ,不過我比較少睇,Friends, Big Bang Theory, Modern Family 好似都幾好,或者啲冷門啲嘅Sci-Fi

我唔敢亂咁推介自己會睇嘅戲,因為好多年青人主導TV show 離不開Sex Sex Sex, 我覺得唔會有好多香港父母會接受,例如Vampire Diaries, Gossip Girl, Pretty Little Liars, the OC etc

另外有啲有劇情但唔算super多男女關係又比較啱男仔睇嘅有Supernatural, Smallville (講superman), Green Arrow
但我自己其實都唔係睇太多,以前就會成日睇,可能其他家長會有多啲suggestions

證人 發表於 16-12-25 21:48
睇時會唔會䦕埋字幕睇?

一定開字幕,雖然我以前住美國都唔會睇英文字幕,但點都係有啲句子你係唔會聽得明(但唔會影響對套戲嘅劇情了解),但有字幕可以學到好多日常人講嘅用語,就算唔明一個字,你都會pick up 得到啲字係點用法
有啲講法律或其他專業啲嘅題材更加要睇,有時我要rewind再多次先至明佢地做緊乜野,睇唔明係會影響對劇情了解

thinkbefore 發表於 16-12-26 00:50
一定開字幕,雖然我以前住美國都唔會睇英文字幕,但點都係有啲句子你係唔會聽得明(但唔會影響對套戲嘅劇 ...

同意,冇字幕唔明劇情會失去興趣,睇得多儘量聽吓d對白,慢慢跟住字幕會聽到佢哋講咩,聽唔到會轉英文字幕,日子有功

引用:Quote:sammag+發表於+16-12-25+15:50+ 請問

原帖由 thinkbefore 於 16-12-26 發表
我覺得啲comedy 會好啲 ,不過我比較少睇,Friends, Big Bang Theory, Modern Family 好似都幾好,或者啲 ...
感謝你的推介,請問是否在 youtube 就睇到?不用其他睇戲 apps?

sammag 發表於 16-12-26 13:28
感謝你的推介,請問是否在 youtube 就睇到?不用其他睇戲 apps?

我自己係Download BT ...搵埋字幕
睇戲apps都係得中文,但有個Android app 叫Popcorn 有好多野睇可以簡要咩語言字幕

引用:Quote:sammag+發表於+16-12-26+13:28+ 感謝

原帖由 thinkbefore 於 16-12-27 發表
我自己係Download BT ...搵埋字幕
睇戲apps都係得中文,但有個Android app 叫Popcorn 有好多野睇可以簡要 ...
唔該晒你,我試下

我自己睇過+推薦
劇集:Nikita,Quantico,CSI,The Crown,Blue Blood,Las Vegas,I Love Lucy (舊劇)
電影:Pride and Prejudice 2005 年(可以好好學下 accent 同英國文學),The Iron Lady,Les Miserables 2012年,The Painted Veil 2006年(有少少 III 級,不過係值得睇,結局好感動)
仲有好多戲好值得睇,不過文學性質太高/題材太深,唔太適合初中學生睇
除左影視,仲可以聽歌,不過唔係個個都鍾意聽老餅歌
不過夜晚訓唔著,聽呢 d 歌好容易訓到,聽著都舒服
Hero (Mariah Carey)
Sound of Silence, Bridge over Troubled Water, Scarborough Fair (Simon & Garfunkel)
You needed me (Anne Murray)
The Circle Game (Joni Mitchell)
Yesterday Once More (Carpenters)
Yesterday, Blackbird (Beatles)
Vincent (Don McLean)
Puff the Magic Dragon, Blowin' in the Wind (Peter, Paul and Mary)
I have never been to me (Charlene)
I wanna be Free (Monkees) 歲月神偷裡面收音機播果首

我真係好老人家,依家香港後生仔唔聽呢d,反而外國多。
劇集同電影自己 Google 上網搜尋,有心搵一定搵到。雖然要支持正版,買翻黎睇,不過我窮,當然要搵啦。

好多是我那些年好中意嘅歌,估唔到依家仲有后生女聽呢d老餅歌。

雖然唔鼓勵沉迷電子產品, 但我兩個女都好鍾意睇youtube, 大家各自搵有興趣的外國youtube 嚟睇, 我屋企係100% 廣東話家庭, 但兩個女玩的時候, 都會講英文. 一個11歲, 一個5歲.

mimi1102 發表於 16-12-29 11:29
雖然唔鼓勵沉迷電子產品, 但我兩個女都好鍾意睇youtube, 大家各自搵有興趣的外國youtube 嚟睇, 我屋企係100 ...

我女10歲都係成日睇you tube 佢聽得明,但講真係嚇死人!I done my eating 佢想話我食晒飯

多閱讀..文法好..
多聽聽..易明白..
多說說..準確了..

我認為美劇.英劇太多方言和口語,非本地人未必了解當中的意思,我認為看明珠台的英文新聞台效果會更好,一方面有字幕,另一方面又可睇下時事,還有星期二的straight talk 都唔錯,港台的pluse,都是一些時事節目,記得自己當年考A -level時,都係聽英文電台的新聞報道,每半小時一次,DSE的英文很少考colloquial English, 只要keep住聽新聞,相信三個月已有小成

日日睇you tube,睇自己中意既野,先會保持長久;
係無英語人做對手既有限條件下,自言自語都係一種訓練口語既方法。

引用:+本帖最後由+mimi1102+於+16-12-29+11:30+

原帖由 mimi1102 於 16-12-29 發表

雖然唔鼓勵沉迷電子產品, 但我兩個女都好鍾意睇youtube,  ...
請問你大女 youtube 睇啲咩架?

qpa 發表於 17-2-2 09:07
請問你大女 youtube 睇啲咩架?
我大女睇好多野, 動物, 玩具, 電影, 外國明星, 外國音樂...... 都係無聊野多.
btw, 依個假期同佢睇完 "La La Land", 我問佢睇字幕定聽多? 佢話緊係聽啦, 有時佢地翻譯都翻譯唔到原本的意思.

王家爸爸 發表於 16-12-21 09:07
有無用視乎具體情況,如果英文好既,可以更上一層樓;如果英文唔好既,除非喺當地報,否則大部份時間會係 ...

Agree

回覆 232 的帖子

The middle, modern family, downton abbey, sherlock, inside no9, black mirror, chicago fire, chicago Med, House MD, A series of unfortunate events, gossip girl, 90210, HTGAWM, Pretty Little Liars, the Crown, Orange is the New Black