用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊 ...
樓主: Catkung
go

好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-11-19 12:51
其實香港每年最後都有只少70%小朋友係讀官津小學,入唔到直資/私立小學其實無乜大不了。
而且,根本亦沒有 ...

絕對同意。许多直私學校被神化了,因為我覺得直私全部可以揀學生,同時相信父母亦都會貼, 配合學校,但點解那些學校出來的升中只係得大約三成band1,同一間唔大熱 的普通津校冇分別。
其實學生係咪即係負增值呢?! PS:如果你唔係要成績 ,就唔需要理會這點!

hppa    發表於 16-12-8 09:45

man811231 發表於 16-12-5 07:11
絕對同意。许多直私學校被神化了,因為我覺得直私全部可以揀學生,同時相信父母亦都會貼, 配合學校,但點 ...

如果入到這些學校咪照囉 , 相信朋輩或家庭背景會好啲 。但入唔到亦都唔使要太可惜,共勉之

回覆 edniebridge 的帖子

回覆 PhoenixHugo 的帖子

Catkung 發表於 16-11-21 18:01
多謝各位分享和鼓勵,今天自行放榜派到心儀小學,真的好開心!!

congratulations

Catkung 發表於 16-11-21 18:01
多謝各位分享和鼓勵,今天自行放榜派到心儀小學,真的好開心!!

congratulations

SmilieMaMa 發表於 16-11-18 13:28
可能我蒲得ek多,基本上除咗幾間神校外,間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月,包括但唔限於TSL, APS呢啲一線學 ...
Sorry, what is 間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月?

回覆樓主:

想講。。。 某極受歡迎直資校長,在某講座點提過呢條thread既標題。

佢真係有睇呢個forum架!

引用:Quote:SmilieMaMa+發表於+16-11-18+13:28+

原帖由 腸仔豬仔飽 於 16-12-07 發表
Sorry, what is 間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月?
例子: 學生A 手頭一直hold 住 港同 and TSL offer,一路1516直到6月先決定到入港同,咁佢release番 TSL 出黎。

學生B本身冇offer,大抽獎抽中乙一,呢個時候先等到 TSL call waiting,但已決定讀津校,所以冇take TSL offer。

學生C本身有德雅offer,但唔太想小朋友係齋校,後來收到TSL call wait,咁佢決定讀TSL release 德雅。

學生D大抽獎抽中寶校,四出扣門之際,收到德雅call waiting,即時accept offer。

最後大家皆大歡喜。

回覆 腸仔豬仔飽 的帖子

即是到出年開學前都有機會有OFFER, 只要你是WAITING都不要放棄, 如果好心儀就KEEP住寫信UPDATE小朋友的STATUS. 俾學校知道你仲好有興趣去讀.
通常到了開學前幾個月, 有人都會放位, 而學校都會睇下有無好有誠意的家長想讀俾個機會佢地,因為佢地一定唔會再NO SHOW, 因為如果學校再CALL WAITING 會好麻煩,因為WAITING 多數有曬著落,又怕佢地3心2意.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-19+12:51+

原帖由 man811231 於 16-12-05 發表
絕對同意。许多直私學校被神化了,因為我覺得直私全部可以揀學生,同時相信父母亦都會貼, 配合學校,但點 ...
邊間私校得3成band1生會有人比$讀?

hppa  there are  發表於 16-12-9 16:47

回覆 dwklau 的帖子

你的說話令我好感動
考O既過程有好多情緒,會懷疑小朋友的能力, 有時會嬲點解佢做到咁差
我覺得考直私好拆磨人
想請教你
果一年, 你如何預備小朋友插班入小二呢?
我都好想入到心儀的一條龍

回覆樓主:

真係唔方便講, 費事引起罵戰! 總知緊張成績的家長, 自己選校時留意下

man811231 發表於 16-12-5 07:11

除了港同,好像間間入band 1 率都麻麻

hppa  do not forget APS, KTS, SFA, TSL  發表於 16-12-9 16:48

Forgetmenot999 發表於 16-12-9 11:43

幾多算麻麻, 幾多算好?

引用:Quote:man811231+發表於+16-12-5+07:11+ 絕

原帖由 Forgetmenot999 於 16-12-09 發表
真心請教,港同一條龍上中學,那何以得知佢band 1 率?

lileikam 發表於 16-12-8 15:15
邊間私校得3成band1生會有人比$讀?
如果真係無人讀, 應該已經殺咗校啦!
但現實係, 呢D學校有唔少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-9 15:38
如果真係無人讀, 應該已經殺咗校啦!
但現實係, 呢D學校有唔少

成日都係家長的心魔影響到 ,覺得考返嚟就馨香啲。 真係要睇下間學校有冇令学生正增值 ,先至考慮擺仔女入去讀。

主要直資名校開始出offer, 自行放榜。音樂椅剛剛開始轉,不用太灰。good luck!

樓主你報左幾多間呀?
‹ 上一主題|下一主題