用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊 ...
樓主: Catkung
go

好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊   [複製鏈接]

回覆:msyoyolam 的帖子

好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小小的背影消失在視線內,眼淚都是忍不住在打轉的,幸好面試潮已過。

gskw  同感  發表於 16-11-19 04:17

期雨 發表於 16-11-19 00:32
好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小小的背影消失在視線內,眼淚都是忍不住在打轉的,幸好面試潮已過 ...

所以我覺得我女好叻好叻,每次都笑住行入去,笑住跳出來,從來無扭計,只係5歲人仔,已經好超額完成,考唔到又唔係佢想,反正唔會無書讀,大家都唔好咁大壓力

vinvin901    發表於 17-8-14 11:09
Tintin926  講得好好  發表於 16-11-19 04:45

msyoyolam 發表於 16-11-18 23:25
我諗每個小朋友性格也不同,我見過一d真係會怕面試,害怕自己答得不好的,甚至之前會緊張失眠!但我嗰個呢 ...

睇得出你付出好多努力同心機,所以特別失望,我諗都係人之常情。但,樓主提到日教夜教都唔聽時,可能要退一步反思,是否孩子需要另一套方法去教?不受教的原因又是什麼?呢樣嘢真係人人不同。不聽媽媽話只是一個行為,是表徵,但內裡可以有很多不同的原因,如果不是針對返個原因,就好難去改。

例如寒背,可能有生理上或習慣上的原因,有無可能是他肌肉張力或力度不足問題?自信心問題?

有個教育家講過一句說話,If they can't learn the way we teach, we teach the way they learn (O Ivan Lovaas). 雖然這位教育家是針對自閉的孩子而言,但我覺得每個孩子也是適用的。

有時我也會嬲孩子,為什麼你咁咁咁,老公就走來同我講,其實她也咁咁咁,不過你無留意到,我頓時就開竅了。有時過於著眼睇唔順眼的地方,就變成睇唔到全景的圖畫了。之後我睇返多些孩子的長處,多去欣賞同鼓勵她,改需下我說話的方法,之後她整體的表現都提升了。

祝樓主也早日找到和小朋友溝通的鑰匙!!

引用:Quote:期雨+發表於+16-11-19+00:32+ 好幾次

原帖由 yukisch 於 16-11-19 發表
所以我覺得我女好叻好叻,每次都笑住行入去,笑住跳出來,從來無扭計,只係5歲人仔,已經好超額完成,考唔 ...
眼淚打轉的人是我

樓主,請不要放棄.你堅持足一年,一定有學校收. 每次面試後.請嘗試改善下一次.其實不同學校來來去去都係考類似嘅small tasks.只要你掌握小技巧.已經可以過得一關得一關.

就算只有<1%機會,你都要同你小朋友一齊fight 到最後一刻.

retriever 發表於 16-11-18 23:40
"那含淚播種的人,必含笑獲享收成"

現在才剛起步,一切言之尚早,期待這一天來臨!共勉之~

AnnieSammy 發表於 16-11-19 09:49
好多家長當啲學校係模擬面試場,怎有感覺呢? otherwise,  how come every school has few thousands appl ...
咁只能講, 小朋友同大人同辛苦了

引用:Quote:AnnieSammy+發表於+16-11-18+11:45+

原帖由 msyoyolam 於 16-11-18 發表
我識成手offer 嗰d,並唔係日操夜操冇得玩,反而係玩得又讀得既多。我地一班父母由pn識到而家,大家一齊作 ...
同感!我女當年考N,除一兩間好神的唔中,基本上任揀。同一班N班同學一齊考K,我女除一間最心儀的入唔到,其他都有得揀,比起佢其他同學好好多。但三年過去,我女一個offer都無,反而當年考K麻麻的同學仔,就有很多offers喺手。

其實香港每年最後都有只少70%小朋友係讀官津小學,入唔到直資/私立小學其實無乜大不了。
而且,根本亦沒有任何一間學校係非讀不可 ,只係近年太多人神化咗直資/私立小學既能力。

hppa    發表於 16-12-8 09:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 16-11-18 23:32
完全同情。

以前後生未有小朋友,見到頑劣小孩會心諗咁「冇家教」。

完全明白你感受,因我家有這樣的孩子,不斷試不同方法教佢,盡了力.....只有c6、工人姐姐最明白,我們也不太跟朋友深入討論我仔性格,他們不會明,除非有同類孩子。

引用:Quote:siden+發表於+16-11-18+23:32+ 完全

原帖由 day_bo 於 16-11-19 發表
完全明白你感受,因我家有這樣的孩子,不斷試不同方法教佢,盡了力.....只有c6、工人姐姐最明白,我們也不 ...
同路人! 希望小朋友早日開竅, 加油!

我已經好少入來, 因為今日放榜, 入來八卦下。見到樓主咁灰心, 好想安慰下你。其實, 小朋友仲細, 佢地既潛力仲未發揮出來, 唔好咁快就被INTERVIEW既結果打擊自己的信心, 唔好去質疑佢地既能力。

我既小朋友小一叩門全軍覆沒, 我都好懷疑佢係咪真係咁差呢。結果, 我們用了一年時間去準備小二插班。之後, 當年唔收我地既學校都收番我地, 我們最終仲入了最心儀既一條龍學校。當然, 小一時候付出了不少汗水, 不過我們最終還是如願以償了。

真係唔好咁快灰心, 你要知道你做為父母, 只有你可以幫你既小朋友。我而家都只會同囡囡講, 媽媽為你鋪好路, 但最終如何走完, 就看你自己了。

Fighting!

hppa    發表於 16-12-8 09:47
hppa    發表於 16-12-8 09:47

引用:好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小

原帖由 期雨 於 16-11-19 發表
好幾次見到女兒跟著大隊進去面試,看見她小小的背影消失在視線內,眼淚都是忍不住在打轉的,幸好面試潮已過 ...
好有同感。感恩我嘅小朋友有一間offer(雖不是最心儀),而嚟緊仲有學校要in。心儀嗰間我同老公一齊跟小朋友入去面見,結過雖然難過,但我哋覺得佢有份被邀第二次面見,已很開心。過程中亦見小朋友有努力,5歲人仔要經歷這些面試實在不易。
老公提醒我,小朋友嘅健康同快樂係最重要。小學不是一切,第時可出國,甚至乎出嚟社會做事又係另一樣嘢。
大家一齊努力,跟孩子開開心心

多謝各位分享和鼓勵,今天自行放榜派到心儀小學,真的好開心!!

hppa    發表於 16-11-23 16:47
crysta2l    發表於 16-11-23 13:26
lunhome  congratulations!!!  發表於 16-11-21 18:12

回覆樓主:

學費稍貴既直私一定有人放位,會比所謂一線既放位多既。
‹ 上一主題|下一主題