用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績? ...
樓主: TYIP
go

請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績? [複製鏈接]

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-16+17:03+英華

原帖由 hkpapa852 於 16-11-16 發表
D人成日話好多..... 其實有幾多呢?
我仔個級今年有一位來自英華的新同學,大一級舊年又知有一位。插得入黎應該學術有返咁上下。

hoivy 發表於 16-11-16 18:08
簡單講,多少個5以上,個人因素較大; 3322高,學校因素較大。
3322高低都要睇學校中一收生既水平。
一間主收B1學生同一間主收B2學生既學校,即使學校能力相約,3322率都可以差好遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-16+18:11+我仔

原帖由 hoivy 於 16-11-16 發表
其實,我覺得學校最頂級個批人成績好,跟同學校的關係不大。
同意

回覆 hkpapa852 的帖子

只知今年yw畢業生有10個去左dbs, 其他學校就不清楚。

引用:英華不是一個讀書好地方但仍然有學生讀醫,

原帖由 kctsang 於 16-11-16 發表
英華不是一個讀書好地方但仍然有學生讀醫,去牛津、劍橋讀書,睇下果個係唔係你個仔
...
唔好意思,想問下爲什麼説"英華不是一個讀書好地方"?

TYIP 發表於 16-11-16 18:41
唔好意思,想問下爲什麼説"英華不是一個讀書好地方"?

我仔今年中一外校生由開學至今參加活動未停過,上山下海乜都有得玩,佢讀得非常開心應該係玩得好開心.

經過第一次UT佢係班裏面成績屬於中上所以我都由佢繼續玩,不過我講明成績keep唔到中上活動就要停,所以英華係玩嘅地方唔係讀書嘅好地方

我對英華分享到呢度完之後都唔會再講咁多

引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+18:41+ 唔好意

原帖由 kctsang 於 16-11-16 發表
我仔今年中一外校生由開學至今參加活動未停過,上山下海乜都有得玩,佢讀得非常開心應該係玩得好開心.

經 ...
明白,謝謝。

hoivy 發表於 16-11-16 16:09
若第一屆全直資現在是中三, 也不用等幾年後的DSE, 從現在的HKAT      (Pre-S1)的成績已可以帶來一些啟示。 ...

100%全直資英小畢業生現時才中二,現時中三果班在小學時  2011-2012小學部校務報告  :「20%的學生是以不同的標準入學,他們的學習能力明顯地稍遜。

果20%不知是否與政府協商的最後大抽獎位,校務報告無寫無解釋

hoivy 發表於 16-11-16 16:14
問題是現在沒有K3升英小小一時的能力, 沒有辦法對英小的增值能力有個評估。
...

英小收生不是只單看K3仔學術能力,我識唔少仔有SFA、TSL 1st Round Offer但英小不收。SFA、TSL小一面試考學術一定深過英小。

hkpapa852 發表於 16-11-16 17:13
D人成日話好多..... 其實有幾多呢?

中途插走問唔道,但上年(2015-16)小六家長講小六畢業生有20多人出走,去了SPCC、QC、LS、DB... ...

回覆樓主:

有朋友分享,
2016 年畢業生有69% 升讀degree 課程
而且共計有96%升讀degree & sub-degree 課程
可証實嗎?

回覆 LGC 的帖子

96.1 is the % of students fulfilling the minimum entrance requirements for sub-degree education.
Students got the offers from local degree and local sub degree programs (including both ugc funded and non ugc funded) are about 86%.

You can see the information in its 2015-16 School Annual Report: -

http://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2016112312443464590file_file_ub0/School_Report_15-16.pdf

引用:+本帖最後由+KikiDaddy+於+16-11-24+05:55+

原帖由 KikiDaddy 於 16-11-24 發表

回覆 LGC 的帖子
咁快手。

回覆 ppmmbb 的帖子

Like most boys` schools, YWC 15 DSE results drop a bit comparing to last year.

晴晴小B 發表於 16-11-16 17:03
英華小學既精英好多都中途走去插其他更好既學校,所以佢中學部未必收到啲最top既英小畢業生

...
原來英華小學近兩年既校務報告有講有幾多人直升書院.

2014-2015年度: 141/157人直升 (流失唔係好多啫!)
2015-2016年度: 117/141人直升 (嘩, 比例高咗好多吓喎?!)

兩年都話自己有90% B1+B2學生.......

hkmom  對不起,請問是報告的哪一頁提到這些升學數字?可能因我蠢,找極都找唔到   發表於 16-11-30 17:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題