用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績? ...
go

請問那裏可以找到英華(男校)的DSE 成績?

如題,謝謝。

王家爸爸  都就截止,先來問   發表於 16-11-16 10:18

TYIP 發表於 16-11-15 18:44
如題,謝謝。
十月尾無去入學講座?

校務報告第十四頁有簡單地提及:

http://www.yingwa.edu.hk/uploadf ... _ub0/1415Report.pdf

引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-15+18:44+如題,

原帖由 王家爸爸 於 16-11-16 發表
十月尾無去入學講座?
有去講座,但就好似好少提及dse成績

引用:校務報告第十四頁有簡單地提及:+http://ww

校務報告第十四頁有簡單地提及:

http://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2015112612433519756file_file_ub0 ...
我也看過此頁,想搵詳細少少都搵唔到。

唔知其他家長有沒有其他資料,真的想多點了解英華dse 成績。

TYIP 發表於 16-11-16 11:39
有去講座,但就好似好少提及dse成績
點解Q&A時唔問?

TYIP 發表於 16-11-16 11:43
我也看過此頁,想搵詳細少少都搵唔到。

唔知其他家長有沒有其他資料,真的想多點了解英華dse 成績。

近年dse成績可以在每年annual report睇到,如果要再詳細資料應該要學校先有

王家爸爸  所以去入學講座一定要喺Q&A時問清楚。   發表於 16-11-16 12:03

引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+11:39+有去講

點解Q&A時唔問?
諗住好似其他學校咁在學校網頁會找到,點知得簡單版😞

引用:Quote:TYIP+發表於+16-11-16+11:43+ 我也看

原帖由 kctsang 於 16-11-16 發表
近年dse成績可以在每年annual report睇到,如果要再詳細資料應該要學校先有
...
謝謝。點解間學校DSE 成績咁神秘嘅😯

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 16-11-16 15:02
我老公有問中文成績,佢答得好隱悔,應該麻麻。
佢3322率近幾年都係得7X%, 中文一定唔會叻得去邊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

TYIP 發表於 16-11-16 14:15
謝謝。點解間學校DSE 成績咁神秘嘅😯

英華現在成績是band 1B當然dse不會太亮麗,之前校長有提過到全直資時成績會比現在好,當然這是一張期票因為第一屆全直資現在只是中三,所以好多人都儲定花生等幾年後慢慢食

如果你只睇dse成績英華不是你杯茶,因為好多地區名校成績都會好過佢

IloveJJ 發表於 16-11-16 15:42
佢哋收生著重面試(佔60%),而且講明收生唔太著重成績,我諗唔係咁易要有好好既DSE成績。反而SPB副校長講明 ...
如果唔著重成績通常唔出聲, 好少可講明唔重成績, 比較奇怪

IloveJJ 發表於 16-11-16 15:42
佢哋收生著重面試(佔60%),而且講明收生唔太著重成績,我諗唔係咁易要有好好既DSE成績。反而SPB副校長講明 ...

收生名額50個有千幾人考其實點會唔揀d成績好呀,如果有留意近兩年pre s1成績比之前好尢其是英文同數學,這證明近年的確入到批好麵粉但到6年後有冇靚麵包出爐就要慢慢睇,所以唔想博都係揀返現成藍籌好d

回覆 kctsang 的帖子

請問如何查看到PRE S1 成績 ?

hoivy 發表於 16-11-16 16:09
若第一屆全直資現在是中三, 也不用等幾年後的DSE, 從現在的HKAT      (Pre-S1)的成績已可以帶來一些啟示。
...

第一屆應該13/14