用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 哪些科是水泡科?
樓主: chocolatebean
go

哪些科是水泡科? [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 16-11-9 04:12
回覆 Artie 的帖子

文學院要睇係邊個系wor,中大文學院的翻譯系同 Linguistics 要 6 科 30分或以上,英文 ...

The question was not from me.Actually I tried to type a reply but it did not show up.
Never mind now.

應該自己想入棵科而入吾到,入了其他科,就叫水泡科。

我反而覺得不需要太理會水泡科,應該懂得搵安全網,不同分數有不同安全缐,我見不少觀念錯誤,入不到醫科,就去護士,理科,不會選法律,PT,OT!

入不到PT,安全缐及安全網下調,不一定要去到20分的科目。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-11-11 10:44
我反而覺得不需要太理會水泡科,應該懂得搵安全網,不同分數有不同安全缐,我見不少觀念錯誤,入不到醫科, ...

PT, OT 即係咩?

請指教

回覆:哪些科是水泡科?

pt可能是physical therapy物理治療,ot可能是occupational therapy職業。。。

brother4 發表於 16-11-25 11:22
pt可能是physical therapy物理治療,ot可能是occupational therapy職業。。。

...

Bingo.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

pineapple0983 發表於 16-11-7 17:40
個人覺得水泡科應該是一些吳難入、收生人數夠多、易轉系的科
例如year 1 gpa 有 3.x以上都有機會轉其它系, ...
我其實唔明點解香港工程收分咁低

tintinlam 發表於 16-12-31 22:39
我其實唔明點解香港工程收分咁低

跟本港的經濟發展,工種的轉型,學生不喜歡回国內工作有關係。學生不願意入行,加上學額多,所以收生分數下降。

ANChan59 發表於 17-1-5 08:58
跟本港的經濟發展,工種的轉型,學生不喜歡回国內工作有關係。學生不願意入行,加上學額多,所以收生分數 ...

同意,淨係計三大嘅工程收生名额已超多。

chocolatebean 發表於 16-11-8 12:08
只係問下大家對水泡科的定義
對一啲啱啱合格又唔能夠外國升學的人來說,入到UGC的U就是水泡
對一啲想入3大而分唔高的人來說,入到3大就是水泡,咩科都唔重要
甚至對一啲得幾分的人來說,都有他/她們心目中的水泡
水泡的定義因人而異
在茫茫大海中只有攞到水泡,才不會浸死,才可以繼續游向目標上岸

我覺得係ive讀零售業

以前香港興嘅依家唔興,咪水泡科囉,行業有下降趨勢嘅科目,譬如工程、電腦,入職起薪都跌到做份炒散都多過佢

射雕英雄 發表於 17-4-7 00:47
以前香港興嘅依家唔興,咪水泡科囉,行業有下降趨勢嘅科目,譬如工程、電腦,入職起薪都跌到做份炒散都多過 ...
工程、電腦唔興?咁香港將來會興啲乜?
炒散高過入職人工?有依種想法嘅人,咪一世炒散囉。何必讀大學,浪費左炒多4年散的搵錢機會?

創意科目亦可算係

除左以上冷門的叫水泡科, 佢地依輩, 工程23分的都叫第1水泡喎. BBA (管理)是第2水泡.

ANChan59 發表於 16-11-11 10:44
我反而覺得不需要太理會水泡科,應該懂得搵安全網,不同分數有不同安全缐,我見不少觀念錯誤,入不到醫科, ...

「入不到醫科,就去護士,理科,不會選法律,PT,OT」,最近明白點解了。
讀唔到醫科,唔會選法律,因為一直目標係 medical 、health care 嘅嘢,「小朋友」嘅理想一時轉唔過來。
讀唔到醫科,唔會選PT, OT,因為要滿足父母姨媽姑爹嘅目標係三大,「老人家」觀念轉唔過來。

fion6406 發表於 17-9-25 14:02
「入不到醫科,就去護士,理科,不會選法律,PT,OT」,最近明白點解了。
讀唔到醫科,唔會選法律,因為 ...

讀唔到醫科,又要係三大,咪揀中醫。

哪三大?医科得二大,科大沒有醫科但有生物科,但老人家不明生物科是乜東東來

pineapple0983 發表於 17-4-7 12:36
工程、電腦唔興?咁香港將來會興啲乜?
炒散高過入職人工?有依種想法嘅人,咪一世炒散囉。何必讀大學,浪 ...
其實讀大學 個人來說 最最主要是思考 從而引領自己前行 在可行情況下 恵及他人功利而言 可以洞悉明日 從而享受這個樂趣而已

其實搵食真係唔係難 決心搵錢就一定能搵到 例子不勝枚舉 能享受先至難

工程 電腦 科科都興 任何水泡科都興 例如酒店業永遠是不敗的 亦只會更蓬勃 正如工程 電腦
問題是 從業人員誰在誰領域能冒出頭來

Michael Hazeltine 牛津畢業 在酒店當門僮 阻止不了他思考 及當上英國外相

‹ 上一主題|下一主題