用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你地小朋友都是記性好好嗎? 小時候有問過生死問題? ...
樓主: Bobo1210
go

你地小朋友都是記性好好嗎? 小時候有問過生死問題?

964000 發表於 17-1-14 10:56
有時我都係答答下引開話題

唉,我諗都係唔可以照直答⋯我今日帶佢去書店,搵左本關於生死嘅故事書解釋比佢聽,結果我同佢兩個一齊喊到豬頭咁(emoji)

bennyeva 發表於 17-1-14 22:20
唉,我諗都係唔可以照直答⋯我今日帶佢去書店,搵左本關於生死嘅故事書解釋比佢聽,結果我同佢兩個一齊喊 ...

吾好呀我覺得這個年紀佢地未ready, 我女有次自己看卡通片,説小熊媽媽生了弟弟之後,冇時間理佢,都喊到豬頭咁。

964000 發表於 17-1-15 11:28
吾好呀我覺得這個年紀佢地未ready, 我女有次自己看卡通片,説小熊媽媽生了弟弟之後,冇時間理佢 ...

係呀,勁後悔(emoji)不過好彩我無預先買定嗰幾本書姐⋯

我小朋友有問過我或佢自己老死, 去年(5-6yr)仲好長時間上床時想到好唔開心,會哭.
早幾年韓國沈船新聞, 佢怕左陌生地方坐船.  但佢唔係資優, 懶記字, 默書作文都辛苦.

不過我記得自己4yr左右己有問, 而且真是有想和有D害怕.
而婆婆,祖母等,佢出生前已經離開了,更易引發佢問. 因此我都會正面D回答佢問題.
佢KG有本課有關同學離開了, 老師和同學如何紀念, 和種他留下的花. 我覺得很好很感人.

有一本書, 祝你生日快"?, 說女童在公園認識了位小患癌的小姐姐.小姐姐(和媽媽)很正面去面對癌病和死亡.
除本書感人, 我有D為佢建立正面心態的預備, 因我媽和我公公都是癌而走的, 難保.....
佢近來已少左講和怕生死 問題.
上星期, 誠品見到一本媽媽變成鬼了, 亦十分感人, 我讓他自己看. 佢OK.

準媽咪   我都想睇, 可以請教點可以睇到嗎 ?  發表於 昨天 18:24

你可以點擊我的頭像,然後選日誌一欄。

LucyVanPelt 發表於 16-11-16 00:24
我個仔4歲半,亦有很多這類問題,雖然很多人説佢資優,但始終太細,唔肯定。
之前我同佢講下新聞,話大熊 ...

多謝分享!小兒都呢個情況,成日話唔想媽媽變老

回覆樓主:

有晚睇睇下戲個傻仔匿埋房喊,隔左陣佢出嚟塞左張紙俾我,大概係「好愛媽媽,唔想我死」,嚇c我以爲佢鬼上身

我都知佢多愁善感,只跟佢說:你乖d,媽媽就無咁快俾你激死

不過佢本身好懼怕「死亡」