用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 主流幼稚園+密集式
go

主流幼稚園+密集式 [複製鏈接]

囝囝上緊K1上午班,想下午安排密集式比佢,但又擔心小朋友好辛苦,
因囝囝現在每星期都上緊個別PST,ST,OT.
如果報了密集式,就會cut PST 或 OT(因為好貴)

想問有無家長可以分享下
   1    0    0    0

回覆:lawwct 的帖子

上下午時間要好match,通常趕唔切食午飯,如果幼稚園,屋企同密集地點接近,車程短比較好。我仔剛上pn仲未cut密集時,試過咁樣騎住兩邊,密集導師話佢好攰,但我覺ok,晚上佢仍然精神,不過為咗佢有飯食,同埋只係上多一個月就轉到校,我俾99日日坐的士去幼稚園接送回家,再的士送去上密集,因為幾個地方係距離遠嘅。成件事,最傷係荷包,不過好在只係一個月。

我仔之前上午返密集式到12點,跟住坐地鐡返屋企食午餐,1點3返下午班。星期五上午有45分鐘OT,跟住返去密集式到12點,之後再返學,呢一日係最hectic!好在密集式同OT都係地鐡站附近,而且幼稚園近屋企。

初時學校有話佢上上下堂瞓着咗,兩至三星期後適應咗schedule就再冇係課室瞓。不過放學會返屋企瞓半至一小時。上咗五個月,有到校服務後停哂所有服務。

peonybibi 發表於 16-10-31 17:00
上下午時間要好match,通常趕唔切食午飯,如果幼稚園,屋企同密集地點接近,車程短比較好。我仔剛上pn仲未cu ...
小朋友現在幾大?仲有無上緊密集或其他training?

感謝分享!

esja 發表於 16-10-31 22:46
我仔之前上午返密集式到12點,跟住坐地鐡返屋企食午餐,1點3返下午班。星期五上午有45分鐘OT,跟住返去密集 ...
上咗五個月,是否有明顯進步?
我囝專注力麻麻,又比較被動,平時返幼稚園老師未必時時提佢要專心,
上密集式能提升專注力及主動性嗎?

引用:Quote:peonybibi+發表於+16-10-31+17:00+上

原帖由 lawwct 於 16-11-01 發表
小朋友現在幾大?仲有無上緊密集或其他training?

感謝分享!
小朋友兩歲半,現只有卜返pn,到校服務嘅st,ot,幼兒導師。因為見佢pn跟到學咗好多嘢,到校都幫到,問過之前嘅密集導師同協康單對單幼導,話建議停下私人訓練俾佢休息下

peonybibi 發表於 16-11-1 09:50
小朋友兩歲半,現只有卜返pn,到校服務嘅st,ot,幼兒導師。因為見佢pn跟到學咗好多嘢,到校都幫到,問過之前 ...
到校服務的訓練時間是怎樣的?是安排在下課後留在學校訓練?每堂上幾耐?
家長是否能夠參與?
到校服務有OT?要去其他地方上堂?

我也想找一些有到校服務的幼稚園,不過好似要自己打去問有無到校服務,是嗎?

lawwct 發表於 16-11-1 09:47
上咗五個月,是否有明顯進步?
我囝專注力麻麻,又比較被動,平時返幼稚園老師未必時時提佢要專心,
上密集式能 ...
上咗密集式後,信心大咗肯主動講多啲嘢,問佢都肯嘗試去答。幼稚園老師都話阿仔有明顯進歩。

參與到校服務嘅幼稚園名單可以係社署網站揾到 ...

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_psosps/

我小朋友係朝早返密集式下午返幼稚園,車程要8個字,開頭係會辛苦啲,但小朋友好快就可以調節到,而家晚晚準時8點瞓,早睡早起我覺得仲好過俾佢瞓咗晏覺夜晚就玩到十點幾十一點都唔瞓,幼稚園方面開學果陣就同學校溝通咗講明路途遠又要食飯好大機會返學會遲到,學校知道小朋友有特殊需要通常都會體諒,我覺得雖然兩邊返係辛苦,但係最有效嘅

esja 發表於 16-11-1 12:46
上咗密集式後,信心大咗肯主動講多啲嘢,問佢都肯嘗試去答。幼稚園老師都話阿仔有明顯進歩。

參與到校服務 ...

我個小朋友快4歲了
你個小朋友幾大?係邊道上密集式,可以PM我嗎?
一星期上幾多堂?

lavender_baby 發表於 16-11-1 13:54
我小朋友係朝早返密集式下午返幼稚園,車程要8個字,開頭係會辛苦啲,但小朋友好快就可以調節到,而家晚晚 ...
我也讚成早睡早起
你小朋友幾大?一星期上足五日密集式?

我知有d密集式訓練係包ST,可能咁樣成個團隊一齊幫小朋友都會進展得快d。

引用:Quote:peonybibi+發表於+16-11-1+09:50+小

原帖由 lawwct 於 16-11-01 發表
到校服務的訓練時間是怎樣的?是安排在下課後留在學校訓練?每堂上幾耐?
家長是否能夠參與?
到校服務有OT?要 ...
到校服務有st,sccw,ot,加埋每個月約五小時,st,sccw在學校時間上,導師會帶教具教材去。ot要去中心上,非上學時間。總時數會少過去私人密集好多。

回覆:主流幼稚園+密集式

我覺得兩邊返係進展得快些,初初係會辛苦一些,但習慣左就可以了。
因為密集訓練通常至少六個小朋友一齊上堂,幫到小朋友友跟上幼稚園嘅模式和規則,呢個係到校訓練或個別訓練未必做到。
我試過上個多兩個月 s 位,觀課及了解詳情後感覺無私人密集咁好,最後我 quit 左,寧願比錢上返密集加幼稚園。幸好新嘅密集訓練都好好,阿仔進步明顯左。

回覆 qq619 的帖子

大家係咪都係上五日密集班??

回覆:主流幼稚園+密集式

我上三日班

qq619 發表於 16-11-2 17:22
我上三日班

我哋返五日 所以返下午班有D趕

lawwct 發表於 16-11-1 16:30
我也讚成早睡早起
你小朋友幾大?一星期上足五日密集式?

就黎3歲,返四日密集班

我上兩日班加一日言語
‹ 上一主題|下一主題