用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 sixth form 轉校
樓主: 安安
go

sixth form 轉校  

回覆 安安 的帖子

好快要交deposit. 根本去吾遲。首選吾收。這三間又差不多

SaSaMummy 發表於 16-12-3 00:10
回覆 安安 的帖子

好快要交deposit. 根本去吾遲。首選吾收。這三間又差不多

Me too. Not our optimal choices, maybe we decide to stay in hk

雖然我地有參觀過學校,仍然有選擇困難,各有各的優點,昨晚同呀女一齊分析,大個女了,今次我交俾佢自己決定!

真係各有優點,好難決定,好煩惱,我都係叫阿女自己決定!

想問下大家對轉校的睇法?在英國入讀一間high ranking嘅top school係米对將來入大學或做野較有利呢?此問題我亦有問agent, agent答英國唔同香港,唔会著重你边間學校出生,只看你gcse, alevel成績。事缘是我仔而家嘅boarding school屬中上,亞仔亦讀得开心,同老師同學相處亦好好,但我有点貪心希望sixth form可轉間更進取嘅學校,但agent唔同意,因為佢話既然在原校讀得好地地点解要轉,轉校亦未必適應,大家可分享下你地嘅睇法嗎?

tung_yan0623 發表於 16-12-7 18:18
想問下大家對轉校的睇法?在英國入讀一間high ranking嘅top school係米对將來入大學或做野較有利呢?此問題 ...

如我女是這樣的情況,我地一定不會轉校,不會為略高嘅ranking 而冒險,除了適應的問題,中學生活轉了三次,較難維繫同學間嘅友誼!

tung_yan0623 發表於 16-12-7 18:18
想問下大家對轉校的睇法?在英國入讀一間high ranking嘅top school係米对將來入大學或做野較有利呢?此問題 ...

每人轉校原因唔同,其實我都prefer只讀一間。好似我女咁,佢同班日校同學好老友,星期六會约出街玩。佢都唔捨得。
我女想轉校原因係學校三年後唔再開a level,今年開始缩a level人數。我女覺得學校會將大部份資源撥去ib課程而忽略a level.
另一個原因,我女想要單人房,同埋少香港人無大陸人同學。

佢現在的學校每年都有人轉校後唔慣回流,快者兩星期,讀左一年先轉返來都有。所以我女都幾放心轉校,因為有後著。

難為我又要幫佢揾新Homestay,九月亦會過去陪開學。

回覆 wloi 的帖子

多謝兩位嘅意見。我仔而家其實讀得好开心,day school同boarding嘅同學都好friend, weekend d鬼仔同學会請佢去屋企玩,老師亦頗欣賞佢。但我又心思思想去間更好嘅希望有更好嘅成績……agent comment與其花心思諗轉校,不如係一个熟悉嘅學校專心考好公开試,始終轉校要面對重新適應,合唔來仲麻煩……見身邊嘅同學轉校,我又心思思,不過大家講得啱,每人轉校原因唔同,想轉校果个同學因為讀左兩年都冇朋友

回覆 wloi 的帖子

可告知亞女轉去边間冇甘多華人

tung_yan0623 發表於 16-12-7 22:26
回覆 wloi 的帖子

可告知亞女轉去边間冇甘多華人
女校呀.....唔啱你....St Mary's Calne ...我地去學校個日問得好清楚 admission ... admission 話校長規定唔收太多外國學生或同一地區學生... 我地亦有問帶我地參觀的個位中6同學佢個級有幾多個香港人. 中六一級五十幾人...得5個香港人...中7個級有3,4 個...算好少

wloi 發表於 16-12-7 22:38
女校呀.....唔啱你....St Mary's Calne ...我地去學校個日問得好清楚 admission ... admission 話校 ...

一級得50個學生?細校?

回覆 wloi 的帖子

我女都準備考st mary 嘅y9

這亦好視乎你仔的個性及適應能力!舉例我仔性格5輸得,遇強越強,適應能力高,他在競爭性環境中會表現很好。我女相反,放她在強勁對手中的top school, 她可能被比下去,她便會失去動力及信心!她在above average 嘅環境,她會發現自己的長處,可能某方面比人強,她就會自信滿滿的,發揮得更好!

你孩子是屬於那種性格呡?而你仔也想䡛校嗎?可趁他term break 回來時傾傾啊!

Ruby1219 發表於 16-12-7 23:25
一級得50個學生?細校?
係呀,全校都係得350人到。校長話佢叫得出每個學生的名,真係好記性。我女要由大校轉細校,大城市轉小鎮。宜家佢weekend會去睇戲行街,到時想睇戲都要出去大城市先可以。個小鎮同附近的小鎮都應該無戲院

回覆 DKmum 的帖子

多謝分享!我仔嘅性格似你女女,遇強唔会退縮但会冇自信,去左英國讀書後開心左又有自信,以前在香港他只会讀書,冇娛樂,朋友亦小,從來唔会自动參加任何活動。但入左而家間boarding后,比以前更積極開朗,会主动參加唔同嘅活動,同學亦同佢好夾,所以唔知應唔應該sixth form轉校,轉校只是想試下更高一層

tung_yan0623 發表於 16-12-8 12:55

多謝分享!我仔嘅性格似你女女,遇強唔会退縮但会冇自信,去左英國讀書後開心左又有自 ...

我女小學成績很好,上了band 1 頭中學後遇到很多叻的同學,成績亦因此被比下去,再加上佢有個勁哥哥,覺得自己屎,冇晒信心!去左英國一年後,成績進步了,信心返來了,開始對自己成績有要求!

當考慮sixth form 學校時,我最後沒有替她申報top ranking嘅學校,害怕她剛儲回來的信心很快被摧殘!由於我只報與她現在ranking 相約的學校,考了三間而三間都收,她對此沾沾自喜,我亦是用這方法幫她儲多點自信!可能這抺殺了她讀top school 的機會,但若自信被摧毀,後果更嚴重啊!Stretch target 暫時並不適合我女性格,可能遲些待她表現穩定點。sorry, 有點長氣添,有感而發而已,所以你要考慮清楚喔!

多謝你,你嘅一席話令我有点醒覺

好理性的諗法,很認同!

醒目開學勳章

DKmum 發表於 16-12-8 13:47
我女小學成績很好,上了band 1 頭中學後遇到很多叻的同學,成績亦因此被比下去,再加上佢有個勁哥哥,覺得 ...

回覆:sixth form 轉校

轉校不用考ielts?