用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 傷殘津貼(純呻)
go

傷殘津貼(純呻)

岩去左社會福利處交資料,簽名個刻個心好唔開心,比起知道個仔係A仔難受,感覺就係我仔一世需要呢d津貼

有拿津貼的jm是否會咁

媽媽千其唔好咁唸吖,我明白「傷殘」呢個term係幾震撼,我囝囝都攞左一年有多,但現實還現實,上堂既費用真係好貴。。。呢千幾蚊確可幫補少少,最重要係囝囝既進步,而唔係呢啲term比你既負面感覺,加油媽媽。。。💪🏻

我又冇咁唔開心,反而係知道囝囝屬中度至嚴重A,有呢筆錢真係幫到個仔上下訓練

Yukiruirui888 發表於 16-10-28 11:24
岩去左社會福利處交資料,簽名個刻個心好唔開心,比起知道個仔係A仔難受,感覺就係我仔一世需要呢d津貼:lau ...

津貼只去到6歳,再有需要醫生先會比你,因政府學位有限,希望再未排到學位前,家長可帶小朋友到其他機構做訓練,可盡快讀到主流學校

TimTimLiu 發表於 16-10-29 14:21
津貼只去到6歳,再有需要醫生先會比你,因政府學位有限,希望再未排到學位前,家長可帶小朋友到其他機構做 ...

雖然金額唔係多,但當開始讀D密習,言語時,就知到$$係幾貴(emoji)

TimTimLiu 發表於 16-10-29 14:25
雖然金額唔係多,但當開始讀D密習,言語時,就知到$$係幾貴(emoji)

我當然知道咩價

回覆樓主:

津貼背後既野,仲重要。例如,小朋友有$2車,出出入入交通費,都唔少野。政府派雙糧時,小朋友都有一份。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

Yukiruirui888 發表於 16-10-28 11:24
岩去左社會福利處交資料,簽名個刻個心好唔開心,比起知道個仔係A仔難受,感覺就係我仔一世需要呢d津貼:lau ...

初時會有咁既感覺 但之後會安慰自己 佢係拎返做港人既福利

我囝囝都係A仔, 都有社處社工跟開, 但點樣可以申請津貼呢?

ada9200 發表於 16-11-8 19:00
我囝囝都係A仔, 都有社處社工跟開, 但點樣可以申請津貼呢?

有睇開精神科醫生既,醫生簽囉。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

ada9200 發表於 16-11-8 19:00

我係醫生寫紙的,好似要排S 位先有得申請

版主

唔係人人都有 LEE 筆津貼, 冇津貼, 又要比訓練費, 仲傷心, 仲要唔係下下都比得起

最緊要幫到小朋友, 里得佢是什麼基金, 我小朋友都有去看精神料, ,但都係最緊要幫到佢, 時實歸時實, 為有接受, 媽媽加油!

Yukiruirui888 發表於 16-11-9 11:20
我係醫生寫紙的,好似要排S 位先有得申請

唔洗,醫生肯寫就得

回覆:傷殘津貼(純呻)

我個仔今年10歲,已取了7年了,已沒有咩hard feeling. 順帶一提,如果父母有交稅,你會有額外的退稅額,要留意呀!

besmart 發表於 16-12-1 07:15
我個仔今年10歲,已取了7年了,已沒有咩hard feeling. 順帶一提,如果父母有交稅,你會有額外的退稅額,要 ...

謝謝妳