用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC 備取名單不理求位信
go

SPCC 備取名單不理求位信 [複製鏈接]

問﹕結果公布後,如申請人在備取生名單,家長向校長多遞交幾封「求位信」以表誠意,有否幫助?

答﹕肯定沒有。本校取錄學生並非由校長一人決定,而是由整個「小一面見小組」集體決定的;况且聖保羅收生向來持守公平、公正的原則,備取生名單是按面試成績次序而排列,不會因收到「求位信」而隨意調動。

問﹕假如父母是聖保羅舊生,或者有兄姊現於聖保羅就讀,申請人會否獲得額外加分?

答﹕不會。

信乎?!

http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20161004/s00005/1475517920871

ppmmbb  當然  發表於 16-10-28 09:52
lingan  係都唔奇吖  發表於 16-10-28 09:23
hppa    發表於 16-10-28 08:50
   3    0    0    0

retriever 發表於 16-10-28 08:27
問﹕結果公布後,如申請人在備取生名單,家長向校長多遞交幾封「求位信」以表誠意,有否幫助?答﹕肯定沒 ...

第二條潛台詞係佢哋有另一條隊,個位多啲。唔係一齊挑,邊使加分呢?

jason1978 發表於 16-10-28 08:37
第二條潛台詞係佢哋有另一條隊,個位多啲。唔係一齊挑,邊使加分呢?

Well said

jason1978 發表於 16-10-28 08:37
係囉, 人地一早講明預留咗至少70%學位俾有關係既人仕.

所以第二條問答根本只係為寫而寫既廢話
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

從語言藝術角度去了解第二條問題,1.學校不是行計分制,所以無分加;或者2. 有關連人士有底分,所以不会額外獲得加分

重點是話校長叫家長唔好寄信比佢。咁唔知推薦信又如何呢?

hkpapa852  都要睇吓邊個推薦啦!  發表於 16-10-28 12:09

Alange 發表於 16-10-28 12:25
如果適合SPCCPS既,就算百無都會收。
話人事關係無用就假嘅!

有人既地方就有人際關係。

但無睇粵語殘片定人生體驗,一間公司如果全都係皇親國戚,親朋好友,公司好快會瓜柴。

學校都知唔可能塘水滾塘魚,唔理係咪社會責任,如果幾多關係人士交唔到成績,最後中學階段亦唔可能吸引到90-110 個全港精英來讀。就算俾船。。。 你估成績好果d好恨錢咩?

無精英來,少左對自己培育昇中生既影響,可能只會變成一間普通既band one A中學。

retriever 發表於 16-10-28 08:27
問﹕結果公布後,如申請人在備取生名單,家長向校長多遞交幾封「求位信」以表誠意,有否幫助?答﹕肯定沒 ...

當年有朋友個仔就係waiting之後佢自己寫咗幾封信比校長最後收到offer, 當然唔知係排隊排到定係幾封信幫到忙

kctsang 發表於 16-10-28 14:38
當年有朋友個仔就係waiting之後佢自己寫咗幾封信比校長最後收到offer, 當然唔知係排隊排到定係幾封信幫到 ...

之前只有160人入second-in,收140人,個waiting list短好多,輪到亦唔出奇。

hppa  Many years ago 200 entered 2nd int  發表於 16-10-29 00:34

swmami 發表於 16-10-28 14:57

之前只有160人入second-in,收140人,個waiting list短好多 ...

當年都差不多7-8年前,印象中唔止160人second in, 其實前面要其他人放棄spcc比位出黎都一定唔多

kctsang 發表於 16-10-28 15:20
當年都差不多7-8年前,印象中唔止160人second in, 其實前面要其他人放棄spcc比位出黎都一定唔多
...

未搬校前,4班,係200 人 收 120.

搬校後5 班, 係 200 人 收 150.

早幾年改 300 人 收 140

MrBeast 發表於 16-10-28 12:07
重點是話校長叫家長唔好寄信比佢。咁唔知推薦信又如何呢?

推薦信有的話,交表已交埋啦

MrBeast  收到waiting時再加  發表於 16-10-29 08:53

kctsang 發表於 16-10-28 14:38
當年有朋友個仔就係waiting之後佢自己寫咗幾封信比校長最後收到offer, 當然唔知係排隊排到定係幾封信幫到 ...

以前waiting 人少,waiting的話,我估人人都會寫,寫了又沒有壞處

retriever 發表於 16-10-28 16:17
未搬校前,4班,係200 人 收 120.

搬校後5 班, 係 200 人 收 150.

謝謝更正。

‹ 上一主題|下一主題