用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大埔健康院,18個月話等到24個月,而家都仲未可以排CAC ...
go

大埔健康院,18個月話等到24個月,而家都仲未可以排CAC

純呻,堅嬲。
話說仔仔18個月返健康院,唔達標。問左要唔要排粉嶺,話睇下先。24個月都未得就排。

到了21個月左右,我自己排了協康私人評估。9月評估左自閉傾向,言語遲緩。果度CP都問點解未排CAC,建議有需要就自己搵兒科寫去。

當時心諗,而家已經有結果,可以排E位。啲假留黎搵服務,帶仔仔出去training 好過。

之後的日子,慳住半日半日咁拎假。都使得7788。
現時剛滿24個月,搞左一輪,已經有e位no.,剛開始上言語治療,同每星期返2日密集。

好啦,今日返健康院,一心諗住要去埋粉嶺,請全日假。點知約11點半,12點半先見。
個護士長,好明顯趕1點放飯。

第1句問而家講野有無進步,第2句拎本書叫仔仔指野,仔仔一啲都唔合作。我話仔仔好唔鍾意睇書,會合埋本書。到第3句已經話,我同妳約返黎見兒科啦。

我問唔係轉介排粉嶺咩,她話要見佢地個兒科先。一個月得一日黎。最快下星期,我話果日請唔到假,想打比婆婆問,跟手佢已經諗住直接約到12月

問佢地個兒科係咪可以轉介e位,她話要見完,有需要轉介粉嶺,果邊都覺得有需要先會幫妳做。。。

忍唔住串她,上次18個月已經問左排粉嶺,我以為今次直接可以排添。護士長果然係護士長,話個個小朋友唔同,可能有人語言大爆發呢。仲話,一係妳搵私家排啦。

我頂呀~ 政府野靠唔住。好在我有能力使左錢自己搞掂~ 唔係咁樣排法真係我急妳唔急。
嬲到要婆婆安慰返我,排咪排囉,反正又唔係旨意佢地啲咩。
又係既,仔仔啲野都搞掂左,而家係想遲下轉返黎政府呢邊,排到當review又好,又多個source。

唉。如果有大埔,北區的jm。 唔好旨意健康院了,自己搵兒科寫CAC吧。或者有能力的話,搵私家好了。

回覆:ET19 的帖子

其實唔咪大埔,北區至係咁,健康院程序係咁,轉介咗cac,要排多一年評估至有得排位,政府嘅工作指標,係三歲俾你開始排位。兩歲前嘅健康院檢查,盡量拖延,等好彩嘅自己發展跟上,有問題嘅遲啲至排,條龍唔好咁長。你嘅憤怒,我哋呢度jm都好明白。見完兒科醫生,你仲要攞多半日假去cac見姑娘,有定心理準備又浪費多次假,程序係咁

peonybibi 發表於 16-10-27 15:36
其實唔咪大埔,北區至係咁,健康院程序係咁,轉介咗cac,要排多一年評估至有得排位,政府嘅工作指標,係三歲 ...

謝謝妳睇晒我篇野,同埋回覆安慰我

連仔仔早幾日生日正日我都唔敢拎假,咁就比她浪費了一日,仲要hea成咁

我份工講就多假,但唔夠人做野,年年老細都叫我們賣緊一半假去,賣完只係比人地7日大假果啲多一兩日。。。何況係你的就係你的,啲野都係留返自己做。
呢排多左請假,成日都有說話聽,老細話幾次都搵唔到我,好有壓力。

政府邊去見埋cac姑娘,就等排一年先有得做評估,期間仲有聽力測試,咁就無咩嘢要做。如果私家training,有屋企人或者工人帶佢去,你都唔駛請假。

peonybibi 發表於 16-10-28 08:32
政府邊去見埋cac姑娘,就等排一年先有得做評估,期間仲有聽力測試,咁就無咩嘢要做。如果私家training, ...

謝謝妳

我情願將啲假,用黎帶仔仔上training,起碼一兩個月左右自己帶一次都好。都唔想再浪費在政府呢啲架屋疊樑的手續上
希望下星期返完健康院,直接去排CAC啦~

雖然係煩,但排埋政府會有多啲資源幫啊仔,到一年後cac做多次評估,可以睇佢有無進步,你仔現在始終好細,隨住訓練同佢自己成長,一年後會好唔同,所以你現在付出去見政府嘅時間都唔會白費嘅。見完健康院醫生,仲要見一次cac姑娘先有得排