用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後備方案:細b重讀小一再考
樓主: jbread
go

後備方案:細b重讀小一再考  

引用:Quote:jbread+發表於+16-10-27+12:43+ 相同

原帖由 little12 於 16-10-27 發表
如果有心儀學校收就一天光晒
大家加油!

Fortop 發表於 16-10-27 12:38
細B重讀K3還是上小一再考邊個方䅁更好,相信真係眾說紛紜莫衷一是,最好還是因應個人情況慎作考慮。我嘅例 ...

同我對囝囝的方法一樣! 超同意

其實我小朋友11年9月中b,現考緊出年小一,但相信全軍覆沒居多,自行抽自己母校,但母校不是太心儀(在區內屬一線尾),只是求保險,好過中寶!大抽獎後再叩門!如失敗都照讀小一先!想問吓如出年再考小一,9月b是否太大?thx

VC20120101 發表於 16-10-27 10:03
回覆 Pigmama1012 的帖子

如果今年有直資offer,而現在又讀緊津小可以take直資offer嗎?政府會否查到? ...

不太清楚呀,但轉校應該是自由的,可致電學校查詢

Fortop 發表於 16-10-27 12:38
細B重讀K3還是上小一再考邊個方䅁更好,相信真係眾說紛紜莫衷一是,最好還是因應個人情況慎作考慮。我嘅例 ...

請問重讀k3時,是否需要報多個興趣班(例如:英文班3個,興趣班2個,再另加普通話,朗誦等等)來豐富小朋友的portfolio呢?

monkeydiary 發表於 16-10-27 17:35
請問重讀k3時,是否需要報多個興趣班(例如:英文班3個,興趣班2個,再另加普通話,朗誦等等)來豐富小朋友的port ...

咁做我就唔知有冇幫助啦,或者你可以試下嘅。我嘅個案就只喺正常返學,乜興趣班同埋外補都冇,亦認為就算興趣班也應是小朋友真正喜歡嘅才值得去讀,反而留多啲親子時間去下郊野公園行下山到沙灘游下水感受下大自然嘅恩賜豈不更好。還有可以參加小童軍,個人認為對小朋友自理能力和紀律有幫助。

Fortop 發表於 16-10-27 17:56
咁做我就唔知有冇幫助啦,或者你可以試下嘅。我嘅個案就只喺正常返學,乜興趣班同埋外補都冇,亦認為就算 ...

我係驚唔外補,結果小朋友的能力不足以應付小一面試,而且你的小朋友重考小一那年,有沒有去津小扣門呢?因聽說津小扣門需要把portfolio給學校,如果沒有cert,我怕學校不理會我的申請呢!

醒目開學勳章 王國長老

monkeydiary 發表於 16-10-27 18:08
我係驚唔外補,結果小朋友的能力不足以應付小一面試,而且你的小朋友重考小一那年,有沒有去津小扣門呢?因聽 ...

Cert呢,係為左証明小朋友學某一樣野達到某一水平。cert係一個肯定,唔係為張cert而去學。
要最靚嘅cert,一張品學兼優成績表已經贏晒

monkeydiary 發表於 16-10-27 18:08
我係驚唔外補,結果小朋友的能力不足以應付小一面試,而且你的小朋友重考小一那年,有沒有去津小扣門呢?因聽 ...

相信呢個是因人而異和視乎每間學校嘅風格與要求了,而且考小一除咗能力之外,多少還與運氣與緣份有關。當然,條件許可小朋友又樂意嘅讀多啲興趣班擴闊下知識面和外補鞏固下學業一定冇壞,應該對叩門或考直私亦有幫助。重讀之前倒有試過到津校叩門(因為就太太意願),不過未成功,重讀之後我就冇再叩門,所以呢方面都冇乜經驗可以分享。

Charlotte_mom 發表於 16-10-27 18:28
Cert呢,係為左証明小朋友學某一樣野達到某一水平。cert係一個肯定,唔係為張cert而去學。
要最靚嘅cert, ...

「一張品學兼優成績表已經贏晒」

朋友在津校教書,佢話全級頭兩名都轉左去名校插班小二了

alicewtw 發表於 16-10-27 09:02
係呀,如果未有直資offer,可以睇埋自行派位結果先,但唔註冊,再寫信比教育處留返個派位機會下年用。
...

可以咁架?咁咪即係可以抽兩年?

pekovian 發表於 16-10-27 19:14
可以咁架?咁咪即係可以抽兩年?

唔係抽兩年,亦唔可以。只係未有offer既可以睇埋自行個結果,唔註冊,再寫信比教育局話下年先參加小一派位。咁樣可以睇到自己夠唔夠分入自行間小學。

引用:Quote:monkeydiary+發表於+16-10-27+18:08+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-10-27 發表
要最靚嘅cert, ...
幼稚園有幾多間有成績表...

Fortop 發表於 16-10-27 17:56
咁做我就唔知有冇幫助啦,或者你可以試下嘅。我嘅個案就只喺正常返學,乜興趣班同埋外補都冇,亦認為就算 ...

請問怎樣參加小童軍?

monkeydiary 發表於 16-10-27 22:41
請問怎樣參加小童軍?

你上童軍總會嘅網站,選擇你意屬的旅團,填寫表格遞交申請即可。

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 我想請教你:大

原帖由 rainbowyung1 於 16-10-27 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我想請教你:
9月前出世無人做大 b 的
超超大b 係9月
但唔係間間學校都接受
睇報考 k已知

醒目開學勳章 王國長老

sissysze 發表於 16-10-27 21:19
幼稚園有幾多間有成績表...

唔叫成績表都叫評估報告,總有份咁嘅野掛

alicewtw 發表於 16-10-27 20:04
唔係抽兩年,亦唔可以。只係未有offer既可以睇埋自行個結果,唔註冊,再寫信比教育局話下年先參加小一派位 ...

咁咪可以自行兩年?

Cheesepop 發表於 16-10-28 10:09
咁咪可以自行兩年?

算係,如果自行前未收到直資offer,可睇埋先決定。