用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後備方案:細b重讀小一再考
樓主: jbread
go

後備方案:細b重讀小一再考   [複製鏈接]

如果細B讀住普通小一然後再去重考小一,有神校offer, 值得重讀小一嗎?

另外9月算細B嗎? 如重讀,會大其他同學仔成年呢

b3410  如果係SPCCP,DG,DB類,我會揀repeat P1  發表於 16-10-27 12:31

audreyT 發表於 16-10-27 10:14
如果細B讀住普通小一然後再去重考小一,有神校offer, 值得重讀小一嗎?

另外9月算細B嗎? 如重讀,會大其 ...

問過好多經驗家長,大B細B可能只是在幼稚園表演成熟度分別明顯D,一上小學大家落差唔大,唔大分別。如果小朋友又不是學校要求重讀,真的慎重考慮,今年同下年這兩年是「特別競爭激烈」,已經重讀了k3/小一,如果又入唔到心儀學校,um....咁咪又要再重讀?真的想小朋友小學時逢2進1?爸爸媽媽們真的要考慮清楚,顧及長遠小朋友的路向?

Chirley   同意, 做咩無啦啦要重讀呢, 真唔好受  發表於 16-10-28 10:19

回覆 Felix223 的帖子

謝謝你的意見🙏

alicewtw 發表於 16-10-27 09:02
係呀,如果未有直資offer,可以睇埋自行派位結果先,但唔註冊,再寫信比教育處留返個派位機會下年用。
...

但是否需要醫生紙/社工信作證明文件(證明小朋友不適合上小一)?

MrBeast  未被派位,不需要  發表於 16-10-27 13:33

見過有細B遲一年入學k1, repeat k1,  k2,  k3, 或者小一都見過, 無話邊個階段重讀就係好/ 唔好, 最緊要小朋友讀得開心或者唔會因為重讀而唔開心

醒目開學勳章 王國長老

SigridTruda 發表於 16-10-27 10:43
見過有細B遲一年入學k1, repeat k1,  k2,  k3, 或者小一都見過, 無話邊個階段重讀就係好/ 唔好, 最緊要小朋 ...

係,無統一最理想答案,都係果句,多角度考慮、好好準備、有野渣手再睇下小朋友進度再決定。或者到時小朋友讀得好開心又學到野,考到都唔想走呢。

引用:Quote:SigridTruda+發表於+16-10-27+10:43+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-10-27 發表
係,無統一最理想答案,都係果句,多角度考慮、好好準備、有野渣手再睇下小朋友進度再決定。或者到時小朋 ...
True. 要有兩手準備

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+16-10-27+發表其

原帖由 jbread 於 16-10-27 發表
係,所以我不敢考慮重讀K3, 我小朋友比較sensitive 。所以我如果仍有心有力,下年可以學其他家長講重考小一 ...
你話你讀名幼,自己學校應9成唔會比你 repeat

引用:Quote:原帖由+jbread+於+16-10-27+發表係,

原帖由 sissysze 於 16-10-27 發表
你話你讀名幼,自己學校應9成唔會比你 repeat
所以仍會照上小一不會repeat K3,只是explore 下其他方案,thanks!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我想請教你:
大仔6月出生在寶校讀緊小一,應該考慮明年插一、二線津小讀小二,定好似樓主所想考重讀小一好呢?

rainbowyung1 發表於 16-10-27 11:27

我想請教你:
9月前的大仔, 多數無得重讀小一, 除非成績差留班, 6月大仔應該只可以現讀小一比心機, 用小一成績插班小二

回覆 SigridTruda 的帖子

jbread 發表於 16-10-27 11:12
所以仍會照上小一不會repeat K3,只是explore 下其他方案,thanks!

樓主,我都有相同的煩惱。同道中人也。
一直相信應該讓小朋友順其自然地發展。跟得上就無必要 repeat. 但現實是這兩年咁多小朋友,如果乜都考唔到,又派左去一間好唔理想的津校,repeat 可能變左不該行之中的可行後備方案。
請問您打算大抽獎嗎?
想請教應該k3 第一年大抽獎定 repeat 那年先抽好呢?

jbread 發表於 16-10-26 22:05
亞仔係10月尾細b,依家剛剛5歲,考緊17/18小一 ……3年前運氣好下入了九龍塘區名幼,但本身學術底子不強,怕 ...

細B重讀K3還是上小一再考邊個方䅁更好,相信真係眾說紛紜莫衷一是,最好還是因應個人情況慎作考慮。我嘅例子喺12月尾細B,讀普通學券幼稚園嘗試報考幾間直私均無功而返,之後插入九龍塘私幼重讀K3,終於考入港島心儀嘅直資男校,現在小二一切良好。而我當初決定重讀K3考慮點在於:1、囝仔讀個間幼稚園英文程度較低我擔心佢上到小一會太吃力跟唔上。2、如果上到小一再重讀心理影響會較深遠。3、我想囝仔過多一年快樂無憂嘅幼稚園生活(上到小學就好難輕鬆了)。我嘅建議喺:如果考慮重讀K3,一定要搵間學術比之前深啲或者風格不同嘅幼稚園,因為咁樣小朋友先至唔會覺得悶或讀得心散(不過你嘅例子已經係名幼選擇範圍相對有啲窄了);將大抽獎機會留到明年才可攻守兼備;做多啲考小一嘅凖備工作.....還有,小朋友其實好簡單,只要合適引導重讀K3並不會有冇心理影響㗎,我只喺同個仔講想俾佢過多一年快樂嘅幼稚園生活啫,佢都唔知幾開心,依家同呢班同學仔及家長經常搞活動聚會感情好好(emoji)!希望你能早日做出合適選擇及祝一切順利,加油!

Chirley    發表於 16-10-28 10:21

引用:Quote:jbread+發表於+16-10-27+11:12+ 所以

原帖由 little12 於 16-10-27 發表
樓主,我都有相同的煩惱。同道中人也。
一直相信應該讓小朋友順其自然地發展。跟得上就無必要 repeat. 但 ...
相同諗法!我會今年大抽獎,因為或者有可能抽到心儀㗎嘛!但從現在開始要為準備定叩門,希望今年有心儀學校收就吾洗禁煩!下年讀吾上或有心有力想試神校就另當別論。

引用:Quote:jbread+發表於+16-10-26+22:05+ 亞仔

原帖由 Fortop 於 16-10-27 發表
細B重讀K3還是上小一再考邊個方䅁更好,相信真係眾說紛紜莫衷一是,最好還是因應個人情況慎作考慮。我嘅例 ...
謝謝意見

醒目開學勳章 王國長老

rainbowyung1 發表於 16-10-27 11:27

我想請教你:

重讀小一,一般講考直私,而家申請太遲喇
(唔太肯定讀緊津貼小一可否叩津貼重讀小一)

Charlotte_mom 發表於 16-10-27 13:36
重讀小一,一般講考直私,而家申請太遲喇
(唔太肯定讀緊津貼小一可否叩津貼重讀小一)
...
由津校轉津校重讀係可以既,好多津校收生不足的。

請教一下,係唔係大部分直私都可以重考小一?程序是否跟第一年考一樣?

jbread 發表於 16-10-27 12:43
相同諗法!我會今年大抽獎,因為或者有可能抽到心儀㗎嘛!但從現在開始要為準備定叩門,希望今年有心儀學校 ...

如果有心儀學校收就一天光晒
‹ 上一主題|下一主題