用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC 2nd interview內容一問
go

SPCC 2nd interview內容一問   [複製鏈接]

有無人已經考左,可以分享一下流程及內容

hppa    發表於 16-10-26 14:31
   33    0    1    1

回覆樓主:

"奇" 袋分享。。。

我回先一陣十九幾間又黎抽水

等,同校長傾計,小朋友再同副校傾計

kaei 發表於 16-10-26 22:13
我回先一陣十九幾間又黎抽水
校長會同小朋友傾計嗎?

hppa  Will ask the child questions  發表於 16-10-27 00:09

甘恩 發表於 16-10-26 23:08
校長會同小朋友傾計嗎?
主要父母傾計先,之後有D問題問小朋友,之後小朋友自己再去第二間房同副校傾計。

不過十九幾間冇衝入黎莫非真係冇份…

hppa    發表於 16-10-27 00:42

回覆 kaei 的帖子

請問校長有冇叫小朋友睇中文圖書呢?有問圖書問題嗎?而圖書書名是什麼?小朋友能看完吗?謝謝!

hppa  check old posts in the forum  發表於 16-10-27 12:11

其實2nd Interview 剛開始,300個小朋友中揀140個,大家被取錄的機會都是大約(未夠)一半。大家在這裏簡單分享一下面試流程當然是無可厚非,但如果在整個2nd Interview 過程未完畢之前,家長就在這裏詢問、回應、公開2nd Interview 內容,甚至乎連學校要求小朋友在面試中閲讀的圖書書名都要問,我覺得實在對其他已經完成2nd Interview 的小朋友唔公平啊!

回覆 Duster 的帖子

明白的!謝謝!

Duster 發表於 16-10-27 08:02
其實2nd Interview 剛開始,300個小朋友中揀140個,大家被取錄的機會都是大約(未夠)一半。大家在這裏簡單 ...

問書名無所謂,其他人可以唔答既。

呢間學校,問既野唔深,K3 一定識,可能K2 都識哂。

仍然果句,學校,特別係知名學校,唔係睇你識幾多,係重能力同態度。

容我問一句,整個過程要幾耐?

retriever 發表於 16-10-27 08:08
問書名無所謂,其他人可以唔答既。

呢間學校,問既野唔深,K3 一定識,可能K2 都識哂。

我覺得入得神校 2nd interview 階段 的家長,大部份都會希望自己子女最後有幸被取錄,而我相信當中亦有好多家長,其實可能早一、兩年已在各方面為小朋友準備,下了不少苦功,才能成功踏入到 2nd interview 嘅階段。所以如果大家在2nd interview過程未完成的時候,便在這裡公開討論分享interview的細緻內容,在這個競爭激烈的情況下,實在有欠公允。
我是過來人,兩三年前也曾經經歷過這個殘酷的面試階段。神校素來對家長培養子女的閱讀興趣和學生本身的閱讀能力非常重視,另外,神校亦非常注重學生對一些需要思考問題的即時反應,觀察他們的邏輯分析和表達能力,相信這也是校長在和家長見面後,還安排副校長一對一與學生面試的原因。如果家長真的一早知道問題的大約內容或方向,和小朋友早有預備,這樣怎可以說是對小朋友的面試表現沒有幫助呢?

當然如果家長在整個2nd interview過程完成後,再在這裡分享內容,給明年應考的家長參考,就沒問題了。

純粹路過,希望所有小朋友都在面試中有好表現!

陽光點的歌    發表於 16-10-29 13:49
hppa    發表於 16-10-27 12:18

LavenderSky 發表於 16-10-27 10:10
我覺得入得神校 2nd interview 階段 的家長,大部份都會希望自己子女最後有幸被取錄,而我相信當中亦有好 ...

個人覺得知道方向係無用的,因為綜合能力唔係一天半天既事,譬如:思考邏輯態度等。

分享唔分享方面,個人係無咩立場。面試後絕大部份情況不問佢具體野。

LavenderSky 發表於 16-10-27 10:10
我覺得入得神校 2nd interview 階段 的家長,大部份都會希望自己子女最後有幸被取錄,而我相信當中亦有好 ...

Coed interview通常開心既,不用預先操練,主要睇小朋友修為,大家放鬆d。

kkqueendom 發表於 16-10-27 08:44
容我問一句,整個過程要幾耐?

要走兩場?!

實際見面可能15MIN, 等既時間耐好多 ...

而且大部份人會早D 到, 所以更感等得耐.

kkqueendom  thx  發表於 16-10-27 15:05

有人知道coedu 2nd in到幾時嗎? 邊日last day?

meowymeowy 發表於 16-10-27 10:37
Coed interview通常開心既,不用預先操練,主要睇小朋友修為,大家放鬆d。

咁幾好,氣氛都好重要。我覺得校長會因應每個小朋友不同,而問題唔會有standard的。最重要臨塲應變得唔得體。

cody214 發表於 16-10-27 14:33
咁幾好,氣氛都好重要。我覺得校長會因應每個小朋友不同,而問題唔會有standard的。最重要臨塲應變得唔得 ...
你睇番舊帖...

係大部份版友感覺大局以定, 唔平常心都唔得果隻...

而且好多家長當時係"愛在心裡口難開", 準備既台詞係無機會講.

上年面試的透明度很高,如能努力爬文必有所得,及同意校方主要睇小朋友修為,現在臨急抱佛腳相信未必能有很大幫助,加油

陽光點的歌    發表於 16-10-29 13:48
hppa    發表於 16-10-27 15:31

Duster 發表於 16-10-27 08:02
其實2nd Interview 剛開始,300個小朋友中揀140個,大家被取錄的機會都是大約(未夠)一半。大家在這裏簡單 ...
冇錯, 對其他已經完成2nd Interview 的小朋友真有些不公平

無論如何,神校競爭激烈,我相信所有入到 2nd interview 的家長和小朋友,都會好珍惜這個機會。這些「一對一」模式的面試內容,始終是比較敏感,如果大家在這段時間分享和討論,無論實際上對較後面試的家長/小朋友有用又好、沒用也好,我覺得都是不適宜和不公道的!
‹ 上一主題|下一主題