用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問我可以點做,急急!!
go

請問我可以點做,急急!! [複製鏈接]

我仔2歲10個月大,讀主流學校K1。剛剛翻學個月,學校老師觀察到小朋友有以下症狀:經常模仿別人說話,未能回應到老師的答問,有時會自言自語(講一些跟當時做的東西沒關的話),喜歡獨自一個人玩,性格比較固執,情緒有時都會大起大落。老師話:我兒子有自閉症傾向,建議帶他去健康院評估。
       之後我約期帶兒子去了健康院見醫生,醫生跟他做了一輪測試之後話:他有學習能力,有認知能力,有理解能力,有溝通能力,不似系有自閉症,唔洗複診,沒任何報告,就叫我們再多點觀察,如果有什麼問題再轉介翻去見醫生。
        我好心急啊,請問大家我仔見果個醫生系唔系就已經系大家說的CAC評估?(母嬰健康院醫生)
   0    0    0    0

唔係CAC。

回覆 HWh0229 的帖子

去CAC評估,係要經健康院醫生寫信轉介,如你話學校老師發現此問題,建議問學校可否寫信給你到健康院再經健康院轉介,或直接打去CAC度問你咁的情況可以點做,因排CAC起碼要6-9個月時間先可見CAC醫生去診斷,所以你最好盡快問清楚情況.

回覆 wendysnoopy 的帖子

系老師寫轉介信俾我去健康院見醫生,但見完健康院醫生話唔洗轉介去評估,只系叫我地再觀察,又沒話唔系自閉症。甘我可以點做啊?有經驗的JM請指教,謝謝!

回覆 HWh0229 的帖子

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/centre_info/centre_info.html

打去問下

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

回覆:T96 的帖子

健康院好求其

親子童讀樂

HWh0229 發表於 16-10-24 14:08
回覆 wendysnoopy 的帖子

系老師寫轉介信俾我去健康院見醫生,但見完健康院醫生話唔洗轉介去評估,只系叫 ...

似係邊緣,唔使太擔心,報下d興趣班,玩多d

回覆樓主:

到睇開既家庭醫生,即係註冊西醫講,寫轉介信,可以去排CAC
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 chowqv 的帖子

請問系唔系先去私家註冊西醫度寫轉介信,然後拿住轉介信去CAC中心排期?CAC會唔會話都要安排見醫生先俾排期?有人建議話去協康,小童群益會等等做測試會快的,但評估費用好貴

健康院醫生的說話不用理會,佢地不是精神科又不是心理學家,未必清楚答到你
搵個註冊西醫(家庭醫生都可以)寫封轉介信去排CAC,
CAC會安排先見一次姑娘,然後會開始排做評估

HWh0229 發表於 16-10-26 13:10
回覆 chowqv 的帖子

請問系唔系先去私家註冊西醫度寫轉介信,然後拿住轉介信去CAC中心排期?CAC會唔會話都 ...

你拎到轉介信,可以打電話去預約;佢地先俾個日子你,第一次係見姑娘,會幫你做各樣測試(當日你要預留半日,小朋友要夠訓,帶齊小食,奶,外套),跟住姑娘會俾個期你見醫生。
有人話前後大約6-9個月。當年阿仔等咗3個月,攝到快期。

katy211 發表於 16-10-26 17:20
健康院醫生的說話不用理會,佢地不是精神科又不是心理學家,未必清楚答到你
搵個註冊西醫(家庭醫生都可以)寫 ...

請問見完姑娘,排做評估要等多久?

HWh0229 發表於 16-10-24 11:58
我仔2歲10個月大,讀主流學校K1。剛剛翻學個月,學校老師觀察到小朋友有以下症狀:經常模仿別人說 ...
情況同我仔好類同,我仔亦都係2歲10個月大, 但讀N。嬰院時老師覺佢偏中意圓形或會轉既野,對英文及數字敏感。現在無偏向中意圓形或會轉既野, 但現在會自言自語(BB外星話)中間夾一兩個英文詞。有時自問自答用英文但同當時做既野係相關既...從小都較多喜歡獨自玩, 嬰院後期開始有社交, 會主動搵朋友一齊玩, 性格固執:要既野要即刻要, 要走要即刻走。同大人無轉彎餘地, 一唔如意大喊大叫。情緒由嬰院時會大上大落, 一喊可以喊兩個鐘...最後我去協康評估同時排CAC, 當時27個月大, 協康出黎結果仔有整體發展遲緩加懷疑自閉普系傾向..

媽媽啊, 我都擔心過...不安過...但自閉普系個範圍好廣, 所以大人自已唔好太負面先。你先去安排評估, 負擔到先去私家先, 先要知道問題向邊, 再好似執藥咁針對幫小朋友補習。

你仔識講野未?我仔仲停留向鸚鵡學舌階段, 偶爾自發地有二詞組(主語+動詞 / 動詞+物件/地方) 或 三詞組(主語+動詞+地方/ 主語+動詞+物件)...有時亦要大人提先講到。

我發覺言語會影響到佢情緒及認知...當佢識講/表達,自然佢情緒會容易控制好多...

先你不要擔心, 或者你仔純粹言語遲啫...帶去評估, 同時多帶去公園及上言語治療;)

Candygo 發表於 16-10-27 12:38
請問見完姑娘,排做評估要等多久?
CAC多數排半年左右,好彩的話會有快期既。

HWh0229 發表於 16-10-24 11:58
我仔2歲10個月大,讀主流學校K1。剛剛翻學個月,學校老師觀察到小朋友有以下症狀:經常模仿別人說 ...

健康院真係好求其,JM妳仲有擔心的自己搵個西醫轉介去CAC吧~
負擔到先再考慮私家。
今朝我都比健康院激死左,剛剛先出Post

回覆 vivilala1025 的帖子

小朋友可以講到短句子:我要尿尿,媽咪我要飲奶奶,睇爸爸炒菜時可以形容到“爸爸炒菜會加點油炒阿炒,吃薄荷糖,“會話糖糖好辣,無舒服”,謝謝各位,已經同家人商量,先搵私家醫生寫紙轉介去CAC排期

回覆 ET19 的帖子

我都覺得健康院真系好求奇

回覆 vivilala1025 的帖子

老師話倨系學校多數系獨自一個玩,玩檯面玩具時都是鐘意拿住個玩具系課室走來走去,間吾中又會講下野(類似會講挖泥機挖泥沙啊(挖泥機系他在家裡經常玩的玩具),脾氣都系好大好固執,想要的東西就要到,吾系就拼命哭鬧
‹ 上一主題|下一主題