用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經自行取錄?
go

經自行取錄? [複製鏈接]

請問点解间吾中,都聽到有些家長話自己小朋友係經自行取錄?

王家爸爸  跨區  發表於 16-10-24 09:56
   12    0    0    0
妹妹豬 齊來做個好朋友)

http://www.edu-kingdom.com/forum ... =%E8%87%AA%E8%A1%8C

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3219092&highlight=%E8%87%AA%E8%A1%8C

引用:請問点解间吾中,都聽到有些家長話自己小朋

原帖由 zitaeric 於 16-10-23 發表
呢個“話”,通常可以包括咗:死充,有機會,估計係,同肯定係!

只有甲部乙部都冇揀呢間學校至可以話肯定係!
估計係就應該睇成績,中學過往取錄意向同甲乙部排位。只要自行有報,就可以話有機會。如果自行都冇報,就必定係死充!

我都有話過阿仔自行入,但只算得估計係!因為自行一,甲一同乙二都揀呢間。放榜前自己估計自行一高過五成機會,自行二高過九成。我同阿仔講佢應該係自行入,所以我要求佢點hea都好,成績要keep住前40名(自行43個位),佢三年都算交到功課!

回覆:經自行取錄?

有些中學會講,以哥哥為例,經自行收錄,在註冊時,會有英文簡寫DP,問另一同學是大抽獎入是寫CA。

王家爸爸  細心留意先睇到   發表於 16-10-24 09:59

zitaeric 發表於 16-10-23 07:58
小朋友舊年就係自行入, 因甲、乙部都無棟個間中學, 只有自行報左.

引用:Quote:zitaeric+發表於+16-10-23+07:58+請

原帖由 SingMom 於 16-10-23 發表
小朋友舊年就係自行入, 因甲、乙部都無棟個間中學, 只有自行報左.
same here

SingMom    發表於 16-10-23 23:09
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:經自行取錄?

清楚明白,感謝

妹妹豬 齊來做個好朋友)

Band5 發表於 16-10-23 10:06
呢個“話”,通常可以包括咗:死充,有機會,估計係,同肯定係!

只有甲部乙部都冇揀呢間學校至可以話肯定 ...
所以若中學有分精英班,小朋友入到最叻果班精英班,自行入的機會咪大囉!入到第二班精英班,自行入的機會又小了,若入不到精英班應該係大抽獎入的機會好大,不過由咩途徑入都不再重要了,只要繼續努力,爭取前列位置,等中三時較容易揀自己心儀的科目。

bobo98 發表於 16-10-24 09:54

所以若中學有分精英班,小朋友入到最叻果班精英班,自行入的機會咪大囉!入到第二班精英班,自行入的機會又 ...

入唔入到精英班唔係直接取決於PSl的成績嗎?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-10-24 14:59
入唔入到精英班唔係直接取決於PSl的成績嗎?
大家都係考同一份卷,就可比較高低。

Band5 發表於 16-10-23 10:06

只有甲部乙部都冇揀呢間學校至可以話肯定 ...

咁你個仔小學係咪考頭幾名架

引用:Quote:Band5+發表於+16-10-23+10:06+呢個“

原帖由 bobo98 於 16-10-24 發表
所以若中學有分精英班,小朋友入到最叻果班精英班,自行入的機會咪大囉!入到第二班精英班,自行入的機會又 ...
同意。機會係大。

現實啲睇,如果有報自行,學校唔揀佢而要經抽獎入嘅,就表示佢當時唔係學校嘅最佳選擇,但當然亦包括咗部份在呈分試或者面試時失手嘅精英!

由咩途徑入對學生自己唔重要,但對師弟妹有好大嘅參考價值。我作為家長,亦由於估計佢係自行入,就有大條道理將目標定返高一啲

bobo98    發表於 16-10-25 18:06

引用:Quote:Band5+發表於+16-10-23+10:06+ 呢個

原帖由 happy105 於 16-10-24 發表
咁你個仔小學係咪考頭幾名架
小學就頭一二,中學就二十名……都入唔到!

引用:Quote:Band5+發表於+16-10-23+10:06+呢個“

原帖由 bobo98 於 16-10-24 發表
揀科我就唔擔心,佢學校超過九成都揀到心儀科目!但當然同個仔就唔係咁講!

Band5 發表於 16-10-24 20:01
小學就頭一二,中學就二十名……都入唔到!

點解你地可以生到啲小朋友咁叻架!唉 我呈分望佢頭三十就合家開心喇!
其實我呢啲級數,係咪唔需要報自行果兩間!

zitaeric 發表於 16-10-23 07:58

有百分百肯定就不會,有八九成信心就有可能吧!

引用:Quote:Band5+發表於+16-10-24+20:01+ 小學

原帖由 happy105 於 16-10-25 發表
點解你地可以生到啲小朋友咁叻架!唉 我呈分望佢頭三十就合家開心喇!
其實我呢啲級數,係咪唔需要報自行 ...
唔報浪費咗個機會。
如果穩陣就㨂跨區,啱banding中嘅學校,例如小朋友係band 2. 就揀b2b或b2c

happy105 發表於 16-10-25 08:35
其實我呢啲級數,係咪唔需要報自行 ...

任何級數的孩子都有著同一種學習模式,多睇..多做...多聽...多運用...多預習...多思考...多鼓勵...多贊賞...多正能量...多愉快笑聲...多傾計...多了解...多關懷...多湯水,裡頭定必有數樣係孩子或媽咪的強項,未有嘅就响將來的日子慢慢裝備下,小學過後還有六年中學生涯作提升,目標都係升上大學而矣!別氣餒,孩子條路還是長,孩子仍然好需要父母作為他們唯一的"啦啦隊".

努力加油呀!

YmOra 發表於 16-10-25 10:15
任何級數的孩子都有著同一種學習模式,多睇..多做...多聽...多運用...多預習...多思考...多鼓勵...多贊賞.. ...

多謝你好勉勵呀

Band5 發表於 16-10-24 20:07
揀科我就唔擔心,佢學校超過九成都揀到心儀科目!但當然同個仔就唔係咁講!

...
點解可以有九成揀到心儀科目?如果某科目開得一班或者兩班,你要在前列位置先有權揀先,聽好多人講,考得後嘅同學通常都係讀啲賣淨蔗嘅科目。
‹ 上一主題|下一主題