用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 遠近選擇?
go

遠近選擇? [複製鏈接]

如直資中學(來回2小時)和津貼中學(來回半小時), 如不考慮$, Banding/排名差不多, 點揀?

本人覺得直資中學課程和DSE選科比較靈活, 但距離也是考慮因素之一, 好難諗......

王家爸爸  如果 banding 差唔多,又點解要多花時間?  發表於 16-10-22 19:22
王家爸爸  如果 banding 差唔多,點解要揀直資?  發表於 16-10-22 19:20
   2    0    0    0

來回2小時確實有點遠,會很累。

考到直資先揀
返學一個鐘,好小事傘

Nevergiveup888 發表於 16-10-21 20:29
考到直資先揀
返學一個鐘,好小事傘
x 2...............

rlccmlcl 發表於 16-10-21 20:01
如直資中學(來回2小時)和津貼中學(來回半小時), 如不考慮$, 而Banding/排名差不多, 點揀?本人覺得直資中學 ...
若來回兩小時分開來看,都只是上學1小時、放學1小時,中學生跨區上學需時差不多啦。如果那所學校適合孩子的話,值得啊﹗

YDLFATHER  認同  發表於 16-10-21 22:08
>^^<

回覆:rlccmlcl 的帖子

直資在中四選科未必更靈活,某深水埗2A直資,開4C+PHY,CHEM,Bi0都開唔到,話因唔夠八位同學讀(之前夠八位,但最後有—位決定去外國讀),詳細睇下選科條件和問多少少

王家爸爸   直資只是對校方較靈活,對學生及家長未必較靈活,  發表於 16-10-22 19:27

dobbybabie 發表於 16-10-21 21:59
直資在中四選科未必更靈活,某深水埗2A直資,開4C+PHY,CHEM,Bi0都開唔到,話因唔夠八位同學讀(之前夠八位 ...
深水埗2A直資 ---- 唔係崇 X 呀麻?如果阿女考唔到培基,我仲打算會俾佢讀呢間!

PHY+CHEM+Bi0理科熱門都湊唔夠8個開科?啲學生會選什麼科呀?

小時了了 發表於 16-10-21 22:35
深水埗2A直資 ---- 唔係崇 X 呀麻?如果阿女考唔到培基,我仲打算會俾佢讀呢間!

PHY+CHEM+Bi0理科熱門都 ...
我估DOBBY既意思係ELECTIVE 同時TAKE PHY/CHEM/BIO 3科唔夠8人,因為而家好多同學都未必TAKE3個理科,可能會+其他文,商科

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-10-21+21:59+

原帖由 小時了了 於 16-10-21 發表

PHY+CHEM+Bi0理科熱門都 ...
津校一定開傳統的Phy, Chem,Bio,只是計成績名次決定選科次序。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-10-21+22:35+深

原帖由 chocolatebean 於 16-10-21 發表
我估DOBBY既意思係ELECTIVE 同時TAKE PHY/CHEM/BIO 3科唔夠8人,因為而 ...
Yes,潮流興2科science+econ

MariaTsui 發表於 16-10-21 22:43
津校一定開傳統的Phy, Chem,Bio,只是計成績名次決定選科次序。

明白!
但如果選不到心儀科目, 有津校連學生自修也不幫報考

引用:Quote:小時了了+發表於+16-10-21+22:35+深

原帖由 chocolatebean 於 16-10-21 發表
我估DOBBY既意思係ELECTIVE 同時TAKE PHY/CHEM/BIO 3科唔夠8人,因為而 ...
是,3x開唔到傳統PHY,CHEM,Bi0,有七個同學都唔開,一定要夠八個,淨是叫的同學搵多個就開,同埋有jm估中咗是邊間。真心1c生慎重考慮這間

直資同津貼係邊間? 我會以小朋友個性, 成績, 興趣, 大學入u率來揀

dobbybabie 發表於 16-10-22 18:50
是,3x開唔到傳統PHY,CHEM,Bi0,有七個同學都唔開,一定要夠八個,淨是叫的同學搵多個就開,同 ...

二線直資,收到既學生相對参差,有能力而又想收全套理科既人唔多,所以開唔成並不足為奇。

引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+16-10-21+

原帖由 dobbybabie 於 16-10-22 發表
是,3x開唔到傳統PHY,CHEM,Bi0,有七個同學都唔開,一定要夠八個,淨是叫的同學搵多個就開,同 ...
b1c就唔會比錢讀b2直資。 不過b2生真係要再諗清楚,我會係消費者心態,7個都開唔到,有點兒那個

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

1A學校會不會都有選科問題?津校看成績,直資呢?

dobbybabie 發表於 16-10-22 18:50

真心感受到您的不憤,無奈及不值。換轉係我,我一樣會有呢啲情緒反映!

我之前係呢個帖都有講: 中學選科 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3349893&extra=&page=2
唉! 千算萬算, 原來都唔輪到家長打算. 升中為阿女選校, 我盡晒人事去考慮去籌謀....****** 真係"謀事在人, 成事在天" 喇 *********

學校一早講明夠8個學生就開科,如果唔夠8個而唔開班,在情方面好似不近人情,但在理方面學校唔開班又唔可以因為咁樣怪責學校。對比好多套餐式選科及以成績高低來決定選科先後的中學,如果崇X只係需要夠8人就開科,選科限制係咪都算可接受呢?好多直資都係夠人數才開科如我心儀的匯基東九龍及培基都係有呢個選科限制,對我來說崇X這方面並唔係特別差。純個人意見,我自己會接受因為我已作了最壞打算。但情緒及心情當然難免會不快,呢個係人之常情麻!

另一方面,有網友講過下 #59"個人覺得科目照開,但任教老師可能係兼教,是否對該科目有足夠教學經驗就係另一回事了。" http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3349893&extra=&page=3

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-10-22+23:28+

原帖由 小時了了 於 16-10-22 發表
選中學,其實要睇好多嘢既,—般睇校風,學校入U率,學校既教學方式等,再有經驗的既父母會睇埋學校高中選科方式,是任意組合定套餐式,唔好睇少選科,隨時是一道關卡。崇真唔俾成績差既同學選3x我明,但我有朋友仔是沒得選某科目讀,就算你想讀這科成績都唔太差,因總成績較後(中間位)都唔俾選。我大仔睇過崇真師弟的PHY考卷,睇到是師弟唔是唔識,是沒溫書,建議佢媽咪選科pHY俾師弟讀,佢媽咪話學校話師弟成績唔可選PHY。逼住要選中史和ICT,咁既配搭,幾乎己斷半臂咁滯,DSE考得好,選擇學系都唔多

回覆 小時了了 的帖子

只看遠近原來太膚淺

我發覺原來仲有好多資料要收集,分析,才有大些機會選到一間適合小兒的中學!

謝謝您的分享!

‹ 上一主題|下一主題