用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩result
樓主: bb2911
go

救恩result   [複製鏈接]

SCA 發表於 16-10-21 17:45
Got offer, 感動到喊

恭喜。救恩係好學校。

跟在讀或畢業生聊過,問他們最喜歡救恩什麼,答:老師!

學習成長裡遇到好老師是一件很幸福的事。

bb2911 發表於 16-10-21 20:28
回覆 sanclui 的帖子

Yes, I can see the message of waiting on the page after typing in info.
請指教點分waiting 定 reject?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:+衰埋,都係我錯,太HEA,為佢揀錯幼稚園,

醒目開學勳章 王國長老

版主按:禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱置頂通告,請留意

恭喜各位得offer 的小朋友。請問小朋友有什麼特質?中、英、普流利?中、英認字?解難能力?常識?謝謝指引下年考的小朋友。

SCA 發表於 16-10-21 17:45
Got offer, 感動到喊

是港島人嗎?

lcyesther 發表於 16-10-22 14:54
恭喜各位得offer 的小朋友。請問小朋友有什麼特質?中、英、普流利?中、英認字?解難能力?常識?謝謝指引 ...

有offer.

我小孩表達能力很好,口水多過浪花。那天面試有認字,合作砌D野,老師問英文問題。  小孩說不難,因我冇為任何小一面試操練他,冇上面試班。他的程度是正常k3 level.

引用:恭喜各位得offer+的小朋友。請問小朋友有什

原帖由 lcyesther 於 16-10-22 發表
恭喜各位得offer 的小朋友。請問小朋友有什麼特質?中、英、普流利?中、英認字?解難能力?常識?謝謝指引 ...
我小朋友分享,不過應該每日面試會有啲唔同: 小朋友分組坐咗係一張玩具枱,等老師叫名去第2張枱單獨面見。 枱上有puzzle, 車,雪花片等 問題: 1. 圖形排列 2. 認中文生字,例如,寫字,妹妹等 3. 英文問, Which is your favourite toy? 4. 處境題: 貓想食魚,但魚在河中,點算 5. 分類,乖既動物,同惡既動物 完成後,成組會去第2個課室:合作砌野,用木條砌滑梯,sir 一個波落黎,有限時 最後,成組會去校長室,坐係校長面前 校長會問: 1. 鍾唔鍾意番學?點解? 2. 叫小朋友舉手,揀一樣,想去海洋公園定廸士尼 面試過程約1.5小時 。。。從以上所見,就算嗰啲所謂學術題,應該一般k3小朋友已應付到。。。反而,好多位係睇小朋友性格,主動但又合群,其實同港同考既野同揀都好類似。

有offer,很開心感恩!

有offer 不會應該會放位。

小朋友都係表達能力不錯,鐘意睇同講英文(家裡用中文溝通,小朋友主動用英語溝通)。睇過一篇關於救恩既報導,話校長唔鐘意用面試模式揀小朋友,所以點解救恩得一輪面試。救恩係一半睇面試時表現,另一半係小朋友K2既學習報告去決定。

我的小孩文靜、害羞型,但樣子乖巧,好肯與人合作和相處,中英文認字ok, 讀英粵班的。校長說選孩子是看眼緣. 我信的。

我小朋友都係靜靜地守規矩型,我只係記得小朋友話有重組句子,例如:this is a/an train/motorcycle/aeroplane同埋問What is your favourite toy? 另外佢話玩玩具時有小朋友勁搶佢d玩具,不過我唔知真定假

註冊左救恩會否無得參加自行?

回覆 Syycat 的帖子

自行後如果有學校收而又註冊, 救恩會放你個位係waiting list

我覺得救恩考嘅野同港同幾唔同。救恩考較為多學術.

wingt903 發表於 16-10-24 10:18
回覆 Syycat 的帖子

自行後如果有學校收而又註冊, 救恩會放你個位係waiting list ...

即係點?如果比留位費係咪就等如註冊左?救恩好似無寫幾時註冊
‹ 上一主題|下一主題