用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問讀心理學出路如何 ?
go

請問讀心理學出路如何 ?

心理學學家好似好少人做到, 同需求都好少咁.

心理學應該都分好多專業, 有教育的, 有犯罪的同其它..

作為家長, 較接觸多的是教育心理學, 好多學校都會有一個長駐或幾間分擔一個, 主要解決sen 學生的需要, 所以我相信需求都好大.  

學習會包括計時數的實習, 例如去幼稚園, 學校, CENTER 之類, 聽說好忙下,  收生要求都高.

回覆:bbtung 的帖子

讀心理學如果是學士畢業,其實同一個普通大學degree 畢業的一樣找工,不過因本身心理學系收生要求高,學生英文水平高,所以一般找工都唔差。

如果讀到碩士,就有臨床心理學,即將來會係醫院做心理醫生果d; 教育心理學,主要係處理學障自閉另外可做智力測試評估之類;工業及組織心理學,出路係做人事部、獵頭公司、research等等

Thanks a lot !!

bbtung 發表於 16-10-18 10:47
心理學學家好似好少人做到, 同需求都好少咁.

如能前往加, 澳, 紐 等地進修至研究院會更好, 始終當地需求都比香港大

mntabo 發表於 16-10-18 22:24
讀心理學如果是學士畢業,其實同一個普通大學degree 畢業的一樣找工,不過因本身心理學系收生要求高,學生英文水平高,所以一般找工都唔差。
如果讀到碩士,就有臨床心理學,即將來會係醫院做心理醫生果d; 教育心理學,主要係處理學障自閉另外可做智力測試評估之類;工業及組織心理學,出路係做人事部、獵頭公司、research等等

好似外國要讀完博士回來才承認
香港的石士課程很難入

回覆:elbar 的帖子

去外國,唔係唔好,但臨床心理學係要實習既,日常用語英文流利同用英文做心理輔導係兩碼子既事,外國人用既俚語、用詞同我地中國人好大出入;分析個案時又要考慮cultural and norm, 訓練好唔同.

Thank a lot for your advice.